2012. február 1., szerda

Folytatódnak az orosz fegyverszállítások Szíriába

Szergej Lavrov külügyminiszter kijelentette, Oroszország továbbra is folytatja a megrendelt fegyverek és egyéb felszerelések kiszállítását. "Szerződéseket írtunk alá Damaszkusszal, és mi ehhez tartjuk magunkat."
Gennady Gatilov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, a nyugati országok által előterjesztett ENSZ határozat-tervezet azonnal polgárháborús helyzetet teremtett volna Szíriában, mivel a tervezet lemondásra szólította fel Asszád elnököt, és jelen helyzetben a kormányhatalom megrendülése káoszba taszítaná az országot. Gatilov elmondta, a tervezet szándékosan úgy lett elkészítve, hogy nem hagy lehetőséget a kompromisszumra, és utat nyit a nyugati katonai beavatkozásnak.
Ryad Haddad szír nagykövet szerint "az ellenzék készen áll arra, hogy párbeszédet folytasson az orosz vezetéssel, a gond csak az, hogy van az országban néhány ezer fegyveres, akiket a nyugatiak képeztek ki, céljuk a rendszerváltás, és semmiféle párbeszédre nem hajlandók". Oroszország meghívta a szír ellenzéket, tartsanak tárgyalásokat Moszkvában. Ezt Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete jelentette ki. Csurkin szerint ez a találkozó lehetővé tenné, hogy a szíriai felek „megvitassanak korlátozás nélkül számos kérdést, így a felek közötti párbeszédet az Arab Liga égisze alatt”.
Ez egyben időt ad a szír kormánynak, hogy felszámolja a nyugati különleges erők által kiképzett terroristák csoportjait, másrészt, ha a szír küldöttek Asszád lemondásában állapodnak meg, a NATO akkor sem szerez abszolút irányítást az ország felett, és Oroszország ellenőrzése alatt tudja tartani a helyzetet. Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter rámutatott: Moszkva nem követeli Bassár el-Asszád elnök hatalmának megőrzését. A tárgyalóasztaloknál maguknak a szíriaiaknak kell eldönteniük, hogy menjen vagy maradjon. Ez egyben azt is jelenti, Oroszország nem kifejezetten az Asszád-rendszer mögött áll, hanem saját érdekeltségeit és befolyását védi a térségben.
Lavrov azt is kijelentette, hogy az ENSZ nem tolerálja a nyugati katonai beavatkozást Szíria esetében. A nyugati politikusok pedig bármit is gondoltak, nem tiltakozhattak - annak ellenére, hogy csak Oroszország és Kína ellenezte a beavatkozást, a NATO pedig rávetné magát Szíriára mint prédára. Lavrov azt mondta: "Ha az ellenzék visszautasítja felhívásunkat a tárgyalásokra, az még nem azt jelenti, hogy bombázni kell". Utalván ezzel arra, hogy nyugaton többek már bombázni szeretnének.
Lavrov arra is felhívta a figyelmet, hogy külföldi erők provokálják a szír ellenzéket, hogy azok ne vegyenek részt a tárgyalásokon. A lecke fel van adva: ha nem tárgyalnak Moszkvában, az a nyugati aknamunkának köszönhető, ha tárgyalnak, akkor pedig Moszkva ellenőrzése alatt tarthatja a helyzetet. Ugyanis ha tárgyalások lesznek Moszkvában, Oroszország nem a nyugatiak által képzett terroristákat fogja elismerni, hanem azt a legitim ellenzéket, amely Moszkvával is hajlandó megegyezni. Érthető, hogy a nyugatiak ezt el akarják kerülni, mert a sikeres tárgyalássorozat még Asszád távozása esetén sem játszaná a NATO kezére Szíriát.
Molnár István

Moszkva megakadályozza a Szíria lerombolásáról döntő ENSZ határozatot

Az ENSZ BT diplomatái enyhítettek a Szíriával kapcsolatos állásfoglaláson, valószínűleg azért, hogy így megelőzzenek egy újabb orosz (és esetleg kínai) vétót a szíriai beavatkozás ügyében. Az Arab Liga korábbi tervezetének tartalmával szemben a Marokkó által beadott újabb szöveg már nem szólítja fel Bashar al-Asszád szír elnököt a hatalomból való távozásra. Az eddigi kommunikációjukban Asszád lemondása volt a tervezet kulcspontja, ezt kívánták alátámasztani azok a hamis ENSZ jelentések, melyek szerint 5400 civil halt meg a tüntetések leverése során.
Az országban a nyugati különleges erők által szervezett fegyveres terrorista csoportok hajtanak végre terrorakciókat, és aki egy ilyen összecsapásban életét veszti, az a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető civilnek. Kormányforrások szerint a nyugatiak "lázadói" által végrehajtott támadások során több mint 2000 katona és rendőr vesztette életét. A terrortámadások a rendfenntartást és a kormányhivatalokat is célozzák, hogy így hiteltelenítsék a kormányerőket, akik nem tudják megakadályozni a civilek ellen végrehajtott terrortámadásaikat. (amiket szintén ugyanezen csoportok hajtanak végre)
Oroszország és Kína már 2011 októberben élt a vétójogával és megakadályozott egy ENSZ határozatot, ami legitimálná a nyugati katonai beavatkozást. A nemzetközi jogvédő szerveztek (az Amnesty International és társai) azonnal nekiestek a két ország külpolitikájának, mondván hogy azok lehetetlenné teszik a vérontás megakadályozását. Oroszország korábban bejelentette, hogy újra megvétózza a tervezetet, ha az felszólítja a szír elnököt a hatalomból való távozásra és a szövegbe bele van fogalmazva, hogy "számolnia kell a további következményekkel, ha ezt megtagadja". Azt követően Moszkva benyújtotta saját tervezetét, amit a nyugatiak kritizáltak, mivel a szövege nem lett volna alkalmas a NATO katonai beavatkozás legitimálására.
A nyugati szövetségesek most Marokkóval adattak be egy tervezetet, ami már nem tartalmazza a kormány lemondatását. Moszkva már jelezte, hogy amennyiben az új határozat nem felel meg a korábbi követeléseiknek, azt is meg fogják vétózni.
Molnár István
A szíriai kormánycsapatok a fegyveres ellenzékkel való több órai csatározást követően visszaszerezték az ellenőrzést Damaszkusz keleti elővárosai felett. Az ellenzék állítja, hogy taktikai megfontolásból vonult vissza.
Damaszkusz elővárosaiban vasárnap kezdődtek a fegyveres összetűzések. Fegyveresek többek között megpróbálták elzárni a reptérre vezető utat. A hatóságok páncélos technikát vetettek be, csakhogy elnyomják az ellenzéki tüzet. Legutóbbi adatok szerint az akció következtében több mint 60 személy vesztette életét.
A szíriai erőszak nagyságrendjének növekedése miatt az Arab Liga múlt szombaton bejelentette, hogy az országban tartózkodó megfigyelő missziója beszünteti tevékenységét. Oroszország aggasztónak tartja a lépést.
Moszkva ugyanakkor bejelentette, hogy számára elfogadhatatlan az ENSZ Biztonsági Tanácsának az a határozati javaslata, amelyet a nyugati és arab országok nyújtottak be. A javaslat nem kiegyensúlyozott és lehetőséget nyújt a Szíria belügyeibe való beavatkozásra. A líbiai forgatókönyv megismétlődését mindenképpen el kell kerülni.
Oroszország máris bejelentette, hogy csakis abban az esetben részesíti támogatásában az ENSZ BT határozati javaslatát, ha az tükrözni fogja a szíriai rendezésnek Oroszország számára elfogadható elvi megközelítését. A bármely oldal részéről megnyilvánuló erőszak elfogadhatatlanságáról van szó. Párbeszédre való felhívást kell tartalmaznia, amelyik úgy a hatalomnak, mint az ellenzéknek is szólna. Megengedhetetlen külső erők beavatkozása Szíria belügyeibe, megengedhetetlen a szankciók életbeléptetése, illetve ilyen szankciókkal fenyegetőzés. Pláne, ha újból Basar al-Aszad lemondatásáról lenne szó. Alekszej Podcerob, az orosz Kelet-kutató Intézet szakértője nyilvánít véleményt.
„De vajon miért kellene távoznia a hatalomból Aszadnak? A mi Kelet-kutató Intézetünk adatai szerint Szíria lakosságának legalább 60 % támogatja Aszadot. Nem 40%-t, hanem ennél lényegesen kisebb arányt képviselnek azok, akik aktívan fellépnek ellene. Vajon az Arab Liga, az ENSZ BT, más külső erők miért lennének felhatalmazva arra, hogy döntsenek a kérdésben: mely uralkodó legitim és mely nem legitim? Az, amit jelenleg a nyugati és több arab ország javasol az ENSZ BT határozatának elfogadására, a szíriai helyzet további destabilizálását eredményezheti. Ez az út teljes értékű polgárháborúhoz vezet. Egyelőre ott terrorista csoportok egyes támadásairól van szó. Szíriában nem 50 ezer halott lesz, mint Líbiában.”
Előreláthatóan kedden az ENSZ BT újból meg fogja vitatni a Szíriára vonatkozó határozati javaslatot. Oroszország és Kína októberben megvétózta a rendezés nevezett országok számára elfogadhatatlan sémáját. Úgy látszik, az ENSZ-ben folytatódik a csata az új Szíriáért.
ruvr.ru


Az orosz anyahajó az Atlanti-óceánra indult

 

Az orosz repülőgép hordozó csoport az "Admiral Kuznyecov" anyahajóval az élén kifutott az Atlanti-óceánra, ahol folytatja hadgyakorlatát, jelentette ki kedden Vagyim Szerga az Északi Flotta hivatalos szóvivője.
December óta, a Földközi-tengeren tartózkodva, a pilóták másfél tucat műszakot tartottak, csaknem 150-szer szálltak le a Szu-33 nehéz vadászrepülőgéppel az anyahajó fedélzetére, több mint 20 gyakorló légi csatát végeztek el, és kb. ugyanannyi gyakorlatot a légi célok elfogására.
ruvr.ru