2012. október 8., hétfő

Venezuela: Chávez marad az elnök!

Az elnöki pozícióra hat jelölt pályázott, de a tizenhárom éve hatalmon lévő elnököt negyedszer is újraválasztották.
Hugo Chávez jelenlegi elnök nyerte a vasárnap rendezett elnökválasztást Venezuelában. Az 1999 óta hatalmon lévő államfő így hat évig, 2019-ig marad az ország első embere. A választás rendben, nyugodtan zajlott, rendbontásról nem érkeztek jelentések. Venezuelában mintegy 19 millió szavazásra jogosult polgár adhatta le voksát 13 ezer szavazókörletben, a választás ideje alatt 139 ezer katona ügyelt a biztonságra.
Hugo Chávez győzelme a térség több más Latin-Amerikai országának is fontos, mert így továbbra is számíthatnak az olajban gazdag Venezuela vezetésének politikai és anyagi támogatására. Venezuela képezi ugyanis a Chávez által alapított baloldali-radikális ALBA szövetség központi országát, melynek tagja még Kuba, Ecuador, Bolívia, Nicaragua és néhány kis karib-tengeri állam. A XXI. századi szocializmust hirdető országai számára már csak ideológiai szempontból is súlyos csapás lett volna Chávez veresége.
Elemzők szerint Hugo Cháveznek egyetlen komoly kihívója volt Henrique Capriles személyében, aki a 22 ellenzéki pártot tömörítő MUD (Mesa de la Unidad Democrática - a Demokratikus Egység Asztala) jelöltjeként indult a választáson. A rákbetegségéből teljesen felépült Hugo Chavez által 14 éve irányított szocializmussal szemben Henrique Capriles a kapitalizmust szimbolizálta. A választási kampány idején Hugo Chávez azt ismételgette, hogy az ő gazdaságpolitikája az egyetlen helyes út, mivel a szocialista reformok révén csökkent jelentős mértékben a szegénység és a nincstelenség, a jövőben pedig teljesen felszámolják a kapitalista múlt e csökevényét. Az újraválasztott elnök az eredmény bejelentését követően a Twitteren is köszönetet mondott a rá szavazóknak. "Köszönet imádott népemnek! Éljen Venezuela!" - írta Chávez.

Szekeres Pál

Indiában felszentelték az ország legmagasabb Jézus-szobrát

A tíz méter magas szobrot a Kerala állambeli Trivandrum településen csodálhatják meg az érdeklődők.
Ez az alkotás megelőzi a Bangalore-ban felállított kilencméteres magas emlékművet. A kitárt karokkal ábrázolt Krisztus a város szír-malankár keresztény egyeteme mérnöki fakultásának árkádja tetején található.

A közösség nagyérseke vezette a felszentelési szertartást október 1-jén. A szobrász rostokból, viaszból és gyantából hozta létre az alkotást, amelyet fehér márvány fed. A háromtonnás szobor szemei csillognak a sötétben foszforeszkáló anyagnak köszönhetően. A műalkotás befejezésén az utolsó hónapban 35 személy dolgozott. A 22 300 euró költségű szobrot a szülők kérésére az egyetem egyik volt hallgatója emlékére ajánlották, aki közlekedési balesetben hunyt el.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír
“A bölcs ember sok tanácsot meghallgat... a bolond mindegyik tanácsot követi.”

Larry Burkett