2014. június 10., kedd

Meggyilkolták Bandar bin Szultán szaúdi herceget

Egy libanoni újság szerint meggyilkolták Bandar bin Szultán herceget, a szaúdi nemzetbiztonsági tanács vezetőjét. A lap szerint Bandart megmérgezték egy olyan anyaggal, amire jelenleg nincs ellenszer. Kómába esett, először Marokkóban, később az Egyesült Államokban gyógykezelték, de az amerikai orvosok nem tudták meggyógyítani.
Hídfő.net | Bandar bin Szultán
Ellenségeinek száma igen magasra rúg, gyakorlatilag valamennyi térségi államnak és a nagyhatalmaknak is volt motivációja Bandar meggyilkolására. A szaúdi herceg George W. Bush-al ápolt szoros kapcsolata általánosan ismert, fő támogatója volt a 2003-as iraki inváziónak. Később Bandar kulcsfigurája volt a nyugatiak térségi logisztikájának - ő tette lehetővé, hogy Szíriába korlátlanul juthassanak be a külföldi fegyveresek.
Bandar herceg legutóbb azzal robbant be a médiába, hogy 2013 augusztusában megpróbálta megzsarolni Vlagyimir Putyint; az orosz elnökkel összehozott találkozón bejelentette, hogy Szaúd-Arábia irányítja a Szíriában működő csecsen terrorista csoportokat. Majd gyakorlatilag megzsarolta az orosz államfőt, hogy vagy vonjon vissza minden Szíriának biztosított támogatást, vagy ezek a terroristák a Szocsi téli olimpián is gondokat okozhatnak.
Bandar herceggel gyakorlatilag bármelyik ország titkosszolgálata végezhetett. Különös tekintettel azokra a nyugati politikusokra, akiknek a kampányát a szaúdi elit is támogatja. Mint a Sarkozy eset is mutatja, a nyugati világon kívülről szerzett kampánytámogatásokat a nyugati politikában gyilkossággal és háborúval szokás meghálálni.
http://www.hidfo.net/2014/06/10/meggyilkoltak-bandar-bin-szultan-szaudi-herceget

Csapdában 2000 ukrán katona

Nincs egy hónapja sem, hogy rövid, egy tucat halálos áldozatot követelő összecsapás után az ukrán hadsereg bevonult Luganszk repterére. A nyugati média nagy katonai sikernek könyvelte el, valamennyi sajtó tele volt a hírrel. A siker azonban csapdává változott. A népi milíciák, miután látták, hogy komoly áldozattal tudnák csak megtartani a repteret, kivonultak és átengedték az ukrán hadseregnek. Két hét alatt teljesen körbezárták a repteret. Azóta minden oda betörni igyekvő konvojt megsemmisítettek, az összes oda berepülő helikoptert lelőtték.
A térségi milíciák egy alakulata
Tegnapi napon a katonai egység parancsnoka, aki az akciót vezette (most is a reptéren tartózkodik) bejelentette lemondását, és küldöttséget küldött a népi milícia parancsnokához. Tárgyalni akar az elvonulás feltételeiről. Utánpótlás nincs, a magukkal vitt élelem elfogyott.
A milícia vezetője hajlandó tárgyalni; egyértelműen megüzente álláspontját, miszerint csak a feltétel nélküli megadást fogadja el, valamennyi katona sértetlenül elhagyhatja a repteret, ha átadják minden fegyverüket, járművet, páncélozott harcjárművet. A parancsnok tudatta az orosz sajtó jelen lévő képviselőjével, hogy elegendő erejük és eszközük van arra, hogy blokád alatt tartsák a repteret.
Az ukrán légierő két Szu-27-es gépe próbálta bombázni a reptér környékét, de semmilyen eredményt nem értek el. Előzőleg a két repülő fedezni akarta egy kis utasszállító felemelkedését a reptérről - valószínűleg sebesülteket akartak kivinni - de olyan tűz alatt tartották a kifutóra gördülő repülőgépet, hogy lemondtak a felszállásról. A kísérlet után kezdődtek meg a tárgyalások.


http://www.hidfo.net/2014/06/10/csapdaban-2000-ukran-katona

Nincsenek többé hősi halottak Ukrajnában

Ukrajna minden költségcsökkentési lehetőséget megragad, hogy háborúját a saját állampolgárai ellen finanszírozni tudja. Az alábbi videó tanúsága szerint, a Kijev által indított "antiterrorista műveletben" életét vesztett katona hozzátartozói nem jogosultak a hősi halottaknak járó állami támogatásra. Fiukat egyszerűen lőfegyver okozta halálos sebesülés érte a katonai művelet közben - a hivatalos értesítés szerint. Tehát semmilyen kompenzációt vagy szociális járulékot nem vehetnek igénybe a hozzátartozók.

Korábban a kijevi kormány beszüntette az ukrán állampolgárságú szovjet veteránoknak juttatott kiegészítő nyugdíj fizetését, valamit a csernobili atomkatasztrófa áldozatainak nyújtott állami kompenzációs támogatás folyósítását is.
A rendkívül népszerűtlen intézkedések bevezetését a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel vezették be Kijev új urai.


http://www.hidfo.net/2014/06/10/nincsenek-tobbe-hosi-halottak-ukrajnaban

Ránk szakad az egész nyugdíjrendszer

Később lehet majd nyugdíjba menni, ráadásul alacsonyabb lesz a nyugellátás összege is. Gál Róbert Iván, a Tárki vezető kutatója szerint az is komoly probléma, hogy a mostani fiatal 20, 30 éves generációnak nincs elég gyermeke, így a felosztó-kirovó rendszerben nem lesz elég járulékfizető. A vezető kutató egy interjúban fejtegette a magyar nyugdíjrendszer hibáit, és hogy milyen irányba is lehetne fordulni a javítás érdekében.
“Nincs ideális nyugdíjkorhatár, ez attól függ, hogy milyen a társadalom korszerkezete, és milyen felhalmozásai vannak a nyugdíjba vonulóknak. Magyarországon gyorsan javulnak az életkilátások, emelkedik az élettartam, kitolódik a nyugdíjba vonulás életkora” – mondta Gál Róbert Iván, a Tárki vezető kutatója a Privátbankár.hu-nak adott interjújában. A vezető kutató szerint mindez alapot ad a korhatáremelésre, de ha ezzel nem tart lépést az oktatási rendszer és felnőttképzés, akkor az elavult végzettségű emberek nem igazán találnak majd munkát, vagy csak nagyon olcsón.
Gál Róbert Iván szerint csodák nincsenek, ha nincs kellő felhalmozás, és túl hosszú a nyugdíjban töltendő életszakasz, akkor a nyugdíjak is alacsonyak lesznek, és az aktívakat is kirabolják. Ha a következő 30 évet nézzük, akkor szerinte azt látjuk, hogy a most termékeny korban lévőknek kevés a gyereke, tehát nekik extrán sokat kell költeniük gyermekeik oktatására és tőkét kell felhalmozniuk, hogy legyen pénzük a nyugdíjba vonuláskor. A vezető kutató elmondása szerint lehetne kötelező önkéntes alapú nyugdíj-megtakarítás, de ennek az esélyei nagyon rosszak, mivel szerencsétlen nyelvet sikerült használni az utóbbi években ennek kapcsán.
A vezető kutató szerint, attól, hogy a mostani fiatalok már tudják, hogy az állami nyugdíj kevés lesz, attól még nem takarítanak meg többet. A dohányosok is tudják, hogy tüdőrákot kapnak a cigarettától, és mégsem bírnak leszokni róla – tette hozzá a kutató.
Gál Róbert Iván szerint ha elektronikusan rendelkezésre áll egy adatállomány, akkor lehet egyéni nyilvántartást csinálni, már legalább 15 éve meg meg lehetett volna csinálni, sokkal intelligensebb lenne a rendszer. A Tárki vezető kutatója szerint kellen tőkepiacokban is gondolkodni a nyugdíjrendszer kapcsán, csak azt szokták az emberek elfelejteni, hogy egy felosztó-kirovó rendszerből átállni egy felhalmozó rendszerbe, több generációba telik. A szakértő szerint ugyanakkor volt egy 15-20 éves periódus, egy demográfiai ablak, ami épp most zárul be, amikor viszonylag kicsi volt az eltartottak, és viszonylag nagy az eltartók száma. A Ratkó-gyerekek még, a Ratkó-unokák már járulékfizetők voltak, tökéletes időszak lett volna a nettó tőkefelhalmozásra. Elszalasztottuk ezt a lehetőséget Gál Róbert Iván szerint, tőke helyett adósságot halmoztunk fel.

A magánnyugdíj-pénztárak alkalmasak lettek volna tőkefelhalmozásra, csak rosszul kezeltük az átmeneti időszakot, amíg fizetni kellett a folyamatban lévő nyugdíjakat, de a járulékok egy részét nem fordíthattuk erre, mert felhalmoztuk. Az átmeneti hiányt adósságból fizettük, nem a fogyasztás visszafogásából. Voltak magánnyugdíj-pénztárak, amelyek tőkét halmoztak fel, és volt az államháztartás, ahol pedig gyűlt az adósság. Ez a hajó ugyanakkor most már elúszott – emelte ki a kutató.
Gál Róbert Iván szerint nem igaz, hogy nem lesz nyugdíja a mostani 30, 40 éveseknek, csak alacsony lesz, és sokat kell érte dolgozni. Nyugdíj mindig lesz egy felosztó-kirovó rendszerben. Nem rakétatudomány szerinte arra rájönni, hogy az aktív korúak nyugdíja nem abból lesz, amit az öregebbeknek fizettek, hanem abból, amit a náluk fiatalabbaknak. Mindaddig, amíg a felosztó-kirovó rendszer nem számítja be a gyereknevelést, folyamatosan vágja maga alatt a fát. És nem csak itt, hanem a világon mindenhol – tette hozzá a kutató.
A vezető kutató szerint mindemellett meg kellene szüntetni azt, hogy ha a nyugdíjrendszerről beszélünk, mindenki kizárólag a mostani nyugdíjasokra gondol, nem pedig a járulékfizetőkre. Intelligens, diplomás fiatalemberek időről időre mozgalmakat indítanak, hogy legyen vége a felosztó-kirovó rendszernek, de nem tudják, hogy nem a rendszer szúr ki velük, hanem ők szúrnak ki magukkal, mert nincs gyerekük – hangsúlyozta Gál Róbert Iván. Szerinte az egyéni felelősségre kormányzati politikával is rá lehet segíteni. A kutató szerint azonnal meg kellene szüntetni azt a nyelvet, ami gyanússá teszi a tőkefelhalmozást, meg a tőkefelhalmozó szervezeteket, ezeket inkább versenyeztetni kellene egymással a jobb eredmény érdekében.
(HVG)

Megerősítették: szabotázs miatt zuhant vissza a Proton-M rakéta

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat vizsgálata bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy szabotázs áldozata lett az Oroszország eddigi legfejlettebb műholdját szállító Proton-M hordozórakéta. A műholdat Kazahsztánban semmisítették meg, amikor a földkörüli pályára állításhoz használt rakéta a kilövést követően meghibásodott és visszazuhant. A meghibásodás a gyártási folyamat során lett beépítve és oly módon időzítették be, hogy a hordozórakéta a kilövés harmadik fázisában visszazuhanjon és elégjen a légkörben.
Az eset kivizsgálására akkor külön nyomozóbizottság alakult, mert a hiba okát nem tudták egyértelműen megállapítani. Az Izvesztyija napilap szerint a SZBSZ most bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy a műhold szabotázs áldozata lett. A nyomozás során 15 alkalmazottat kihallgattak, akik a gyártási folyamat adott szakaszában érintettek lehettek a hiba beépítésében. A poligráfos vizsgálatok eredményeit átadták a Belügyminisztériumnak, ami megnyitotta a bűnügyet, de a szabotőr nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Tavaly ugyanezen műhold sorozat előző darabja szintén szabotázs áldozata lett. Akkor a Proton-M rakéta szögsebesség érzékelője volt szándékosan rosszul telepítve. Az űrkutatás terén érvényben lévő nemzetközi együttműködések miatt a gyártási folyamatban érintettek voltak olyan vállalatok, melyek részben vagy teljesen nyugati magántulajdonban vannak. A Belügyminisztérium egyelőre nem adott ki konkrét információt arra vonatkozóan, hogy ezen vállalatok alkalmazottait hallgatták-e ki.
http://www.hidfo.net/2014/06/10/megerositettek-szabotazs-miatt-zuhant-vissza-proton-m-raketa

A NATO és Oroszország farkasszemet néz a balti térségben

Oroszország hadgyakorlatot kezd a Kalinyingrád térségben, válaszul a NATO provokatív fellépésére és kettős hadgyakorlatára a balti államok területén. A NATO közvetlen az orosz határ mentén tart hadgyakorlatot Észtországban, Lettországban, Litvániában, amit az orosz Védelmi Minisztérium nem hagy válasz nélkül, és azonnali, előre be nem jelentett hadgyakorlatot rendelt el az elsővonalas csapásmérő erők számára. A tengerészgyalogság, a deszantosok és a nagy hatótávú bombázók lesznek teljes harckészültségben tartva közvetlen a NATO hadgyakorlat háta mögött.
Hídfő.net | Kalinyingrád hadgyakorlat
Miközben a NATO megkezdi a Saber Strike 2014 és BALTOPS 2014 hadgyakorlatokat, az orosz Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy a NATO haderő-összpontosítását ellensúlyozó csapásmérő erőt mozgósítanak a Kalinyingrád enklávéban. Ezzel összehangoltan az orosz hátország fegyveres erői is hadgyakorlatokon vesznek részt, a haditengerészet, a tengerészgyalogság, az ejtőernyős alakulatok összehangolt szimulációkat végeznek, a légvédelem pedig éleslövészetet tart a potenciális frontvonal légterében.
A minisztérium közleménye szerint minden haditengerészeti egység kiképzésen van vagy hadgyakorlatot hajt végre és részt vesz a feltételezett agresszor tengeralattjáróinak, flottájának felkutatásában. A Peskov mellett állomásoztatott deszantos alakulatokat már átdobták a Kalinyingrád térségbe, ahol a tengerészgyalogság a teljes partvonal mentén védelmi gyakorlatokat tart, a szimuláció szerint illegális fegyveres csoportok felkutatása és megsemmisítése a feladat. A légierő Szu-34-es vadászbombázókkal és Mi-24 helikopterekkel támogatja a part menti akciókat.
Hídfő.net | PartraszállásZubr osztályú légpárnás partraszálló egység
Ezzel párhuzamosan Oroszország Tu-22M3 nagy hatótávolságú stratégiai bombázókat telepít a Kalinyingrád enklávéba, melyek jelenleg a Fekete-tengeren végeznek gyakorlatokat, a későbbiekben pedig a Kalinyingrád térség légterét biztosítják.
A NATO balti-térségben tartott hadgyakorlatát ugyan minden évben megrendezik, de idén minden eddiginél nagyobb fegyveres erőt vonnak össze a térségbe. 2013-ban 1800 főt vontak be a hadgyakorlatba, ami mára 4700 fő, emellett több mint 800 nehéz harceszközt összpontosítanak a térségbe. A Saber Strike 2014 hadgyakorlaton az Egyesült Királyság, Kanada, Dánia, Észtország, Lettország, Litvánia, Finnország, Norvégia és az Egyesült Államok vesz részt. Emellett számos párhuzamos NATO gyakorlat zajlik Kelet-Európában, miközben az USA rotációs rendszerben küldi az újabb csapatokat Kelet-Európába, - hazatérésüket pedig senki nem ellenőrzi, mivel az USA felmondta a katonai egyezményeket, melyek rálátást biztosítottak az amerikai csapatmozgásokra Európában. Feltételezhető, hogy a rotációs rendszerben érkező amerikai csapatok nagy része a térségben, vagy elérhető közelségben marad.

http://www.hidfo.net/2014/06/10/nato-es-oroszorszag-farkasszemet-nez-balti-tersegben

Svéd külügyminiszter: Skócia függetlenedése egész Európában káoszt okozhat

Carl Bildt svéd külügyminiszter a Financial Times-nak nyilatkozott arról, milyen katasztrofális következményekkel járhat Skócia elszakadása az Egyesült Királyságtól. A külügyminiszter szerint ez a szigetország balkanizálódásához vezetne, és valamennyi európai országra nézve komoly következménye lenne. Skócia 307 év után válik ki az unióból a szeptemberi népszavazással, ami "kiszámíthatatlan láncreakciót" válthat ki a kontinentális Európában.
Ha az Egyesült Királyságban balkáni állapotok, függetlenségi harcok és belpolitikai káosz alakul ki, az egész Európa politikai berendezkedését fel fogja borítani. A kaotikus állapotok miatt várható gazdasági visszaesés a munkaerő elvándorlását vonja magával. Az elsősorban Kelet-Európából érkező munkások tömege Angliában is munka nélkül maradhat a gazdasági káosz miatt. A visszavándorlási hullám pedig felkészületlenül éri az anyaországokat, melyek - többek közt Magyarország is - látványosan semmit nem tesznek a munkahelyteremtés érdekében, sőt, éppenhogy tömegével szűnnek meg a munkahelyek. Skócia függetlenedése a térség gazdaságának megzavarásával egy visszavándorlási hullámot válthat ki, ami a munkanélküliség drasztikus növekedésével gazdasági és belpolitikai káoszt okozhat az anyaországokban, - akár teljes politikai elitek bukhatnak meg egy ilyen láncreakcióból kifolyóan.
Hídfő.net | Carl Bildt
Egyelőre a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a skót népszavazáson nem fog többséget kapni a függetlenedés. Ennek ellenére a politikai elit potenciális kockázatnak tartja, - részben a fentiek miatt, részben amiatt, mert egy függetlenedő ország nem lenne automatikusan tagja az Európai Uniónak, a Skót Nemzeti Párt pedig nem támogatja se az EU tagságot, se a NATO tagságot. A nyugati leköteleződés elutasítása miatt a Koppenhágában tartott Bilderberg konferencia is foglalkozott a skót függetlenség kérdésével (a svéd külügyminiszter szintén szerepel a meghívottak listáján).
Carl Bildt arra is figyelmeztetett, hogy a függetlenség szükségszerűen az erőszak terjedéséhez fog vezetni, - a NATO szintén kényszerítőleg léphet fel a független országgal szemben, ha az felborítja az Egyesült Királyságra érvényes nemzetközi megállapodásokat.


http://www.hidfo.net/2014/06/10/sved-kulugyminiszter-skocia-fuggetlenedese-egesz-europaban-kaoszt-okozhat

Óriási áradás Brazíliában (videó)

Legalább kilenc ember vesztette életét Brazíliában és több ezer ember maradt fedél nélkül a heves esőzéseket követő áradások miatt.
Parana és Santa Catarina államokban 75 településen okoz súlyos gondokat az áradás. A víz hidakat és épületeket mosott el. Több régióban rendkívüli állapotot hirdettek. A hadsereg helikopterekkel menti a víz fogságába esett lakosokat.

http://koponyeg.hu/hireso/832-oriasi-aradas-braziliaban-video-

Engem a testvéreimet megölni küldenek Donbasszba!…mondja ez a hadseregbe besorozott srác az alábbi videón.


Ez az alábbi video ma készült Harkovban! Aki nem ért oroszul-az is megértheti. A közbekiabálások a hallgatóság részéről “malagyec”!-derék (jól beszél) arról tanúskodnak, hogy a fiú nagy igazságokat mond! Ő nem akarja Donbasszban a saját testvéreit gyilkolni az USA és az Európai Unió akarata szerint!
És hát a háttér…!
Meg a kórus: “A hadsereg a néppel…!

Oroszország tényleg ejti a dollárt

Az oroszok komolyan gondolják a dollár elleni intézkedéseket. A világ legnagyobb földgáz termelője, a Gazprom, szinte valamennyi nagy megrendelőjével megállapodott már, hogy dollár helyett euróban fizessenek a tőlük vásárolt földgázért. Soha nem tettek volna ilyen lépéseket a kormány engedélye nélkül, hiszen az orosz állam a cég többségi tulajdonosa.
Az amerikai média mélyen hallgat erről, pedig a fejlemény igen komoly következményekkel járhat. Először is világviszonylatban is hatalmas cégről beszélünk, aminek forgalma az orosz GDP 8 százalékát teszi ki és a világ földgáz tartalékának 18 százalékát tudhatja magáénak. Emellett tekintélyes mennyiségű olajat is termel. Egyértelmű tehát, hogy a lépés rendkívüli jelentőséggel bír.
Barack Obama nyilván úgy gondolta, hogy a média rövid idő alatt megfeledkezik majd az Oroszországra kivetett értelmetlen szankciókról. Lehetséges. Azonban Oroszország nem biztos, hogy megfeledkezik róluk. Sőt, a szankciók kiváló ürügyként szolgálnak a dollártól való leváláshoz. Ráadásul, ahogyan azt a Zerohedge megjegyezte, Oroszországnak elegendő, ha a kényszerpályán mozgó Egyesült Államok szemében elítélendőnek titulált lépéseket tesz Ukrajna ellen és az Egyesült Államok által adott válaszlépés formájában már meg is van a kifogás a dollártól való leválás következő lépésére. Öblítés, újraindítás.
A Gazprom lépései alapjaiban rázhatják meg a globális pénzrendszert. Az ITAR-TASS a következőket írta:
„A Gazprom Neft számos szerződést írt alá ügyfeleivel a fizetések dollár helyett euróban történő teljesítésére, mondta Alexander Dyukov, a cég vezetője egy sajtótájékoztatón.
„A Gazprom Neft további szerződéseket írt alá a dollárról euróra történő átállásra. Fehéroroszországgal pedig a rubelben történő fizetésben állapodtunk meg,” mondta, hozzátéve, hogy tízből kilenc ügyfél elfogadta az euróra történő átállást.
A Gazprom ráadásul nem az egyedüli nagy orosz cég, amelyik a dollárról való leválást tervezi.
„Oroszország egyre több olyan szerződést köt, amelyek értelmében a kifizetések különböző ázsiai valutákban, leginkább jüanban történnek, egyrészt a dollárpiactól való függőség további csökkentése érdekében valamint a nyugat által kivetett szankciókra adott válaszként.
„Az elmúlt néhány hét során jelentős érdeklődés mutatkozott a piacon nagy orosz cégek részéről a renminbire és más ázsiai valutákra való átállás iránt és sokan nyitnak számlát ázsiai helyszíneken,” mondta Pavel Teplukhin, a Deutsche Bank oroszországi igazgatója a Financial Times-nak.” (http://rt.com/business/164752-russiia-de-dollarize-yuan-china/)
A ZeroHedge szerint a többi valuta használatának kiterjesztése a legfontosabb terület az orosz bankok számára jelenleg:
Andrei Kostin, a VTB orosz állami bank vezérigazgatója elmondta, hogy a dollártól eltérő valuták használata a bank „legfontosabb feladata”. „Figyelembe véve Kínával folytatott kétoldalú kereskedelmünket, a rubelben és jüanban folytatott ügyletek támogatása a legfontosabb feladatunk, így jelenleg ezen dolgozunk,” mondta Kostin egy Vlagyimir Putyinnal folytatott eligazításon. „Május óta tart ennek a munkának a kivitelezése.”
„Semmi probléma nincs azzal, hogy csökkentjük a dollártól való függőségünket, sőt, ez egy nagyon is ésszerű lépés,” mondta egy másik nagy európai bank oroszországi igazgatója, hozzátéve, hogy Oroszország túlzott függősége a dollártól bizonytalanabbá teszi a piacokat válság idején. „Semmi sem indokolja, hogy egy Japánnal kötött kereskedelmi szerződést dollárban teljesítsünk,” mondta.
Oroszországban komoly pénzügyi konverzió folyik, miközben a lakosság soha nem látott ütemben veszi ki pénzét az amerikai bankokból:
Márciusban, meg sem várva a szankciók hatásának megjelenését, az orosz lakosság nekilátott, hogy kimentse pénzét az amerikai bankokból. Az orosz állampolgárok által az amerikai bankokban tartott pénz 21,6 milliárd dollárról 8,4 milliárdra esett hirtelen. Ez 61 százalékos csökkenés egyetlen hónap alatt! Minden jel szerint tanultak a ciprusi válságból: vedd ki a pénzed mielőtt lefoglalják. (http://www.testosteronepit.com/home/2014/6/5/giant-sucking-sound-russian-money-yanked-from-us-banks.html)
"Repülök!"
“Repülök!”
Aki pedig azt gondolja, hogy ezek a fejlemények meg sem kottyannak majd az amerikai gazdaságnak, jobb ha utánanéz, milyen mértékben függ az Egyesült Államok a világ többi részének pénzügyi viselkedésétől.
Az a tény, hogy a világon egyelőre még szinte mindenki a dollárt használja fizetőeszközként a kereskedelemben, mesterségesen magas árfolyamon tartja a zöldhasút és olcsón a hiteleket.
Oroszország leválása a dollárról nagy érvágás lesz, azonban, ha világ többi része is követi példáját, az már igazi pénzügyi lavinát indíthat el.
Egy fordulóponthoz érkeztünk.
Az intézkedések hatását nem fogjuk egyik pillanatról a másikra megérezni, de mindenképpen a készülő „tökéletes vihar” egyik előjelét látjuk.
Évek óta a hamis stabilitás átmeneti buborékában élünk, a hosszú távú kilátások azonban egy cseppet sem javultak.
Használjuk ki a vihar előtti csendet, mert már nem tarthat sokáig.

Forrás: The Economic Collapse

Kilakoltatás Szerencsen

Szerző:
10393799_727021214003370_2037723208272476138_n

…”Galambos Józsefné közölte, hogy nem tud hová menni, az utcán tölti az éjszakát. Az idős asszony attól is tart, hogy széthordják a még megmaradt kevéske, nem túl értékes vagyonát. A kutyáját is kikötötték a ház előtti fához, az majd vigyáz rá…”

Előre szeretném leszögezni, hogy a következő történetben csupán az egyik oldal szólal meg, mivel az eset 2014. június 7-én történt, így a másik oldal álláspontjának a megismerésére nem volt lehetőségem…
Hogy mi történt? Szombaton délután egy elkeseredett férfi csengetett szerkesztőségünk ajtaján. Közölte: azt tanácsolták neki, hogy forduljon hozzám segítségül, mert nem tudja feldolgozni, am i vele történt.
Szerencsen, a Fürst Sándor utcában a 72 éves édesanyjával immár három éve egy családi házban, albérletben laknak. Kettő és fél évig mindig pontosan fizették havonta a 30 ezer forintos díjat, azonban az utolsó fél évben pénzügyi nehézségeik akadtak és három hónapos késedelembe kerültek.
A férfi, Galambos László –elmondása szerint– próbálta az összeget törleszteni azzal, hogy munkát vállalt a bérbeadó asszony ügyvéd lányának az édesapjánál. Elszámolási vitába is keveredtek, majd éppen nyolc nappal ezelőtt kapott egy felszólító levelet, hogy ennyi idő áll rendelkezésére, hogy találjanak maguknak fedelet a fejük felé és hagyják el az ingatlant.
Galambos László elismerte a tartozását, miközben több időt kért, hogy megoldhassa a maga és 72 éves édesanyjának, Galambos Józsefnének az elhelyezését. Nem kapott új határnapot, mert június 7-én délelőtt három-négy keménykötésű legény megjelent a szerencsi házban, ahol ebben az időpontban az idős asszony tartózkodott. A „pakolók” hozzá láttak a ház kiürítéséhez.
Bútorok, személyes használati tárgyak, berendezések kerültek ki perceken belül az utcára. Később az asszony fia is megérkezett, aki értesítette a rendőrséget, hogy idegenek hatoltak be a házba. Többszöri hívására a járőrök a helyszínre érkeztek, azonban illetékesség hiányában nem avatkoztak be a kilakoltatásba.
10366239_727021224003369_5382188199619540983_n
Annyit megígértek, hogy éjszaka többször eljönnek majd arra, mert Galambos Józsefné közölte, hogy nem tud hová menni, az utcán tölti az éjszakát. Az idős asszony attól is tart, hogy széthordják a még megmaradt kevéske, nem túl értékes vagyonát. A kutyáját is kikötötték a ház előtti fához, az majd vigyáz rá, ameddig tud neki eleséget adni, hiszen neki sincs most betevője. A konyhabútorát és a gáztűzhelyét a bérbeadó „lefoglalta” az adósság fejében.
Miközben hallgattam a szomorú történetet, sok minden megfordult a fejemben. Nem vállalkozom arra, hogy mindezt közreadjam, csupán megemlítem: pontosan Pünkösd előtt, a három napos ünnep hétvégéjén kellett – akár a jogos követelésnek is– ilyen módon érvényt szerezni?
Nem lehetett volna a nyolc napos határidőt egy kicsit megtoldani? Esetleg még egy esélyt adni? Nem tudom a választ, azonban abban biztos vagyok, hogy szegényedő vidékünkön egyre több család kerülhet hasonló helyzetbe. Úgy tűnik, hogy ők csak a legrosszabbra számíthatnak.
2014. június 7. Sárkány László
Forrás: P.S. – Szerencsi Televízió/Fb

Gyorsított ütemben töltik fel a DK sorait

Tovább zajlik Gyurcsány radikális atlantista pártjának feltöltése, miközben Bajnai a Bilderberg találkozóról hazatérést követően a háttérbe húzódik. Bajnai csütörtökön jelentette be, hogy nem kíván tovább napi politikával foglalkozni és háttérbe vonul. A bejelentést követően sorban kapták az elbocsátó leveleket az Együtt-PM vidéki vezetői, sokan pedig önként kiléptek, ők mind egytől-egyig Gyurcsány pártjába lépnek át.
Miután Bajnai hazaért a koppenhágai találkozóról, láthatóvá vált, hogy a fővonalú média és egyes pártok állításaival ellentétben Bajnai részvétele a Bilderberg találkozón elsősorban a kormánypárt érdekét szolgálja, - a Fidesz stabilizálta támogatottságát a Bajnaira mutogatással, miközben nemzetközi összeesküvések ellen harcoló erőként tetszeleg. Utóbbi kapcsán az a gyanú is felmerül, hogy az Együtt-PM eredendően az ellenzék szétforgácsolásának és a Fidesz pozíciói bebetonozásának céljából lett alapítva. Megalapítását követően nem folytatott semmilyen jelentős pártpolitikai tevékenységet azon kívül, hogy az újonnan szerveződő baloldali pártok figyelmét a folyamatos egyeztetésekkel, "párbeszéddel" lekötötte. A választásokat követően pedig a párt széthullásnak indult, tagjait gyakorlatilag páros lábbal rúgják át a Demokratikus Koalícióba.
Hídfő.net | GyurcsányGyurcsány a "számüzetésből" politikai tényezővé verekedi magát?
Kinek az érdekét is képviseli Bajnai Gordon? A választásokat követően a párt felbomlása megint csak azt mutatja, hogy ugyanazon érdekközösséget szolgálja, ami az összes - atlantista - hazai pártot a háttérből mozgatja. A hazai politika polarizálódásával határozottabb vonalat ölt az atlantizmus, melynek radikális ágát a Demokratikus Koalíció, mérsékelt ágát a hatalomátmentés idejére bekeményítő Fidesz képviseli. Ennek ellenére azt láthatjuk, hogy a háttérben a szálak összeérnek és egyetlen érdekközösséget alkotnak.
Ha Bajnai nem alapított volna pártot, a kapitalista baloldal feltörekvő, de esetenként nehezen irányítható politikusai miatt veszélyeztetve lett volna a Fidesz kétharmada. Ha Bajnai nem megy el Koppenhágába, a Fidesznek nem lenne mire mutogatni, nem tudná magát a nyilvánosság felé a nemzetközi érdekközösségek ellenségeként megjeleníteni. Ha Bajnai nem vonul vissza, Gyurcsány radikális atlantista pártja soha nem jutott volna rövid úton ennyi politikushoz. Végső soron valaki mindig képviseli Magyarországot a Bilderberg találkozón, mióta geopolitikai tényező vagyunk. Martonyi-Bajnai - mindegy, melyik párt, mert mindkettő atlantista.

http://www.hidfo.net/2014/06/10/gyorsitott-utemben-toltik-fel-dk-sorait

Döbröginknek nem osztottak lapot

Európa erős emberének tartja magát Orbán Viktor és a kormánypárti sajtó is előszeretettel mutatja így, különösen mióta nekiment Jean-Claude Juncker bizottsági elnöki jelölésének. Csakhogy az erről (és az európai reformokról) szóló svédországi minicsúcsra meg se hívták.
Ezeken csupán Angela Merkel német kancellár, Fredrik Reinfeldt, a vendéglátó svéd miniszterelnök, David Cameron brit kormányfő és Mark Rutte holland miniszterelnök vesz részt. A helyszínen készült fotók tanúsága szerint a laza légkörben kezdődő minicsúcson a résztvevők még egy nyolcszemközt tartott csónakázáson is részt vettek.
csónakA “Nagy Magyar Kormányos” nélkül a ladik?!
Az eredeti tervek szerint a négy politikus az európai reformokról tárgyalt volna (több szabadkereskedelem, kevesebb brüsszeli szabályozás, nagyobb versenyképesség – vagyis olyan témákról, amelyek amúgy Orbán Viktor kedvencei közé tartoznak), de ezeket valószínűleg háttérbe szorítja majd a bizottság elnökével kapcsolatos vita.
Merkel sietett lehűteni a túlzott elvárásokat, szerinte kár azt várni, hogy a személyi kérdésekről itt döntésre jutnak. Ám az biztos, hogy a négy politikus ezen dolgozik majd. Mint emlékezetes, Merkel csak némi habozás után állt be teljesen Juncker mögé, aki amúgy saját pártját, a CDU-t is magába foglaló Európai Néppárt jelöltje volt a bizottsági elnöki posztra. A lisszaboni szerződés szerint az EB elnöki posztjára az Európai Tanács (vagyis az állam- és kormányfők) jelölnek bizottsági elnököt, akit aztán az Európai Parlament megszavaz.
Az idei „listavezetői” rendszerrel azonban az EP vérszemet kapott, és szeretne jobban beleszólni a döntésbe: ezt Németországban a sajtó és maga a CDU is pártolná, mondván, akkor mire volt jó az egész EP-választási kampány listavezetőkkel, csúcsjelöltekkel, tévévitákkal?
A tanácskozáson részt vevő másik három politikus gyakorlatilag kezdettől ellenzi Juncker jelölését, de eltérő okokból: David Cameron szerint Juncker túl föderalista, és a 80-as évek embere, de őt nem is kötné semmilyen pártfegyelem, mert pártja nem az Európai Néppárthoz tartozik. Ha Juncker lenne az EB elnöke, akkor Nagy-Britanniában előbbre kellene hozni az uniós tagsággal kapcsolatos népszavazást – fenyegetőzött, bár nem tudni, hogy erre hogy is lenne lehetőség még a 2015. májusi parlamenti választások előtt.
A svéd Fredrik Reinfeldt pártja viszont az EPP része, neki az egész listavezetői rendszerrel és az Európai Parlament szerepének erősödésével kapcsolatban vannak fenntartásai. A liberális holland Mark Ruttével együtt azt vallja, hogy az EB elnöki posztjáról szóló döntést semmiképpen sem lehet kivenni az állam- és kormányfők kezéből.
A hírügynökségek szerint Cameron korábban telefonon beszélt Orbán Viktorral és Matteo Renzi olasz kormányfővel, hogy megtámogassák az álláspontját – ezek a politikusok azonban nem kaptak meghívót a minicsúcsra. Orbán esetében ennek az lehet az egyik oka, hogy ő főképp személyes, nem pedig koncepcionális ellentéteket fogalmazott meg Junckerrel szemben, (A luxemburgi politikusok bírálták korábban magyar kormányt – vetette a szemükre.) De az sincs kizárva, hogy egyszerűen nem tartják olyan súlyúnak a magyar kormányfő véleményét, hogy érdemesítsék a meghívásra.
(NOL)

Tracking Point: A Google Glass potenciális katonai felhasználása

Valószínűleg mindenki hallott már a Google technológiai üdvüskéjéről, a Glass-ról. A Google hozzávetőlegesen 2 éve kezdte peddzegetni, hogy egy okosszemüveg fejlesztésébe kezdett, de még nem jutott a termék abba a fázisba, hogy a nagyközönség elé kerüljön. ennek ellenére, aki időben iratkozott fel, az hozzájuthatott egy fejlesztői darabhoz 1500$-os áron. Ezek a fejlesztői kiadású okosszemüvegek jelenleg az e-Bayon 1000$-6000$ közötti összegekért cserélnek gazdát.
Hídfő.net | Tracking Point Google Glass
A napokban jelentkezett a Tracking Point cég egy érdekes videóval, amit mi is szeretnénk megosztani a téma irán érdeklődőkkel. A Google Glass katonai felhasználásáról van szó benne, összekapcsolva vezeték nélküli kommunikáció segítségével az okosszemüveget a fegyver célzóberendezésével. Opcionálisan más lövészek is láthatják az adatokat, amiket az adott "okospuska" célzóberendezése közvetít. Ezzel lehetővé válik kvázi célzott lövés leadása anélkül, hogy a fegyvert kezelő közszemlére tegye magát, például egy ablakban.
Még abban az esetben is, ha ez ismét egy meg nem valósuló csillagháborús fejlesztés, a koncepció mindenképpen érdekes.
Nagy Kálmán

Németország filmkatalógusa: Ólomévek 1968–77 - vizuális liberalizáció Nyugat-Európában

1968 Németországban fordulópontnak számított; ahogy egész Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is. Hatvannyolc, a mitikus év, amikor a fiúk megtorpedózták az apák erkölcseit és életmódját, vagy ahogyan Barbara Klemm 1968 – egy lázadás képei című fotókiállításának plakátján olvasható: amikor „egyidőben tüntettek a demokráciáért szinte az egész földgolyón”. Alexander Kluge az Egy honleány című filmjében (1979) Mürke államügyész (Alfred Edel) úgy okoskodik, hogy ha a forradalmakat térben és időben koncentrálni lehetne, hosszú béke köszöntene a világra. Ha a földteke nyugati felét geopolitikailag egységes térnek vesszük, illetve 1968-ra a politikai modernizmus kulcséveként gondolunk, kijelenthetjük: Mürke államügyész teóriája téves. Hatvannyolc lázadása nem vetett véget a konfliktusoknak, az áhított társadalmi változások nem úgy, nem olyan mértékben és nem rögvest következtek be. Németországban például a náci háborús múlttal való szembenézés, a szociálliberális koalíció megalakulása és a radikális újbaloldal terrorcselekményei egyaránt 1968 következményei. Ami a mozit illeti, az 1968 és 1977 közé eső blutiges Jahrzehnt egyik legfontosabb kulturális kísérőjelensége a német újfilm felemelkedése volt. 
Hatalmat a képnek!?
„Az új filmnek új szabadságra van szüksége. Függetlenségre a szokásos szakmai konvencióktól, a kereskedelmi partner befolyásától, az érdekcsoportok gyámkodásától.” – követeli a fiatal német filmesek oberhauseni nyilatkozata (1962. február 28.). A manifesztum aláírói: a free cinema és a nouvelle vague mozgóképhullámain felbuzdult huszon-harmincéves alkotók; kívülről érkező értelmiségiek (jogászok, közgazdászok, történészek és főként: újságírók), akik megtagadva a (filmes) hagyományokat, szembehelyezkedve az ipari és piaci struktúrákkal, kívülről, de a kormányzat segítségével akarták megreformálni a filmipart. A hivatalos kultúrpolitika segítségével felállított Kuratorium Junger Deutscher Film (fél)sikereire, a régi filmipar („Papas Kino”) lobbistái által keresztülvitt, a piac szabályait szentesítő filmtámogatási törvényjavaslat volt a válasz. A hatvanas évek filmes Kulturkampfjának (átmeneti) gazdasági veresége (és végeredményben az Oberhausen-csoport feloszlása) azonban egyáltalán nem változtatott azon az igazságon, amit 1962 elején 26 fiatal alkotó megfogalmazott: „a régi film halott”. Forradalmi kijelentés. Mégis, a konvenciók ellen lázadó Bubisfilm („kisfiúk mozija” – ahogy a fiatalokat akkoriban csúfolták) intellektuális bázisának számító diákok sem mindig kértek a filmesek lázadásából. Az 1967-es Berlinálén az egyetemisták elitizmussal vádolták és tojással dobálták meg Edgar Reitz-t és Alexander Klugét (illetve Enno Patalast). A következmény: Kluge legszemélyesebb indíttatású filmje, a reformcirkuszra áhítozó idomárnőről szóló Az artisták a cirkuszkupolában tanácstalanok (1968). A félresiklott mozgalmak (a történelem) cinizmusa: a '67-68-ban mozgolódó diákoknak egy valódi, nagy forradalomhoz segítségre, a munkásokra lett volna szükségük, csakhogy az adenaueri ötvenes évek szociális piacgazdaságában elkényelmesedett munkásosztály elsősorban nyugalomra vágyott (kereszténydemokrata választási jelszó 1957-ből: „Semmi kísérletezést! Jólétet mindenkinek!”). Sőt, a sokak által járatott, a konzervatív-jobboldali sajtócézár, Axel Springer által kiadott Bild Zeitung (és egyáltalán a Springer-lapcsalád) valóságos hecckampányt folytatott az egyetemisták ellen. „Állítsátok meg a vörösterrort! Ne hagyjátok a rendőrökre a piszkos munkát!” – ezen a Bild-szalagcímen felbuzdulva eresztett három golyót a diákvezér Rudi Dutsckéba Josef Bachmann, 23 éves munkanélküli festő-mázoló (egyébként mit tesz a „festő-szolidaritás”: Bachmann Hitler-rajongó is volt).
A német hatvannyolc diákjai nem a moziból jöttek, legalábbis nem a „papa mozijából”, és nem is az elitistának bélyegzett „kisfiúk mozijából”. Az egyetemistáknak sokkal inkább a fősodorba már beszivárgott francia újhullám adhatott mozgóképes kapaszkodót; míg a másik oldalon a Springer-lapok tevékenységét a nyugat-európai piacon térnyerő Ó-Hollywood antikommunista importja mélyítette. Tegyük hozzá: az új német filmért síkra szálló fiatalok eleinte csak rövidfilmekkel kísérletezhettek, az első nagyjátékfilmek épphogy beértek 1968-ra. Talán nem is véletlen, hogy a fiatal filmek közül egy 1969-es rövid darab ragadja meg a legjobban a forradalmak és a forradalmi ideológiák természetét. Harun Farocki – a vietnami háború ellenében készített, a napalm gyártóinak rejtett szándékait modellező – Olthatatlan tűzének végén ugyanaz a színész háromszor mondja el ugyanazt a monológot, mindig egy kicsit másképp. „Munkás vagyok. Egy porszívó-gyárban dolgozom. A feleségemnek is jó lenne egy ilyen masina, ezért minden nap hazaviszek egy alkatrészt, hogy készítsek neki egy porszívót. De hiába igyekszem, mindig géppisztolyt csinálok.” Majd: „Diák vagyok. Egy porszívó-gyárban dolgozom, de azt hiszem, a gyár igazából gépfegyvereket készít a portugáloknak. A fegyver nekünk is hasznos lehet, ezért minden nap hazaviszek egy alkatrészt, hogy készítsek egy géppisztolyt. De hiába igyekszem, mindig porszívót csinálok.” Végül: „Mérnök vagyok. Egy elektronikai gyárban dolgozom. A munkásaink azt hiszik, hogy porszívót gyártunk, a nálunk dolgozó diákok azt, hogy gépfegyvert. A porszívó hasznos fegyver lehet; a géppisztoly pedig hasznos háztartási eszköz. Amit gyártunk: az a mérnökeinken, a munkásainkon és a diákokon múlik.” Az ideológia-gyár ekképp formálja a forradalmakat; és hozzá kell tenni, a mérnökök között ott vannak a politfilmesek is.
A komplexus komplexusa: diákok porszívóval
Farocki egyébként a leggyorsabban reagáló alkotónak számított a hatvanas évek végén, akinek rövidfilmjeit ráadásul az egyetemisták is szerették; értette a nyelvüket, ekkoriban ő is diák volt: 1966–68 között a berlini filmakadémia hallgatója. Elsőként reagált a perzsa sah elleni tüntetésre, amely tulajdonképpen a diáklázadás kitörésének kiindulópontja volt (1967. június 2.: a berlini demonstráció elvadulásakor a terhes feleségét riadtan kereső 26 éves diákot, Benno Ohnesorgot fejbe lövi egy civil ruhás rendőr); és előre látta a Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion – RAF) érkezését. Az elnök szavai (1967) című hárompercesében egy alak szavakat ír egy papírlapra, majd zacskófélét hajtogat belőle, aztán a fejére húzza. Így pont úgy néz ki, mint a perzsa sah ellen tüntető iráni diákok, akik ekképp akarták elfedni kilétüket a Savak, a perzsa titkosrendőrség előtt; a narrátor Lin Piaónak Maót idéző, a kommunista vezért dicsőítő szavait olvassa. Ahogy a diákok zöme akkoriban, Dutschke is szerette Mao kulturális forradalmának jelszavait, gyakran élt velük protest-retorikájában, de az ellene elkövetett merénylet után a baloldali szimpatizánsok egy része tiltakozásból átváltott terrorra, és ez talán sokkal inkább hasonlított a kínai kulturális forradalomhoz: a RAF gépfegyverrel fogott hozzá a nagytakarításhoz.
Farockit '68-ban még két rövidfilm leforgatására ihlették a diáktársak: a Három lövés Rudira című dolgozata elveszett; a Springer-lapok ellenében készített Ihre Zeitungen vérbeli agit-film. Nem mintha különösebben agitálni kellett volna. Vörös Rudi olyannyira központi figurának számított a diákmozgalomban, hogy a merénylet után világméretű tüntetéshullám vette kezdetét, és Berlintől New Yorkig igyekeztek megakadályozni a Springer-lapok kiszállítását. Sokan felnéztek Dutschkéra: a berlini Szabadegyetemen '68 februárjában megrendezett Nemzetközi Vietnam Kongresszusra meghívott külföldi diákvezérek le voltak nyűgözve határozottságától, sokan tőle lesték el a tiltakozás technikáit. Egy másik, idősebb forradalmár, bizonyos Pier Paolo Pasolini egy poémában egyenesen a fiává fogadta. „Ha átgondolom a hosszú időszakot, mely születésem óta és születésed előtt eltelt, kétségem sincs, az apád vagyok” – írja Dutschkénak ajánlott versében.
Nem is csoda, ha egy ilyen vezető elvesztése a diákmozgalom halálát jelentette. Mégis: hatvannyolc után lassan elindultak a társadalmi változások. Némi cinizmussal: megkezdődött a Dutschke által szorgalmazott „hosszú menetelés”. Ehhez pedig szükség volt a diákokkal egyáltalán nem szimpatizáló munkásokra, 1969-ben az ő szavazataik is kellettek az előző kormányzat, a CDU-SPD nagykoalíció szociáldemokrata alkancellárja, Willy Brandt hatalomra jutásához. Brandt pedig, híven belpolitikai reformprogramjához, „több demokráciát merészelt”. Így például a szociálliberális kormányzat amnesztiát hirdetett a 1967-68-as tüntetések büntetőjogi eljárás alá vett fiataljainak. Csodával határos módon Dutschke is felépült, de már soha nem lett a régi, újra kellett tanulnia járni, beszélni, írni és olvasni. 1979-ben belehalt a szövődményként jelentkező egyik epilepsziás rohamba. A merényletért hibáztatott Springer már '68-ban próbálta menteni a menthetőt: „Látniuk kellene, ahogy reggel kiesem az ágyból a csodálkozástól, miután elolvastam a saját újságjaimat”. A hetvenes években is ügyesen lavírozott, 1985-ben bekövetkezett halála után nem sokkal utcát neveztek el róla a berlini Kreuzberg negyedben, nem messze a Springer lapkiadó székhelyétől. Most pedig, a hatvannyolcas eseményekre emlékezve a merőleges Kochstrasse érintett szakaszát Rudi-Dutschke-Strasse-ra keresztelték át. Hiába, a németek mindenkinél jobban értenek az emlékezéshez és az emlékeztetéshez. Dutschke és Springer útjai ismét keresztezik egymást.
A bukott diákforradalom utáni szociálliberális évek fokozatos enyhülése szempontjából a fiatal filmesek cseppet sem késtek el 1968-69-es első nagyfilmjeikkel. A német újfilm számos darabja önvizsgálatra buzdított. Két film 1969-ből: Peter Fleischmann Vadászjelenetek Alsó-Bajorországban: és Rainer Werner Fassbinder: A vendégmunkás. Mindkettő (vitriolos) portré a mindennapi rasszizmusról, nagyjátékfilmes előfutárai a '68 utáni lassú társadalmi változásoknak, illusztrációk a hatvannyolcas eszmekörhöz. Miután a fiatal alkotók végre nagyjátékfilmhez jutottak, nem létezett olyan társadalmi probléma, amire ne reagáltak volna. Homoszexualitás, idegengyűlölet, munkanélküliség, függőség, bűnözés, de mind közül a legfájdalmasabb és legfiatalabb: a terrorizmus-komplexus.

A komplexus komplexusa 2.: porszívóból gépfegyver
Amikor 1968. november 7-én Beate Klarsfeld, német-francia zsidó lágertúlélő, újságírónő a nyugat-berlini kereszténydemokrata pártgyűlésen lenácizta és felpofozta Kurt Georg Kiesinger kancellárt, nos, az még az intézmények elleni erőszakos fellépések közül a legszelídebbnek nevezhető. A múlttal való szembenézést a diákok is sürgették, odahaza és az egyetemeken (1968 februárjában két diákot kirúgtak a bonni egyetemről, miután a Stern leleplező cikkén felbuzdulva a koncentrációs táborok építésében érintett Heinrich Lübke államelnök portréjára festették: „Lágerépítő!”). Az ötvenes években ugyanis egyre világosabbá vált, hogy nem pusztán szőnyeg alá söprik a nácikérdést az NSZK-ban, de egyenesen intézményesítik a visszaszivárgásukat: 1953-ban Konrad Adenauer a kancellária hivatalvezetőjévé nevezte ki a zsidóság jogfosztásáról szóló nürnbergi törvények jogi igazolását megfogalmazó Hans Globkét. Reakciónak a pofon is hatásos, de azt már a berlini Egyes Számú Kommuna (Kommune I.) két tagja, Fritz Teufel (vajon szándékosan hívják így a Macskafogó félszemű, félfülű terrorista-gengszter kisvezérét!?) és Rainer Langhans találták ki, hogy a perzsa sah érkezése előtt pamfletben hívják fel a berlini Szabadegyetem diákjainak figyelmét arra, hogy a marxista ideológiák terjesztésének és végeredményben a nácítlanításnak a leghatásosabb eszköze az, ha épületeket gyújtogatnak. Norbert Elias a német terrorizmusról írt tanulmánya szerint (A németekről) a baloldali fiatalok az állami elnyomás megnyilvánulásaiba egy második fasizmus kibontakozását látták bele, a szélsőséges akciók egyik lehetséges oka az, hogy a terrortól való félelem paradox módon terrorhoz vezet. S bár a berlini incidens után letartóztatott Teufelék 1968 márciusában a bíróság előtt bizonyították, hogy pamfletjeik csupán teoretikus fordulatokat tartalmaztak, és egyáltalán nem akartak senkit erőszakra buzdítani, sőt, továbbra is a szabadon megélt szexualitással kívánnak leszámolni a szüleik múltjával kapcsolatos frusztrációikkal, a kommuna körül mozgolódó biciklitolvaj Andreas Baader és egyetemista barátnője, Gudrun Ensslin mintha meg sem hallotta volna Teufel érvelését. 1968. április 2-án két időzített bombával a levegőbe repítik a frankfurti Kaufhaus Schneidert. Amint a lángok felcsapnak az áruházban, Ensslin felhívja a német hírügynökséget, és hisztérikus hangon kiabálja a telefonba: „Ez a bosszú politikai megnyilvánulása!” Két nappal később letartóztatják őket.

A német önbírálat első fiatal filmje a Búcsú a tegnaptól (1966). Alexander Kluge ötvenes évek végén játszódó történetének hősnője, Anita G., az NDK-ból átszökött zsidó származású lány képtelen menekülni a múltja elől. Anita G. (Germánia, mi más, Kluge hősnői rendre Németország-allegóriák) lop, csal, hazudik, végül feladja magát, és várja a megtisztulást. Ahhoz ugyanis, hogy hátat fordítson a múltnak, előbb szembe kell néznie vele. Egy másik Kluge-film a politikai aktivitásról: Egy rabszolganő alkalmi munkája (1973). Ebben Roswita Bronski (Alexandra Kluge) háromgyermekes családanya angyalcsinálásból tartja el a famíliát. Idővel a férje a sarkára áll, rendes munkát vállal, és Roswita érdeklődése egyre jobban a politika irányába fordul. Először megpróbálja megakadályozni, hogy bezárják férje munkahelyét, végül utcai árusnak álcázva magát sült kolbászt árul, a húst röpiratba csomagolja. Fontos film, mert Frau Bronski agitátor-mentalitása (ott is ellenséget lát, ahol nem biztos, hogy van, de a vélt jó ügy érdekében áldozatokra is képes) jól modellezi egy másik agitátor, későbbi terrorista egyedfejlődését. Ulrike Meinhof a hatvanas években cikkeket írt az akkori férje, Klaus Röhl által kiadott Konkret című jobboldali lapba, majd az újsággal együtt hirtelen balra vette az irányt, és diáktüntetéseken kezdett mozgolódni. Ekkori elkötelezettségét a Bambule című tévéfilmhez (rendezte: Ebenhard Itzenplitz, 1970; a cím a német börtönszlengben lázadást jelent) írt forgatókönyv illusztrálja; ebben egy lánynevelőintézet két lakójának sorsán keresztül mutatja be az intézményes terrort, amely végül ellenálláshoz vezet. A filmet az ARD sugározta volna, 1970. május 24-én. Csak volna, mert tíz nappal előbb Meinhof részt vett Baader erőszakos kiszabadításában; filmjét így végül 25 évvel később tűzték műsorra.

A „Vergangenheitsbewältigung”, a múlttal való szembenézés legújabb terméke Uli Edel Magyarországon még láthatatlan játékfilmje, A Baader–Meinhof-ügy (2008), mely a Der Spiegel cikke szerint szétzúzza a RAF elsőgenerációs csoportja körüli mítoszt. A „balos újnácik”, így becézték a RAF tagjait a korabeli sajtókampányban: a célba vett múlt visszalőtt. Edel filmje bizonyos értelemben remake, ugyanúgy Stefan Aust bestselleréből készült, mint Reindhardt Hauff ’86-os, Arany Medvét nyert Stammheim című alkotása. Amely minden tényszerű állításával, a letartóztatott Baader–Meinhof-csoport bírósági perén elhangzott politikai agitmondatokkal, a szavakba sűrített fasiszta neurózissal maga is hozzájárult a mítoszhoz. Éppen úgy, mint az 1977-es események (szeptemberben a RAF elrabolja Hans-Martin Schleyer iparmágnást, és a stuttgarti Stammheim börtönben raboskodó társaik kiszabadítását követelik; októberben palesztin szimpatizánsok térítenek el egy frankfurti járatot, amelyet végül a szomáliai Mogadishuban a rendvédelem visszaszerez; az akció után Baaderék öngyilkosságot követnek el a börtönben) után készült Németország ősszel című szkeccsfilm záróképsorai: Baader, Ensslin és Jan-Carl Raspe temetésén baloldali fiatalok tömege; elhangzik az első felmentő szónoklat: „elítéljük, amit tettek, de szimpatizálunk velük”.
Akik nem ettek a tulok szentségéből
Ugyanebben a filmben Horst Mahler, RAF-közeli jogász a börtönben azt elemzi, hogyan vezetett az 1945 utáni intézményesített tagadás az 1967-68-as diákmegmozdulásokhoz, illetve a társadalmi elutasítás a terrorhoz, 1977 eseményeihez, a német történelem „mély sebéhez”. Ugyancsak e film nyitányában, a Fassbinder-epizódban a rendező és édesanyja, Liselotte Eder heves vitájának lehetünk szemtanúi. „Van egy ismerősöm, aki rettentően leszedte Böllről a keresztvizet, ez még Schleyer elrablása előtt történt, én védelmembe vettem Böllt, de az az ember azt mondta: te is csak egy szimpatizáns vagy” – meséli Eder a fiának. Heinrich Böll, a háború utáni német irodalom kiemelkedő képviselője, a Gruppe 47 írócsoport tagja, a Németország ősszel két epizódjának írója. 1972 után (sűrű év volt: a Baader–Meinhof-csoport begyűjtése, München és a Fekete Szeptember, Böll Nobel-díja) az író megkerülhetetlen alakja a Baader–Meinhof-komplexusnak. Történt ugyanis, hogy januárban Böll nyilvánosan kritizálta a Bild Zeitung RAF-cikkeit, főként azt, amelyik összefüggésbe hozta Baaderéket egy bizonyos Herbert Schoner rendőrtiszt meggyilkolásával. „Puszta fasizmus, agitáció, hazugság, szenny” – bírálta a Spiegelben megjelentetett nyílt levelében a Bild hisztériakeltését. Ezután a Springer-lapokban Böllt rendre RAF-szimpatizánsként emlegették, az ellene indított sajtóhadjáratot a Spiegel-levélre és arra a tényre építették, hogy hitelt érdemlően tudták bizonyítani az említett gyilkosság politikai indíttatását.
A Bild indítékait pedig Böll fogalmazta meg a Spiegel segítségével megjelentetett, a szenzációéhség ellenében fogant Katharina Blum elvesztett tisztessége című regényében. Ebből Volker Schlöndorff és Margarethe von Trotta rendezett nagysikerű filmet 1975-ben. A fiatal és vonzó Katharina együtt tölti az éjszakát egy körözött, vélt terroristával; az összeesküvés gyanújába keveredett nő sztorija szenzációt ígér: a legismertebb bulvárlap riportere hazugságokkal torzítva teregeti ki Katherina magánéletének minden részletét; a nő végső elkeseredésében végez az újságíróval. Újabb magyarázat egy politikai gyilkosságra: jogos felindulás és tehetetlen düh.
Fassbinder nem sokkal a Németország ősszel bemutatása után elhatárolódott a filmtől és az általa rendezett epizódtól, a többekkel közösen jegyzett alkotásért odaítélt Szövetségi Filmdíjat erkölcsi okokra hivatkozva nem vette át. Helyette leforgatta A harmadik generáció című terror-opusát: a terroristák nemzedékről nemzedékre veszítik el ideológiai motivációjukat, a harmadik generációt már nem fűti semmilyen társadalmi érzékenység, cselekedeteik indítéka maga az akció. Kétségtelen, ’77 után a maradék ideológia is kicsúszott az 1998-ig aktív RAF alól. Ezzel egy időben azonban a német társadalom is érettebbé vált, új politikai pártok, polgári kezdeményezésből kinőtt alternatív mozgalmak alakultak. 1979-ben készítette Volker Schlöndorff Günther Grass első regényéből a Bádogdob című filmet. Hőse, Oskar, hároméves korától kezdve nem hajlandó nőni, így tiltakozik a felnőttek társadalma, a konvenciók és a merevség ellen. Csakhogy lélekben mégis öregszik, így végül 21 évesen, apja halála után elhatározza: ismét nőni fog. A második világháború utáni európai társadalmak tézisfilmje ez, de különösen Németországé. Persze az, hogy valóban felnőtt-e az új európai társadalom, az a folyamatos történelmi felülvizsgálatok során derül ki (ide vonatkozó Kluge-film: Egy honleány). De ha a német újfilmet vesszük, már az is óriási eredmény, hogy a német némafilm nagyra tartott teoretikusa, Lotte H. Eisner boldogan újságolhatta Fritz Langnak: „ismét vannak nagy filmek Németországban”.
Várhegyi Kálmán gyűjtése

Brüsszelben eredménytelenül zárultak a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között, melyek a gázvita megoldásáról szóltak.

Ukrajnának tetemes kifizetetlen gázszámlája van Oroszország felé; 4.5 milliárd dollár. És nagyon is reális esélye lett annak, hogy egy ekkora kifizetetlen összeg miatt, Oroszország elzárja a gázcsapot.
Vagyis megszünteti a gázszállításokat Ukrajnába. – Ám mivel az Európai Unióba szállított gáznak majd 50 %-a Ukrajnán megy keresztül, – az ukránok egy felfüggesztett szállítás okozta gázválság esetén, megcsapolnák az Uniónak szállított gázt, – melynek jó része azután nem az EU-ban, hanem végül mégis Ukrajnában kerülne felhasználásra. – Amiért természetesen szintén nem fizetnének egy fillért sem.
Ezért Oroszország lehetséges, hogy teljesen leállítja minden Ukrajnába és Ukrajnán keresztül haladó gáz szállítását is.
A majd 4 órás és az uniós energetikai biztos, Günther Öttinger által koordinált gáz-tárgyaláson heves vita bontakozott ki Ukrajna és Oroszország energetikai miniszterei, s gázipari cégeinek vezetői között.
_3Az Ukránok kifogásolták, hogy az oroszbarát Janukovics elnök megbuktatása után az oroszok megemelték a számukra szállított gáz árát, – s ezek után is, csak a régi árat lennének hajlandók a gázért fizetni.
Ez azonban így nem teljesen igaz, sőt; megint rávilágít az önjelölt ukrán hatalmi elit csalárdságára és haszonlesésére, – ráadásul egy olyan helyzetben, amikor az ország gyakorlatilag mind gazdaságilag, mind pénzügyileg kivérzett állapotban van, – minden nyugati segítség ellenére.
Ugyanis a valós helyzet az, – hogy amíg Ukrajna betartott minden megállapodást Oroszországgal szemben, – melynek garanciája a törvényesen megválasztott Janukovics elnök volt, – addig Ukrajna, majd a piaci ár feléért kapta az orosz gázt! – (De persze még ezt sem fizették ki).
Ám, amikor a majdanisták az elnököt erőszakkal eltávolították a hatalomból, csatatérré változtatván Kijev utcáit, – majd hatalmuk viszonylagos megszilárdítása után Kelet-Ukrajna (Donbassz) orosz ajkú népének gyilkolásába kezdtek, – természetesnek vehető, hogy az oroszok nem adják többé a kedvezményes fél áron a gázt, – az új puccsista ukrán vezetésnek.
Fizessék csak ki a teljes világpiaci árat, ahogyan azt mindenki más megteszi!
Abban helyzetben, amikor a kijevi vezetés Kelet-Ukrajnában a terroristának bélyegzett civil lakosságot, – nehéz ütegekkel ágyúzza, sorozatvetőkkel bombázza, – ilyen helyzetben ne várjon semmilyen lojalitást az orosz féltől.
Az oroszok keddig, vagyis a mai napig adtak határidőt az ukrán kormánynak a tetemes gázadósság rendezésére. – Ha az ukránok nem fizetnek, olyan gázválság jöhet melynek beláthatatlan következménye lehetnek.
Mely most nyáron még nem érződik annyira, de ha jön a tél, s Európa otthonainak radiátorai hidegek maradhatnak…
_2 (1)Szabad Riport
Felhasznált források: Kрыса из нержавеющей сталиEuronews - B-R/SzRTI archivum

A MOL lobbistája kapja az energiaügyi államtitkárságot

Aradszki Andrást helyezik az energiaügyi államtitkárság élére a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. - A Fidesz-KDNP soraiban működő politikus okkal nevezhető oligarchának, százmilliókra rúgó vagyona, jelentős ingatlan- valamint olajipari érdekeltségei, és a MOL érdekeit az országgyűlésben képviselő lobbitevékenysége miatt.
Hídfő.net | Aradszki András
Aradszki 900 ezer forintos képviselői fizetése mellé éveken át működött a MOL jogtanácsosaként, ami további 450 ezres havi juttatást jelentett neki. A nyilvános vagyonhalmozás ellenére is kereszténynek nevezett pártban működő politikus csak idén áprilisban adta fel ezt az igen jövedelmező kiegészítő állást, miután a felhalmozott vagyonával sikeresen belobbizta magát az energiaügyi államtitkárság élére. Valaki súlyos összegeket kaphatott a kinevezéséért cserébe, Aradszki pedig feltehetően a MOL további profitnövekedéséért fog dolgozni az új posztján (1988 óta a MOL-nak dolgozik).
Aradszki korábban képviselőként is a MOL üzleti érdekeit egyengette, nevéhez köthető a bioetanol jövedéki adójának emelése, de a dohányipar államosítása után amellett is lobbizott, hogy a MOL szintén kivehesse részét az üzletből. Kinevezése újra csak alátámasztja, hogy az állami vezetés ma az üzleti érdekek és az idegen érdek kiszolgálásának közös nevezőjeként jön létre.


http://www.hidfo.net/2014/06/10/mol-lobbistaja-kapja-az-energiaugyi-allamtitkarsagot


10 hiba, amit a szenvedélybetegek családtagjai gyakran elkövetnek


1. Pénzt adsz, kifizeted a számlákat, adósságokat
Persze a te dolgod, hogy mit csinálsz a pénzeddel. De általában ez a segítség többet árt mint használ. Ha jobban belegondolsz, te is megérted: minden anyagi segítség abban fog segíteni, hogy több alkoholt, vagy drogot tudjon vásárolni a beteg. Még az is ebben segít, ha élelmiszert viszel neki, hiszen az ételen megspórolt pénz is a kocsmárost, vagy a dílert fogja gazdagítani. Az anyagi segítség megvonása kegyetlen dolognak tűnhet, de sokszor ez vezet el a beismeréshez, és a kijózanodás melletti döntéshez.
2. Alkoholt, drogot, vagy (orvosi utasítás nélkül) gyógyszert adsz
Igen, tudom, rosszul van. Szenved a kedvenc szere nélkül. Mégsem a legjobb ötlet, ha ilyenkor te rohansz a boltba pálinkáért. Ezzel nem azt mondom, hogy zárd be, és gondosan figyelj rá, hogy ne jusson hozzá az adagjához, ez egyes szerek esetében kimondottan veszélyes tanács is lenne (például az alkoholnál), de legyen ez az ő gondja! Hidd el, akármilyen rosszul van, el fogja tudni intézni magának. Legkésőbb akkor nekiindul, amikor kilátásba helyezed, hogy mentőt hívsz.
3. Állandóan szidod, vagy győzködöd
Ennek a hibának a legrosszabb verziója, ha olyankor próbálsz meg a lelkére hatni, amikor részeg. Ilyenkor a szavaidnak az értelme úgysem jut el az agyáig, viszont azt érzi, hogy őt piszkálják, bántják. A legjobb megoldás, ha részeg állapotában teljesen figyelmen kívül hagyod. Józan állapotában alkalomadtán lehet vele beszélni, de ne mindig ez legyen a téma! Mire figyelj még? Ha el akarsz érni valamit, ne támadj! Próbálj meg csak magadról beszélni, a te érzéseidről, anélkül, hogy minősítenéd a másikat. Tehát azt mondd, hogy „zavar az alkoholszag”, ne pedig azt, hogy „büdös vagy”. Így elkerülheted a „csakazértis-reakciót”.
4. Ismétlődő „forgatókönyvetek” van
Hazajön, alkoholszaga van, duzzogsz. Megkérdezi mi a baj, azt válaszolod semmi, de tovább duzzogsz. Rád szól. Visszaszólsz. Kiabáltok. Becsapja az ajtót, és újabb órákra elmegy. Ez így megy nap-nap után. Persze lehetnek a leírtnál kellemesebb – alkoholhoz kötött – szertartásaitok is. De az esti borozós beszélgetés és menetrendszerű veszekedéseknek van közös pontja, a szokás. Ha a napirendetekbe belekerül bármi, ami kapcsolatos a szerhasználattal, az megerősíti a függőséget. Sőt, benned is egyfajta függést alakít ki. Törj hát ki a rutinból!
5. Rendszeresen megcsinálod a feladatait helyette
Ha egy lakásban laktok, természetes, hogy a lakást akkor is igyekszel tisztán tartani, ha a másik ebben semmilyen segítséget nem ad, hiszen ott élsz. De sokszor hallom, hogy hozzátartozók hétvégenként egy órát utaznak, majd egy egész napot mosnak, sikálnak, csutakolnak, mert különben a szenvedélybeteget megenné a kosz. Vagy a hivatali ügyeit vállalják magukra – ez sem ritka. Biztos, hogy ez a te feladatod? Szegénynek ne kelljen, úgysem tudja, mi lesz vele – ettől te lehetsz nagyon fontos az ő életében, de csak ártasz neki. Ahogy egyre több terhet veszel le a válláról, egyre inkább meggyőzi magát arról, hogy erre ő nem képes. Hát egyre kevesebb dolgot tesz meg. Elvárja tőled, de viszonzás nincs. Ráadásul, ha már tényleg nem képes mindezekre a függősége miatt, akkor sem teszel neki jót, ha helyette dolgozol. A fejére omlott elintézetlen ügyek elindíthatják a változás igényét, ne akadályozd ezt!
6. Magadat okolod a függő állapota miatt
Különösen szenvedélybetegek szüleire jellemző, hogy önmagukat okolják, de persze más hozzátartozóknál is megjelenhet az önvád. Mert te nevelted így, vagy nem inna annyit, ha nem idegesítenéd, ha jobb körülményeket tudnál biztosítani a számára, ha több időd lenne, meg még szebb is lennél. Nyilván mindenki követ el hibákat, biztos vagyok benne, hogy te is mondtál, tettél olyat, amit nem kellett volna. De fontos tudnod, hogy akármit is tettél, vagy nem tettél meg korábban, nem te taszítottad elkerülhetetlenül a függőségbe a hozzátartozód. A negatív dolgokat fel lehet dolgozni másként is! Ráadásul mindegy, mi volt a múltban. Nem azt mondom, hogy felejtsd el, de ne rágódj rajta. Tanulj az akkori hibáidból és ne kövesd el őket még egyszer. Most pedig nézz előre!
7. Hazudsz, hogy eltakard a függő állapotát
„Üdvözlöm, X.Y-né vagyok. Csak szólni akartam, hogy nem megy ma a férjem dolgozni, sajnos nagyon megy a hasa. Igen, hát most is a WC-n ül, fel sem tud onnan állni, azért is én telefonálok...” Ideig-óráig meg lehet tartani hazugságokkal egy munkahelyet, lehet óvni baráti és családi kapcsolatokat. De általában a minket körülvevő emberek nem teljesen hülyék. Hamar átlátnak a szitán, és legfeljebb az irántunk való sajnálat miatt tesznek úgy, mintha hinnének nekünk. Azon kívül, hogy az esetek többségében teljesen feleslegesek tehát ezek a hazugságok, még károsak is. Ha mindig megmented őt az állapotának a következményeitől, szerinted miből fog rájönni arra, hogy változtatnia kellene?
8. Mentségeket keresel a számára
Ő az oka mindennek! Azért iszik, mert az apja, anyja, meg a nehéz gyerekkor, a sok stressz, de legfőképp a szomszéd tehene. Szüntessük meg az ivás okát, és majd nem fog inni… (És ugyanígy a drogra.) Hát ez nagyon szépen hangzik. Egy baj van vele: nem igaz. Lehet, hogy az elején még volt valami szerepe az életeseményeknek. De mire valaki eljut a függőségig, már nincsenek okok. Illetve egy: a függőség maga. Könnyebb a lelkiismeretnek, ha van mire fogni, így aztán a szenvedélybetegek nagyon találékonyak a mentségek kitalálásában. De te ne mentsd fel. Minden ember felelős a saját életéért, ő is.
9. Ellenőrzés alatt tartod
Vonalkázod az üveget, keresed a lakásban elrejtett üres palackokat, utánamész a kocsmába, vagy a haverok közül szerzel magadnak kémet, mert fontos az, hogy te tudjad, mennyit és mit, meg persze mikor. Hamarosan össznépi társasjáték lesz abból, hogy te próbálsz ellenőrizni, ő meg próbál átverni. Jó játék, csak épp nem vezet sehova. Legyen az ő dolga, hogy mennyit iszik, vagy épp mennyi drogot használ. Az ellenőrzés úgysem akadályoz meg semmit, csak felesleges idegeskedéshez vezet. Még az is lehet, hogy ha nem kutatsz, nyomozol, kevésbé lesz érdekes az egész, és csökken a szerhasználat.
10 A napod javarészét aggódással töltöd
Természetes az, hogy ha szeretsz valakit, aggódsz az állapota miatt. Egy szenvedélybeteg esetén mindig van miért aggódni.
•Nem fekszik-e valahol az árokban magatehetetlenül
•Nem rúgott-e be annyira, hogy agresszív legyen
•Nem verik-e meg a kocsmában
•Marad-e pénze ételre
•Hogy bírja az egészsége az ivást vagy a drogot
•Nem követ-e el valami törvénytelenséget, stb.
Azonban ez az aggódás nem igazán egészséges. Nem csak azért, mert csupa olyan dolog miatt aggódsz, ami a másik felelőssége, neked pedig nem nagyon van ráhatásod ezekre, de azért sem, mert az állandó aggódás a te fizikai és lelki egészségedet veszélyezteti. Nem is kicsit. Meg kell tanulnod elengedni a függőt, hogy végre őneki kelljen aggódnia magáért.
Ha valamelyik ponton magadra ismertél…
Ne aggódj, nem vagy egyedül. A szenvedélybetegek hozzátartozóinak a legnagyobb része beleesik egyik vagy másik csapdába. A felismerés pedig a változás lehetőségét is jelenti.
(Katona-Wallner Judit, alkoholesdrog.hu)