2014. június 10., kedd

Csapdában 2000 ukrán katona

Nincs egy hónapja sem, hogy rövid, egy tucat halálos áldozatot követelő összecsapás után az ukrán hadsereg bevonult Luganszk repterére. A nyugati média nagy katonai sikernek könyvelte el, valamennyi sajtó tele volt a hírrel. A siker azonban csapdává változott. A népi milíciák, miután látták, hogy komoly áldozattal tudnák csak megtartani a repteret, kivonultak és átengedték az ukrán hadseregnek. Két hét alatt teljesen körbezárták a repteret. Azóta minden oda betörni igyekvő konvojt megsemmisítettek, az összes oda berepülő helikoptert lelőtték.
A térségi milíciák egy alakulata
Tegnapi napon a katonai egység parancsnoka, aki az akciót vezette (most is a reptéren tartózkodik) bejelentette lemondását, és küldöttséget küldött a népi milícia parancsnokához. Tárgyalni akar az elvonulás feltételeiről. Utánpótlás nincs, a magukkal vitt élelem elfogyott.
A milícia vezetője hajlandó tárgyalni; egyértelműen megüzente álláspontját, miszerint csak a feltétel nélküli megadást fogadja el, valamennyi katona sértetlenül elhagyhatja a repteret, ha átadják minden fegyverüket, járművet, páncélozott harcjárművet. A parancsnok tudatta az orosz sajtó jelen lévő képviselőjével, hogy elegendő erejük és eszközük van arra, hogy blokád alatt tartsák a repteret.
Az ukrán légierő két Szu-27-es gépe próbálta bombázni a reptér környékét, de semmilyen eredményt nem értek el. Előzőleg a két repülő fedezni akarta egy kis utasszállító felemelkedését a reptérről - valószínűleg sebesülteket akartak kivinni - de olyan tűz alatt tartották a kifutóra gördülő repülőgépet, hogy lemondtak a felszállásról. A kísérlet után kezdődtek meg a tárgyalások.


http://www.hidfo.net/2014/06/10/csapdaban-2000-ukran-katona

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése