2014. június 10., kedd

Döbröginknek nem osztottak lapot

Európa erős emberének tartja magát Orbán Viktor és a kormánypárti sajtó is előszeretettel mutatja így, különösen mióta nekiment Jean-Claude Juncker bizottsági elnöki jelölésének. Csakhogy az erről (és az európai reformokról) szóló svédországi minicsúcsra meg se hívták.
Ezeken csupán Angela Merkel német kancellár, Fredrik Reinfeldt, a vendéglátó svéd miniszterelnök, David Cameron brit kormányfő és Mark Rutte holland miniszterelnök vesz részt. A helyszínen készült fotók tanúsága szerint a laza légkörben kezdődő minicsúcson a résztvevők még egy nyolcszemközt tartott csónakázáson is részt vettek.
csónakA “Nagy Magyar Kormányos” nélkül a ladik?!
Az eredeti tervek szerint a négy politikus az európai reformokról tárgyalt volna (több szabadkereskedelem, kevesebb brüsszeli szabályozás, nagyobb versenyképesség – vagyis olyan témákról, amelyek amúgy Orbán Viktor kedvencei közé tartoznak), de ezeket valószínűleg háttérbe szorítja majd a bizottság elnökével kapcsolatos vita.
Merkel sietett lehűteni a túlzott elvárásokat, szerinte kár azt várni, hogy a személyi kérdésekről itt döntésre jutnak. Ám az biztos, hogy a négy politikus ezen dolgozik majd. Mint emlékezetes, Merkel csak némi habozás után állt be teljesen Juncker mögé, aki amúgy saját pártját, a CDU-t is magába foglaló Európai Néppárt jelöltje volt a bizottsági elnöki posztra. A lisszaboni szerződés szerint az EB elnöki posztjára az Európai Tanács (vagyis az állam- és kormányfők) jelölnek bizottsági elnököt, akit aztán az Európai Parlament megszavaz.
Az idei „listavezetői” rendszerrel azonban az EP vérszemet kapott, és szeretne jobban beleszólni a döntésbe: ezt Németországban a sajtó és maga a CDU is pártolná, mondván, akkor mire volt jó az egész EP-választási kampány listavezetőkkel, csúcsjelöltekkel, tévévitákkal?
A tanácskozáson részt vevő másik három politikus gyakorlatilag kezdettől ellenzi Juncker jelölését, de eltérő okokból: David Cameron szerint Juncker túl föderalista, és a 80-as évek embere, de őt nem is kötné semmilyen pártfegyelem, mert pártja nem az Európai Néppárthoz tartozik. Ha Juncker lenne az EB elnöke, akkor Nagy-Britanniában előbbre kellene hozni az uniós tagsággal kapcsolatos népszavazást – fenyegetőzött, bár nem tudni, hogy erre hogy is lenne lehetőség még a 2015. májusi parlamenti választások előtt.
A svéd Fredrik Reinfeldt pártja viszont az EPP része, neki az egész listavezetői rendszerrel és az Európai Parlament szerepének erősödésével kapcsolatban vannak fenntartásai. A liberális holland Mark Ruttével együtt azt vallja, hogy az EB elnöki posztjáról szóló döntést semmiképpen sem lehet kivenni az állam- és kormányfők kezéből.
A hírügynökségek szerint Cameron korábban telefonon beszélt Orbán Viktorral és Matteo Renzi olasz kormányfővel, hogy megtámogassák az álláspontját – ezek a politikusok azonban nem kaptak meghívót a minicsúcsra. Orbán esetében ennek az lehet az egyik oka, hogy ő főképp személyes, nem pedig koncepcionális ellentéteket fogalmazott meg Junckerrel szemben, (A luxemburgi politikusok bírálták korábban magyar kormányt – vetette a szemükre.) De az sincs kizárva, hogy egyszerűen nem tartják olyan súlyúnak a magyar kormányfő véleményét, hogy érdemesítsék a meghívásra.
(NOL)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése