2014. június 10., kedd

Észak-Donbassz, június 9-10.

Összefoglaló a tegnapi nap donbasszi harci történéseiről.

Igor Sztrelkov a DNR Felszabaditó Népi Hadseregének parancsnoka kijevi idő szerint éjjel fél kettőkor foglalta össze a Szlavjanszk-Kramatorszk-térségében tegnap lezajlott cselekményeket.
A Népi Milicia “Donyeck-2″ nevű speciális alakulata totálisan megsemmisitette és felszámolta a Kramatorszk-Szlavjanszk között félúton létesitett “Stella” nevű tüzérségi bázisát. Itt zömmel aknavetők voltak telepitve. A támadásban a megszállók hét embere veszett oda. A többiek tizennégy súlyos sebesültjüket hátrahagyva menekültek teljes pánikban a Karacsun-hegy irányába, de ott belefutottak a hegyen rekedt saját tüzérségük “baráti” tüzébe. Távoli megfigyelések szerint legalább tucatnyi lator veszett oda, mire a “hegylakók” rájöttek ostobaságukra.
Este hat óra körüli időpontban Krasznij Limanytól nem messze éppen tüzelőállást elfoglalni akaró ellenséges sorozatvető szakaszon ütött rajta a milicia. A milicisták RPG-vel támadtak rájuk, és két “GRAD”-ot meg három lőszerszállitó URAL-teherautót megsemmisitettek. A rajtaütés során bekövetkezett robbanások rendesen lekaszálták a “nemzethy” gárdistákat. Ezen a helyszinen legkevesebb tizenöt zsoldost vesztettek. A sebesültjeikkel ismét csak a miliciának kellett foglalkoznia. A halott banditákat itt egy közös sirba földelték el, megjelölve a sir helyét, és dokumentálva a halottak ismérveit.
Szlavjanszknál tegnap délután szintén sikerült egy latorposztot megsemmisiteni. Ebben az összecsapásban sajnos elesett Petrovics parancsnok, aki a támadó csoportunkat vezette. Az ellenség itt hét banditát vesztett. Ebben az ütközetben három milicista is megsebesült.
(Ványa b. B-R)




Ma délelőtt heves lövöldözés tört ki a luhanszki repülőtérnél. Magát a repülőteret a kijevi hatalom zsoldosai ellenőrzik.
Délelőtt tiz órakor viszont heves aknavető és géppuskatámadást intézett ellenük a Népi Milicia. Értesüléseim szerint a le és felszállópálya több aknatalálatot kapott. Ég az irányitótorony is.
Szlavjanszk és Kramatorszk térségében szintén kiújultak délelőtt a harcok. A zsoldoshorda megpróbál a Karacsun-hegyről utat vágni magának. A hegyen lévő tüzérségük ismét sorozartvetőkkel lövi a környéket, de csak a lakott területeken növeli a romos területek mértékét. A hegy körül lévő kiterjed cserjés-erdős részt kiválóan tudja kihasználni a könnyű fegyverzetű milicia, és mire a tüzet átirányitanák, már csak a hűlt helyüket lövi a latorhad, amelynek éle kénytelen volt visszahúzódni.
Jampol falunál és Krasznij Limanynál ismét kitört a lövöldözés. Krasznüj Limanyban magát ejtette csapdába a falut rommá lövő banditasereglet, és mivel semmiféle ellátmányuk nincs-szeretnének kitörni a faluból, de csak a milicia tüzébe futnak bele.
Jampolnál viszont a tegnap délután elvesztett három harckocsiját akarta megbosszulni a zsodoshorda. (A technika épségben jutott a népi erők birtokába. Két kijevi BTR viszont hasznavehetetlenné vált.)
Három lator fölbukása után egyelőre feladták a tervüket, és más lehetőség hiányában nekieredtek Krasznij Limany romjai felé. Halottaikat szokás szerint itt is visszahagyták. De legalább sebesültjük nem maradt hátra.
A “Tv Zvezda” értesülései szerint viszont a kramatorszki repülőtér egyik-nem régen a milicia kezére került-raktárában vegyifegyver robbanófejeket találtak. A vegyigránátokat csöves tüzérséggel lehet célba juttatni.
Közben Luhanszkba érkezett negyven “nyugdijas” szakember, segiteni a milicistáknak. Közülük többen már hasznositották szaktudásukat Szlavjanszknál.

De nem feledkezik meg kijevi pártfogoltjáról a Nagy Testvér és Természetes Szövetséges sem. A március elején Ukrajnából “kimentett” aranytartalék “ellentételezése” is beindult. Az ukrán főváros Boriszpol repülőterére megérkezett az első-már nagyon várt-tanácsadói csoport. Természetesen az USA küldte őket!

https://balrad.wordpress.com/2014/06/10/esemenyek-donbasszbol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése