2014. június 10., kedd

A NATO és Oroszország farkasszemet néz a balti térségben

Oroszország hadgyakorlatot kezd a Kalinyingrád térségben, válaszul a NATO provokatív fellépésére és kettős hadgyakorlatára a balti államok területén. A NATO közvetlen az orosz határ mentén tart hadgyakorlatot Észtországban, Lettországban, Litvániában, amit az orosz Védelmi Minisztérium nem hagy válasz nélkül, és azonnali, előre be nem jelentett hadgyakorlatot rendelt el az elsővonalas csapásmérő erők számára. A tengerészgyalogság, a deszantosok és a nagy hatótávú bombázók lesznek teljes harckészültségben tartva közvetlen a NATO hadgyakorlat háta mögött.
Hídfő.net | Kalinyingrád hadgyakorlat
Miközben a NATO megkezdi a Saber Strike 2014 és BALTOPS 2014 hadgyakorlatokat, az orosz Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy a NATO haderő-összpontosítását ellensúlyozó csapásmérő erőt mozgósítanak a Kalinyingrád enklávéban. Ezzel összehangoltan az orosz hátország fegyveres erői is hadgyakorlatokon vesznek részt, a haditengerészet, a tengerészgyalogság, az ejtőernyős alakulatok összehangolt szimulációkat végeznek, a légvédelem pedig éleslövészetet tart a potenciális frontvonal légterében.
A minisztérium közleménye szerint minden haditengerészeti egység kiképzésen van vagy hadgyakorlatot hajt végre és részt vesz a feltételezett agresszor tengeralattjáróinak, flottájának felkutatásában. A Peskov mellett állomásoztatott deszantos alakulatokat már átdobták a Kalinyingrád térségbe, ahol a tengerészgyalogság a teljes partvonal mentén védelmi gyakorlatokat tart, a szimuláció szerint illegális fegyveres csoportok felkutatása és megsemmisítése a feladat. A légierő Szu-34-es vadászbombázókkal és Mi-24 helikopterekkel támogatja a part menti akciókat.
Hídfő.net | PartraszállásZubr osztályú légpárnás partraszálló egység
Ezzel párhuzamosan Oroszország Tu-22M3 nagy hatótávolságú stratégiai bombázókat telepít a Kalinyingrád enklávéba, melyek jelenleg a Fekete-tengeren végeznek gyakorlatokat, a későbbiekben pedig a Kalinyingrád térség légterét biztosítják.
A NATO balti-térségben tartott hadgyakorlatát ugyan minden évben megrendezik, de idén minden eddiginél nagyobb fegyveres erőt vonnak össze a térségbe. 2013-ban 1800 főt vontak be a hadgyakorlatba, ami mára 4700 fő, emellett több mint 800 nehéz harceszközt összpontosítanak a térségbe. A Saber Strike 2014 hadgyakorlaton az Egyesült Királyság, Kanada, Dánia, Észtország, Lettország, Litvánia, Finnország, Norvégia és az Egyesült Államok vesz részt. Emellett számos párhuzamos NATO gyakorlat zajlik Kelet-Európában, miközben az USA rotációs rendszerben küldi az újabb csapatokat Kelet-Európába, - hazatérésüket pedig senki nem ellenőrzi, mivel az USA felmondta a katonai egyezményeket, melyek rálátást biztosítottak az amerikai csapatmozgásokra Európában. Feltételezhető, hogy a rotációs rendszerben érkező amerikai csapatok nagy része a térségben, vagy elérhető közelségben marad.

http://www.hidfo.net/2014/06/10/nato-es-oroszorszag-farkasszemet-nez-balti-tersegben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése