2014. június 10., kedd

Meggyilkolták Bandar bin Szultán szaúdi herceget

Egy libanoni újság szerint meggyilkolták Bandar bin Szultán herceget, a szaúdi nemzetbiztonsági tanács vezetőjét. A lap szerint Bandart megmérgezték egy olyan anyaggal, amire jelenleg nincs ellenszer. Kómába esett, először Marokkóban, később az Egyesült Államokban gyógykezelték, de az amerikai orvosok nem tudták meggyógyítani.
Hídfő.net | Bandar bin Szultán
Ellenségeinek száma igen magasra rúg, gyakorlatilag valamennyi térségi államnak és a nagyhatalmaknak is volt motivációja Bandar meggyilkolására. A szaúdi herceg George W. Bush-al ápolt szoros kapcsolata általánosan ismert, fő támogatója volt a 2003-as iraki inváziónak. Később Bandar kulcsfigurája volt a nyugatiak térségi logisztikájának - ő tette lehetővé, hogy Szíriába korlátlanul juthassanak be a külföldi fegyveresek.
Bandar herceg legutóbb azzal robbant be a médiába, hogy 2013 augusztusában megpróbálta megzsarolni Vlagyimir Putyint; az orosz elnökkel összehozott találkozón bejelentette, hogy Szaúd-Arábia irányítja a Szíriában működő csecsen terrorista csoportokat. Majd gyakorlatilag megzsarolta az orosz államfőt, hogy vagy vonjon vissza minden Szíriának biztosított támogatást, vagy ezek a terroristák a Szocsi téli olimpián is gondokat okozhatnak.
Bandar herceggel gyakorlatilag bármelyik ország titkosszolgálata végezhetett. Különös tekintettel azokra a nyugati politikusokra, akiknek a kampányát a szaúdi elit is támogatja. Mint a Sarkozy eset is mutatja, a nyugati világon kívülről szerzett kampánytámogatásokat a nyugati politikában gyilkossággal és háborúval szokás meghálálni.
http://www.hidfo.net/2014/06/10/meggyilkoltak-bandar-bin-szultan-szaudi-herceget

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése