2014. június 10., kedd

Megerősítették: szabotázs miatt zuhant vissza a Proton-M rakéta

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat vizsgálata bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy szabotázs áldozata lett az Oroszország eddigi legfejlettebb műholdját szállító Proton-M hordozórakéta. A műholdat Kazahsztánban semmisítették meg, amikor a földkörüli pályára állításhoz használt rakéta a kilövést követően meghibásodott és visszazuhant. A meghibásodás a gyártási folyamat során lett beépítve és oly módon időzítették be, hogy a hordozórakéta a kilövés harmadik fázisában visszazuhanjon és elégjen a légkörben.
Az eset kivizsgálására akkor külön nyomozóbizottság alakult, mert a hiba okát nem tudták egyértelműen megállapítani. Az Izvesztyija napilap szerint a SZBSZ most bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy a műhold szabotázs áldozata lett. A nyomozás során 15 alkalmazottat kihallgattak, akik a gyártási folyamat adott szakaszában érintettek lehettek a hiba beépítésében. A poligráfos vizsgálatok eredményeit átadták a Belügyminisztériumnak, ami megnyitotta a bűnügyet, de a szabotőr nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Tavaly ugyanezen műhold sorozat előző darabja szintén szabotázs áldozata lett. Akkor a Proton-M rakéta szögsebesség érzékelője volt szándékosan rosszul telepítve. Az űrkutatás terén érvényben lévő nemzetközi együttműködések miatt a gyártási folyamatban érintettek voltak olyan vállalatok, melyek részben vagy teljesen nyugati magántulajdonban vannak. A Belügyminisztérium egyelőre nem adott ki konkrét információt arra vonatkozóan, hogy ezen vállalatok alkalmazottait hallgatták-e ki.
http://www.hidfo.net/2014/06/10/megerositettek-szabotazs-miatt-zuhant-vissza-proton-m-raketa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése