2013. március 7., csütörtök

Azt gondolod, itt nem történhet meg?

A történelem során a fizetésképtelenné vált kormányok minden esetben a régi, jól bevált forgatókönyv szerint jártak el.

A forgatókönyv része, hogy MINDEN felett átvették a hatalmat, a bérektől, az árak, a kereskedelem, a tőke felügyeletén át, egészen a határok és az emberek ellenőrzéséig. Minden felett. A módszer a civilizáció kezdetéig visszavezethető.


Az ókori Mezopotámiában a harmadik dinasztia például kialakította a határidős piacok kezdetleges formáját. Az emberek agyagtáblákon rögzítették a mezőgazdasági termékek jövőbeli leszállítására vonatkozó feltételeket, majd tulajdonképpen magukkal a táblákkal kereskedtek. Zseniális ötlet.


Amikor azonban a gazdaság helyzete kezdett kétségbeejtő lenni, a kormány egy bizarr, igen összetett és nem kevésbé bürokratikus rendszert vezetett be, hogy szabályozza a kereskedelmet és természetesen adót szedjen belőle. Odáig mentek, hogy elkezdték korlátozni az egy fő által felhasználható forrásokat és szabályozást vezettek be az öntözésre.


Az intézkedések megbénították a gazdaságot. A piac nem volt képes rendesen működni és a társadalom összeomlott.


Később, a IV. században, Diokleciánusz, római császár, ismert intézkedéseivel próbálta megzabolázni az elszabadult inflációt. Rögzített árakat vezetett be mindenre, a munkától az élelmiszereken át egészen a ruházatig.


5 francia livre, 1793


Az 1790-es években, a forradalom előtti Franciaországban, a kormány ugyanezzel a trükkel kísérletezett, teljesen elértéktelenítve az éppen csak bevezetett új papírpénzt. A francia gazdák nem tudtak nyereségesen termelni, végül pedig az 1793-as Maximum törvény súlyos hiányokat teremtett szinte minden fontos élelmiszerből.


A modernkorban Argentína a legjobb példája ezeknek a taktikáknak. A kormány rögzítette a bolti árakat, betiltotta a reklámot és a nemesfémek és a külföldi valuták magántulajdonát, államosította a nyugdíjpénztárakat és korlátozta a marhaexportot.


Mondanom sem kell, hogy ez a politika szerencsétlenségbe sodorta az országot. Közben a világ, ezeket az eseményeket látva azt gondolja, hogy „itt ilyesmi nem történhet meg”.


Ez veszélyes hozzáállás és tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot.


A „szabadság hazájában” például csak a múlt hét során két törvényjavaslatot nyújtottak be szép csendben.


Az S.435-ös törvényjavaslat megtiltaná az Egyesült Államokból származó nyersolaj vagy finomított kőolajtermékek kivitelét.

A másik pénzügyi tranzakciós adót vezetne be az Egyesült Államokban is, az európai modell mintájára. Mint minden adó esetében, először ez is egy csekély összeg (jelenesetben mindössze 0,03%) lenne, de természetesen mérget vehetünk rá, hogy a többi adóhoz hasonlóan idővel ez is emelkedne.


A tranzakciós adó szinte minden pénzeszközre vonatkozna, részvényekre, kötvényekre, opciókra, derivatív szerződésekre, stb. Mindenre, kivéve természetesen az Államkincstártól közvetlenül megvásárolt amerikai államadósságot.


Egyelőre törvényjavaslatokról van szó, de ezek is mutatják milyen messzire hajlandó elmenni a politikai elit.


Tehát aki úgy gondolja, hogy saját országában nem történhet meg az aranybefektetések betiltása, a rögzített árak bevezetése vagy a nyugdíjpénztárak lefoglalása, gondolja át az álláspontját. Ezeknek a lépéseknek az esélye mindenképpen nagyobb a nullánál.

 Forrás: Zerohedge.com



A közelmúlt gazdasági eseményeinek hatására sokan elgondolkoznak, merre is tart a világ és vajon az események egy határozott tervet követnek vagy véletlenszerűen, talán a hozzáértés hiánya miatt sodródnak a szakadék felé.


A világban körülöttünk folyó történések szinte mindegyike valamilyen szerepet tölt be az utolsó időknek nevezett szomorú, ám hála Istennek rövid korszak előkészítésében. Ezek jelentőségét és pontos kimenetelét számos tényező befolyásolja: például az emberek reakciói, döntései, a politikai vezetők és egyes nemzetek által hozott döntések és természetesen a háttérben, az Antikrisztus színrelépésének előkészítésén munkálkodó erők döntései.


Igazi vízválasztó előtt állunk és bár az események pontos alakulása, a fenti okokból még nem egyértelmű, olyan alapvető változásoknak vagyunk szemtanúi, amelyek az Antikrisztus színrelépését időben közelebb hozzák. Az emberiség által hozott döntések csupán a sebességre lesznek hatással. (Joseph Candel )

Celente – Arany, dollár és a várható trendek

Gerald Celente, a Trends Research Institute alapítója, Eric Kingnek nyilatkozott az aranyról, a dollárról és a cseppet sem derűs kilátásokról.

Celente: Nyilvánosságra hozták a legfrissebb adatokat Európában és az olasz, de az egész eurózóna munkanélküliségi adatai is rekord magasságban járnak, Európa többi része pedig szorosan a nyomukban. Az Egyesült Államokban az egyéni jövedelmek zuhannak.


Egyetlen dolog tartja működésben a rendszert, ez pedig a japán, kínai, európai és amerikai központi bankok által előállított digitális pénz, amivel az értéktelen papírokat felvásárolják. Szép kis piramisjáték!


Eric King: Ahogy haladunk előre, véleményed szerint mi lesz a „következő nagy trend”?


Celente: Mindenhol a társadalmak széthullását láthatjuk. Nézzük Görögországot. Arról lehet olvasni, hogy egyre több zsoldos érkezik az országba, mert a görög katonaság nem akar harcolni a saját népével.


Az emberek az utcán alszanak. Mindenüket elvesztették. Az öngyilkosságok száma mindenkori rekordokat döntött. Látjuk, hogy milyen kétségbeesettek és elveszettek az emberek. Ezrével mennek az utcára, például Portugáliában és ezek spontán megmozdulások. Olaszországban, Beppe Grillo esetében is népi mozgalomról van szó. A (központi tervezők) pedig felkészülnek a további zavargásokra. Nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban is.


Látjuk, hogy miként változtatnak a törvényeken, mint például a Posse Comitatus törvény (ami megtiltja a kormánynak, hogy a katonaságot a civil lakosság ellen vesse be) hatályon kívül helyezése esetében. A katonaság most már átveheti a rendőrség szerepét. A polgárháború utáni, 1878-as Posse Comitatus törvényről beszélünk, amikor mindenhol katonák voltak.

Tehát a katonaság visszatérhet Amerika utcáira. Mindenhol forrong a hangulat. Az emberek elszegényednek vagy mindent elveszítenek, és még egyszer mondom, az egyetlen dolog, ami összetartja a díszletet, az az olcsó pénz.


Miért nem emelkedik az arany és az ezüst árfolyama? Mert, hogy ennek kellene történnie. Mindenki tudja, hogy a játék meg van bundázva. Szerintem a Federal Reserve és a többi központi bank manipulálja az árakat, hogy mesterségesen alacsonyan tartsák a kamatokat.


Az alacsony kamatok elvileg aláásnák a dollár és más valuták értékét. Nézzük meg milyen gyenge az arany kereskedés a piacokon és milyen könnyű manipulálni az árfolyamokat! Szerintem fontos számukra, hogy alacsonytan tartsák ezeket az árfolyamokat. Ezt leginkább Európa és az Egyesült Államok teszi. Talán az emberek előbb utóbb rájönnek, hogy a gazdaság csak azért döcög még úgy ahogy, mert a rendszert pénzzel elárasztva lerontották a valutáikat.


A kínaiak is tisztában vannak vele, hogy a tulajdonukban lévő amerikai eszközök értéktelenek és valamit tenniük kell. Azzal, hogy egyre több fizikai aranyat vásárolnak, megerősítik saját valutájukat. A jüant egyre gyakrabban fogják használni a pénzvilágban. Kína alaposan benne van a játékban és minden erejükkel azon vannak, hogy a dollár elveszítse tartalékvaluta státuszát.


1971-ben, amikor Nixon megszüntette a dollár aranyfedezetét, azt mondta, John Connally akkori pénzügyminiszterrel együtt, hogy a dollár, mint tartalékvaluta értékét az amerikai gazdaság ereje biztosítja. Csakhogy 1971 nagyon más volt, mint 2013. Az az erő már nincs meg. Erő helyett van viszont 16.500 milliárd dollár deficit és további sok ezermilliárd dollár fedezet nélküli kötelezettség.


Az Egyesült Államok gazdasága elveszítette erejét és esély sincs az adósság visszafizetésére.


A teljes interjú itt meghallgatható (angol nyelven): http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2013/3/5_Gerald_Celente_files/Gerald%20Celente%203%3A5%3A2013.mp3



Forrás: kingworldnews.com