2012. szeptember 8., szombat

Pénzügyi trükkökből világválság

Nem annyira a bedőlt amerikai lakáshitelek, mint inkább egy többszereplős pénzpiaci játék okozta négy évvel ezelőtt a gazdasági világválság felgyorsulását. A Lehman Brothers bedőlése indította el ezt a folyamatot. A befektetési bankot szándékosan hagyták bedőlni, aminek célja végső soron az volt, hogy a pénzintézetek helyett a társadalom fizesse ki az úgynevezett rossz adósságot
Hamarosan négy éve lesz annak, hogy a Lehman Brothers amerikai befektetési bank összeomlott, s ezzel hatalmas pánikot és bizalmatlanságot indított el a világ pénzpiacain. A bank részvényei 2008. szeptember 15-én egy nap alatt 90 százalékot zuhantak, miközben a Dow Jones index ötszáz pontot esett. A pénzintézetről – amelyet addig az egyik legsikeresebbnek tartottak – néhány nappal korábban már lehetett tudni, hogy nehézségekkel küzd. A társaság ugyanis szeptember 10-én tette közzé negyedéves eredményeit, amelyekből kiderült, hogy – főként jelzálogpiaci tevékenységével összefüggésben – 3,9 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el. A cég vezetői néhány napig még próbálkoztak a bank értékesítésével, és reménykedtek az állami mentőövben is, azonban a helyzet menthetetlennek bizonyult, és csődvédelmet kellett kérniük.

A csődvédelem időszaka alatt a vállalatot gyakorlatilag kirámolták a hitelezői, elvitték jó szerződéseit és ügyfeleit, a rosszakat pedig az államra terhelték. A piacon pedig elindult egy úgynevezett tisztulási folyamat, amely végső soron a verseny csökkentéséhez vezetett – vélekedett a Magyar Nemzetnek Varga István. A gazdasági szakember szerint ezek a nagy átrendeződések azzal jártak, hogy a kormányok – Amerikában és Európában egyaránt – gyakorlatilag átvállalták a pénzügyi szektortól a soha ki nem fizethető adósságokat.

A nagy zűrzavarban nem tűnt fel, hogy a válság állítólagos okozója, az összes bedőlt lakossági hitel összege meg sem közelíti a kimutatott kifizetetlen adósságok mértékét. Vagyis elsikkadt a lényeg: az, hogy a pénzpiaci játékosok egymás között halmozták fel a hatalmas követeléseket és az adósságokat, és ezzel végrehajtották a történelem legnagyobb pénzügyi trükkjét – mutatott rá a szakember.

Varga István szerint a Lehman-csőd kirobbantása az egyik kulcseleme volt ennek a játszmának. A látványos zuhanás napjától ugyanis a közbeszéd tárgyává vált a probléma, így hivatkozási alap jött létre arra, hogy a társadalmon szét lehessen teríteni a terheket. „Túl nagy, hogy hagyhassuk tönkremenni, zavart keltene a gazdaságban”, azóta számtalan alkalommal elhangzott ez az indoklás. A gazdasági szakember emlékeztetett arra, hogy a befektetési bank összeomlását legnagyobb hitelezői okozták azzal, hogy nem vagy késve fizettek, miközben a pénzintézettől precízen követeltek. Hogy miért esett a választás épp a negyedik legnagyobbként számon tartott befektetési bankra? Egyes vélemények szerint ebben az is szerepet játszhatott, hogy a vállalat tulajdonosi köre kilógott a többi hasonló profilú társaság közül: a cég – szemben többi intézettel, amely néhány család befolyása alá tartozik – több tízezer alkalmazottja tulajdona volt.

A 2008-as pénzügyi válság után sem sikerült áttekinthetőbbé tenni a bankok működését, legalábbis ezt a következtetést vonják le elemzők azután, hogy kiderült: néhány nagybank titkos találkozókon dönt a bankközi kamatok szintjéről. Az összesen 36 ezer milliárd dolláros hitelpiacon így mesterségesen és átláthatatlan módon alakíthatják a hitelek kamatait – írta a Magyar Nemzet augusztusban.

Oroszország felkészül egy esetleges gazdasági összeomlásra

Az orosz gazdaság készen áll a globális növekedés lassulása és az egyre mélyülő eurózóna adósságválság miatt bekövetkező gazdasági összeomlás lehetőségére, nyilatkozta Vlagyimir Putyin augusztus 16-án.
A helyi ombudsmanokkal folytatott megbeszélésen Putyin elmondta, hogy mind az európai mind a globális helyzet rendkívül összetett.
„A világgazdaság motorjának számító Egyesült Államok állapota jobbnak tűnhet, azonban a gazdaság fenntarthatósága szempontjából fontos makrogazdasági mutatók azt jelzik, hogy ott sem jobb a helyzet, mint Európában. GDP arányos államadósságuk 104 százalék,” mondta.
Ettől függetlenül is súlyos problémát jelent, hogy az Egyesült Államok pénzrendszerét komoly mennyiségű, állami garanciával biztosított jelzáloghitel terheli, tette hozzá.
„Ezek a tényezők együttesen bizonyos fokú aggodalomra adnak okot. A helyzetet rontja, hogy most arról érkeznek hírek, hogy Kína gazdasági fejlődése is lelassult, sőt hanyatlik, és Kína a világ egyik legnagyobb fogyasztója. Ezek kétségkívül aggasztó jelek. Reménykedjünk abban, hogy ezek az aggodalmak nem alakulnak valós és teljes gazdasági válsággá,” mondta Putyin. „Reméljük a legjobbakat, de készüljünk fel a legrosszabbra,” tette még hozzá.
Oroszország már 2011-ben hozzálátott bizonyos válságkivédő intézkedések bevezetéséhez, hogy felkészüljön és válaszoljon a kedvezőtlen gazdasági fejleményekre, mondta Putyin.
„Megállapodtunk, hogy egy komoly összeget teszünk félre a következő évre, a 2013-as költségvetés keretén belül, amolyan állami működési tartalékként, hogy hatékonyan és gyorsan tudjunk reagálni bármilyen válságtényezőre, amennyiben azok tényleg megjelennek,” mondta Putyin, hozzátéve, hogy az orosz gazdaság jelenleg egészséges paramétereket mutat.
Az orosz pénzügyminisztérium bejelentette, hogy több válság-költségvetési forgatókönyvet is készítenek, hogy az olajárak alacsonyan maradhassanak.
„Jelenleg az állami költségvetés alkalmazkodóképességét vizsgáljuk, különféle „nyomáspróbákat” végzünk, hogy megvizsgáljuk, mi történne a gazdasági körülmények hirtelen és komoly változása esetén. Kiszámoljuk a várható bevételeket 80 és 60 dolláros hordónkénti olajárak esetére is,” nyilatkozta Alexej Lavrov, helyettes pénzügyminiszter korábban.
Forrás: RiaNovosti

600.

Ez vagyok én, 600. Eleinte szégyelltem, hogy csak egy szám vagyok a világban, mert mindig egy rendíthetetlen, győzhetetlen, rettenetes harcosnak tartottam magamat, hisz nyolc éves korom óta igazából egy harcos ellen készítettek fel, mondván, lehet szükség lesz tudásomra Allah, a szultán, és a haza védelmében. Nagyon nagy becsben részesültem, ilyen komoly szolgálatot csakis a legjobbak érdemeltek ki. Nem is igazán értettem mikor kis hegyi falunkban a szultán tisztjei katonákat toboroztak, de nem a felnőtteket keresték, hanem engem, a pásztorfiút. A szüleim szívesen útba bocsátottak, miután a tisztek elmondták milyen küldetés céljából keresnek különleges gyerekeket, az egész falu összegyűlt és közös imádsággal és áldással búcsúztattak, és amit furcsálltam a szüleim örültek, és azt mondták: fiam, Allah keze megérintett. Én mindig is így gondoltam, hogy többre vagyok hivatott, mint birkák és kecskékkel való birkózás a hegyen nagy unalmamban, ugyanis a faluban a gyerekek nem igazán játszottak velem, hiszen ötöt-hatot is lebirkóztam egyszerre közülük, hiszen két fejjel magasabb és erősebb voltam tőlük, így nem maradt más mint a kosokkal való birkózás és az imádság, amit legalább olyan sűrűn elkövettem. Ezért kellett a tisztekkel mennem, ezt később megtudtam.
Négy hét utazás és gyűjtés után, két tucat magammal egy hatalmas erdő közepére vittek minket, ahol egy hodzsa, vallási vezető és három vitéz formájú öreg sebhelyes képű férfi lett a tanítónk. Körülbelül egy év telt el, mire mi nyolc-tíz éves gyerekek a felnőttek segítségével kétkezi munkával felépítettük szállásunkat és az istállót, rengeteg fát kivágtunk napi tíz órát dolgoztunk, vadásztunk és rengeteget mesélt a hodzsa, őseinkről, Allah tanításiról, a nagyvilágról, szultánunkról és még rengeteg mindent, nagyon szerettük az öreget. Imádkoznunk mindig a szabad ég alatt kellett, a házba amit építettünk csak aludni mehettünk, mikor este nem kellett a tűzre vigyáznunk, amit a farkasok miatt mindig égettünk. Betöltöttem a tizennégy évet és kész harcosokká nőttünk, napi hét mérföldet futottunk, úsztunk, lovagoltunk, fát vágtunk, birkóztunk, és elsajátítottuk a fegyverek használatát. Lassan eljött a próba ideje, de nem a tudásunkat mérték fel, hanem a hitünket. A hit próbája volt ez, a legnehezebb próba egy fiatal harcosnak.
A farkasvadászat. Úgy tanított minket a hodzsa, farkast csak az ölhet, aki Allah kegyeiben van. Kiképzőink minden héten megsebesítettek íjjal egy farkast, de csak a lábán, hogy leszakadjon a falkától, így éhes lesz, ingerült, és egyből ösztönszerűen támad. A huszonhárom fiú közül én voltam az utolsó a próbatételből, nem féltem, pedig már négy társam távozott a földi megpróbáltatásokból, remélem jó helyen vannak most, én bíztam hitem erejében.
A falkavezér bundájával a hátamon tértem vissza, a fekete farkas nem egyedül volt, mikor megtaláltam nagyjából azon a helyen, ahol a kiképzőm megsebesítette. Négy társa oldalgott körülötte, de mikor megláttak, a szemembe néztek mereven, acsarogtak, folyt a nyáluk és lassan kezdtek körbejárni, odaugrottam a sebzett falkavezér elé, és amikor rám vetette magát, még reptében torkon szúrtam kardommal, vinnyogva a földre zuhant a többi farkas pedig a farkát behúzva az oldalukat mutatták, a lelkét még nem kilehelő falkavezért felkaptam, a fejem fölé emeltem és azt kiabáltam, Allah hatalmas, Allah hatalmas, és ezután a térdemen eltörtem a gerincét. Ekkora a többi farkas már futva távozott. Így sikerült a hitem próbája.
Visszatérésem a táborba nagyon felemelő volt, mindenki tudta, ez a fiú közel van Allah-hoz, még a hodzsa is kezet csókolt amit én éreztem kínosnak. Lassan a táborunkat elhagyva a szultán egyik palotájába kerültünk, itt folytatódott kiképzésünk, ahol már legalább nyolcvan harcos táborozott a birodalom minden részéről.
Új kiképzőink elmondták, egy oroszlánnal kell majd megküzdenünk, erre akarnak felkészíteni. Eléggé meglepődtem, hiszen én nem erre számítottam, de ha Allah így kívánja, akkor én kivágom a szívét. Azt is elmondták, ez az oroszlán hat láb magas...
Mély döbbenet ült ki a harcosok arcára, úgy gondoltuk a sátán kutyájával kell küzdenünk, később megtudtuk az oroszlán csak másfél cantar* körüli, ennek örültem, mert tizenöt évesen közel hét láb és másfél cantar voltam. Idővel megtudtuk, magyar oroszlánról van szó, nagy bajszú, és lóháton él. Na, itt már végképp nem tudtuk mivel kell majd szembenéznünk, elmondták, hogy már eddig 421 török vitézzel végzett, most már valakinek közületek meg kell állítani, és akkor biztos hogy Allah rózsakertjébe kerül.
Folytak a gyakorlatok szüntelenül és mindig az oroszlán ellen készültünk, aki nem más volt mint valami dunántúli végvári vitéz, Thury György, és közben az eszem azon járt, hogy az ő hite erősebb Istenéhez vagy az enyém Allah-hoz.
Telt múlt az idő, idősebb tapasztaltabb harcosaink sorra hagyták el a tábort, hogy megmérkőzzenek az oroszlánnal, de csak a számok jöttek vissza 450, 470, 500, 590, de ettől egy cseppet sem ijedtem meg, mert bíztam hitemben és tudásomban.
Betöltöttem a huszadik évemet és rám került a tisztek választása öt társammal egyetemben, hogy elinduljak az oroszlán barlangjába, bízva abban, én leszek az, aki legyőzi, hisz kicsivel több mint hét láb és két cantar voltam, majd kicsattantam az erőtől, hitemben töretlen és a bajvívásban is a legügyesebbek közé tartoztam.
Hosszú és fárasztó utazás után meseszép vidékre érkeztünk, itt az oroszlán az úr, mondják a karaván vezetői. Pár nap pihenő után én lehettem társaim közül az első, aki bajvívásra kihívhatta Thury Györgyöt Nagy tisztelettel írattam meg a bajvívásra felkérő levelet, nem sértegettem, hiszen úgy gondoltam, aki ilyen erős hitében, az hiába a birodalmunk ellensége, attól még biztos kiérdemelte azt a kegyet, amit kapott az ő Istenétől. A futárunk elvitte levelemet és egy díszes tört, amit tiszteletem jeléül ajándékba küldtem. Már estére itt volt a válasz, ami a következő volt, "Mennyei anyánk közbenjárásával az Úr Isten engedelmével, elfogadom a kihívást és az ajándékodat. Fogadd tőlem, Török barátom azt az ajándékot, amit harcos valaha a földi élete során kaphat, méltó halálod lesz, hősi halált fogsz halni, és így közelebb kerülhetsz Istenedhez. Ha kiérdemled, én mindent megteszek a sikered érdekében. Áldás legyen rajtad." THURY GYÖRGY
Eljött az én időm, másnap mikor a nap a legmagasabban járt az égen, én voltam a 600. kihívó egy legelő közepén állva. Rengeteg lélek volt a réten, elődeim, ez volt az oroszlán játszótere. Sok vér és szenvedés maradt meg a levegőben, a lovak is idegesek, mintha éreznék az oroszlán szagát, vagy figyelő szempárjait, nyomasztó hely volt számomra.
Egyszer csak megláttam közeledni segédjeivel. Apró emberek voltak, nagy toll a sisakjuk csúcsán, csillogó vértek és fegyverek, a lovak is pompás büszke járású mének voltak, szinte sugárzott róluk a harmónia és az egység. A vitézek, hangosan nevetgéltek, jó kedvük volt, mintha vendégségbe érkeznének. Megálltak előttünk egyből tudtam melyikük Thury, az arca tele mély hosszú hegekkel, nagy bajusz, húzott szem, egyik füle is hiányzott, ha jól láttam, és akkor belenéztem a szemébe. Gyalogos harcban egyeztünk meg, ekkor egy kicsit biztosabb lettem a győzelmemben, hiszen sokkal erősebb, fiatalabb, és két fejjel nagyobb, hosszabb karú vagyok. Az igazlátók megvizsgálták fegyvereink élét, aztán magamhoz vettem pajzsomat, kardomat és egy tört raktam csizmaszáramba. Thury kezébe vette fegyvereit, két csákányfokost, amit úgy megforgatott, hogy szinte attól elszédültem, ahogy szemem követte. Mind a ketten nekikezdtünk az imádságainknak, én hosszabban tovább imádkoztam, lássa Allah az én hitem erősebb, Thury addig türelmesen csendben várt.
Egymással szembe álltunk és mélyen belenéztünk egymás szemébe. Síri csend. Azt hiszem itt minden eldőlt, láttam az oroszlán szemén: neki feladata, küldetése van. Semmi esélyem ellene, rám mosolygott és azt mondta: Uram Istenem, Szent László.
Így lettem 600., amit már nem szégyellek mert fentről nézve a világot minden érthető és egyszerű, engem nem akárki győzött le. Isten akarata hagyta el az oroszlán száját, miután fokosai beszakították mellkasom és koponyám.
Mi, Thury Györgyöt legyőzni sosem fogjuk, hiszen ő nem dicsőségért, vagyonért, rangért harcol, ő alázattal szolgál, küldetése Istentől való, nem mi döntünk ki milyen sorsot érdemel, mi is az Isteni terv részesei vagyunk. Sok török harcos végzete lett még megpecsételve az oroszlán keze által. Valamire rá kellett jönnie népemnek, vezetőimnek: nem mi döntjük el ki a hitetlen kutya, és ki nem az. Hát, a magyarokra nem mondhatjuk többet, hogy hitetlenek, mert nem a mi Istenünkhöz imádkoznak. Sok leckét kapott tőlük népünk, amiért csak hálásak lehetünk, mert így közelebb kerülhettünk Allah-hoz.
Isten áldja Thury Györgyöt, Isten áldja a Magyart!
*cantar: régi török mértékegység~55kg