2014. június 11., szerda

Térképelemzés: Hol élnek az EU-ban a "szélsőjobbosok"?

Euroszkeptikusok, szélsőségesen nacionalisták és neonácik kerültek az Európai Parlamentbe. De mi van a sajtóban csak „sokként” vagy „földrengésként” emlegetett jelenség hátterében? A válasz egyszerű: a földrajz - állítja a holland Josse de Voogd. Az  általa készített térképeken nagyon jól látszik, hogy a jobboldali populizmus merre népszerű Európában, és hogy ez hogyan esik egybe a legutóbbi EP-s szavazások eredményeivel. Az európaiak választási szokásai ugyanis évszázadok óta eléggé állandóak: a nagyvárosok tipikusan baloldaliak, míg a közvetlenül mellettük fekvő vidék az országok zömében jobboldali. Fordítva van ez Svédországban és Norvégiában például, ahol éppen a nagyvárosok húznak jobbra.


jobboldali_populizmus_európában

A The Economist szerint történelmi és földrajzi okai is vannak a jobboldali irányvonalak elterjedésének. A svéd puszták, Kelet-Anglia, Észak-Kelet Franciaország, a belga Flandria és az olasz Pó-folyó deltája mind sík területek és mind jobbra szavaz, míg a dombos-hegyvidékes észak-angliai Cumbria, Dél-Nyugat-Franciaország és az Alpok nagy része a hagyományosabban a baloldali pártokra szavaz.
Történelmi tekintetben is fel lehet fedezni egybeeséseket: az ipari területek, mint Észak-Nyugat-Anglia vagy Katalónia balra szavaz, míg a dél-holland területek, az észak-belga Flandria vagy Elzász jobbra húz.

Hírfigyelő Szolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése