2013. június 21., péntek

Botrány a Parlamentben az új földtörvény szavazásakor – A Jobbik elfoglalta az emelvényt.

Kizárta a parlament pénteki határozathozatalairól a Jobbik-frakció tagjait az Országgyűlés, miután az ellenzéki képviselőcsoport tagjai az elnöki emelvényre felvonulva tiltakoznak az új földtörvény elfogadása ellen. Ezzel egy időben az elnöklő Latorcai János tíz perc szünetet rendelt el.
A jobbikosok pénteken nem sokkal tizenkét óra után Vona Gábor pártelnök vezetésével vonultak az ülésterem elnöki pulpitus mögötti részére, és egy molinót feszítettek ki, amelyen az áll: “A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!”.
Ezután az ülés levezető elnöke, Latorcai János távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezért az alelnök jelezte a parlamenti munkából való kizárás valamint a képviselők kivezettetésének lehetőségét.
Mivel a helyzet nem változott, az Országgyűlés 227 igen szavazattal, 19 nem ellenében, egy tartózkodás mellett döntött az érintett politikusok kizárásáról.
Jelenleg szünetelnek a határozathozatalok, a jobbikos képviselők továbbra is az emelvényen vannak. Az LMP-hez tartozó független képviselők közül is többen is molinóval tiltakoztak az ülésterem közepén.

MTI - június 21., péntek 12:37
Mi ez az egész földtörvény?

Az új földtörvényre azért van szükség, mert 2014. május 1-jén lejár a moratórium, amelyet Magyarország a 2004-es EU-csatlakozáskor kapott, majd 2010-ben meghosszabbított. Az uniós alapelv ugyan az, hogy tagállamok nem korlátozhatják a tőke szabad mozgását, de persze mindenre vannak kivételek, és lehet olyan részletszabályokat alkotni, amelyek a gyakorlatban korlátozzák a földvásárlást. Ennek legfontosabb eszköze, hogy az új törvény szerint csak a földművesnek minősített személyek vásárolhatnak egy hektárnál több földet vagy erdőt.
A délelőtti záróvitában a jobbikos képviselők épp azt kifogásolták – jó előre hazaárulónak minősítve a jogszabályt megszavazókat –, hogy a törvény elvben lehetőséget ad arra, hogy uniós államok polgárai is földet vegyenek, ha egyébként megfelelnek a földműves definíciójának, vagyis Magyarországon élnek és gazdálkodnak. A fideszes Font Sándor a záróvitában azt mondta: nem lehet megtagadni a lehetőséget attól a kevés külfölditől, aki megfelel a feltételeknek, de szerinte nem is tőlük kell félteni a magyar földet.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a törvény mögött másfél évi munka és számtalan egyeztetés során született, „az első betűtől az utolsóig, töviről hegyire át lett gondolva”, az ellenzéki kritikák már a választási kampány részei. A törvény érdekessége, hogy ahhoz több mint kétszáz módosító indítványt nyújtottak be, de kormány május végén egy vezércsellel kidobta az összes ilyen javaslatot, és módosítónak álcázva benyújtott egy teljesen új törvényt.
Ellenzéki képviselők korábban és a záróvitában is azt kifogásolták, hogy a földtörvény szerintük túlságosan nagy, 1200 hektáros, sőt, bizonyos esetekben 1800 hektáros birtokméreteket engedélyez. Kritikaként fogalmazódott meg az is, hogy a helyi földbizottságok nem szólhatnak bele a haszonbérleti szerződésekbe, vagyis abba, hogy ki béreli a településükön a földeket. Erről Fazekas azt mondta: alkotmányossági aggályok merülnének fel, hiszen a tulajdonosoknak is vannak jogaik.

HVG


Gazdák 2013. június 21-i Földforgalmi törvény jelenlegi formája elleni demonstrációjára



Tisztelt Gazdák!



Tájékoztatunk benneteket, hogy a helyi gazdatanácsok úgy döntöttek, hogy 2013 június 14 én 11 órakor VM – Civilek képviselői között a Civilek megaláztatása mellett a készülő Földforgalmi Törvény konzultációja megszakadt, a harmadik tárgyalási kísérlet sem vezetett eredményre:

Ez miatt, nyomatékot adva a gazdatársadalom elégedetlenségének 2013 június 21-ére országos, forgalomlassító, félpályás útlezárási demonstrációt tart, a 220 szervezett által támogatott javaslat érdemi többoldalú érdekegyeztetés elsorvasztása elleni tiltakozásként. Az útlezárások szervezését országos szinten a helyi csatlakozó civilszervezetek és Gazdatanácsok vállalják magukra. Ahol ez hiányzik, itt a ragyogó alakom, hogy megalakuljon, a pártoktól független, helyi Gazdatanács, ami lényegében egy mozgalom, és mindössze helyi Önkormányzathoz kell bejelenteni annak létrejöttét , a helyi gazdák részvételével történő megalapítása után. Már 3 fő is elég hozzá, hogy ez megalakuljon, melyhez majd a többi helyi gazda később is csatlakozhat bármikor. A helyi gazdatanács a földforgalmi törvényben kap nevesített szerepet, egyelőre földbizottság néven. Természetesen ez nélkül is összefoghatnak a gazdák és csatlakozhatnak vagy szervezhetik a demonstrációt.

Az egységes fellépés fontos, a tudnivalók az alábbiakban összegezhető:



1./ Mivel 3 nappal a kijelölt határidő előtt be kell jelenteni a demonstrációt, június 17- 18-án személyesen vagy faxon ( EMAIL NEM JÓ!) mindenki jelentse be a helyileg illetékes Rendőrségen a demonstrációt az alábbi űrlapon.



2./ Demonstráció időpontja 2013 június 21. délelőtt 9 óra, ekkor lesz a végszavazás az Országgyűlésben a készülő és titkolt Földforgalmi törvényről!



3./ A Földforgalmi törvény elleni demonstráció az egész magyarság érdeke, nem pártpolitikai célok érdekében történik, ám elfogadjuk, minden párt részvételét, legyen az ellenzéki vagy kormánypárti ha egyetért a Civilek követelésével , kérjük azonban a pártlogók mellőzését, mivel nem rész- (part) érdekekről van szó!



Balatonboglár 2013-06-16



Helyi gazdatácsok megbízásából :



Nagy Sándor gazda tel.: 30 4911880

e-mail: agroferr@fonyodnet.hu
Egy nagyigmándi gazda jelezte a kemma.hu-nak, hogy a Földtörvény miatt félpályán lezárták a 81-es főutat Kisbérnél.

A 81-es út kisbéri részén, a Székesfehérvár felé vezető oldalon 15-20 traktor áll az úton. A kemma.hu-nak egy nagyigmándi gazda jelezte, hogy forgalomlassító demonstrációba kezdtek. Mint fogalmazott, a Földtörvény igazságtalanságai ellen tiltakoznak. Információink szerint a félpályás útzárat éjfélig tervezik.


(kemma)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése