2012. március 2., péntek

10 dolog, amiről ideje lenne lemondanunk

Válság idején gyorsan kiderül, mi tartozik az ember valódi szükségletei közé és melyek azok az igények, amelyeket a fogyasztói társadalom mohósága diktál... Eljött az ideje, hogy megtapasztaljuk: a kevesebb tényleg több! Kevesebb fogyasztással több jut az élet valódi ízéből mindenkinek, és több esélye lesz a minket fenntartó ökoszisztémának is legalább részben regenerálódni. Az alább felsorolt dolgokról már a híresen sokat fogyasztó amerikaiak is kezdenek lemondani!
1. Áruhitel
Sokan nemcsak a lakást és az autót, de a bútort, a mosógépet és a fényképezőgépet is fizetik havonta… A törlesztőrészletek sanyargató korában nem kell nagyon magyarázni, miért érdemes alaposan átgondolni egy-egy ilyen beszerzést. A meglévő készpénzünkön túl lehetőleg ne ábrándozzunk!
2. Kirakatnézegetés és vásárolgatás, mint időtöltés
Az “ártatlan” kirakat-nézegetés eredménye soktonnányi felesleges holmi a lakásokban. Cél: csak akkor vásároljunk, amikor valóban szükségünk van dolgokra, írjunk listát a beszerzendőkről és ne hagyjuk eltéríteni magunkat – gyakoroljunk önuralmat! Van, aki azért vásárol inkább a neten például a pláza helyett, mert jóval kisebb a kísértés.
3. Legújabb kütyük
Nemcsak a kirakat, a reklámok is csábítanak: legfrissebb szoftver, legújabb telefon, legmenőbb mp3-lejátszó… Vannak, akiknek mindenből a “leg” kell. Az újabb és újabb menő cuccok előállítása azonban rengeteg erőforrást igényel. Ne hagyjuk, hogy a reklámok diktáljanak, és ne akarjunk félévente új telefont venni, amikor még az előző is tökéletesen működik!
4. Használt holmik
Általában csak akkor vesszük észre, mennyi holmink van, amikor költözünk… Ne raktár legyen az otthonunk - szánjunk egy hétvégét leltározásra és szabaduljunk meg a felesleges dolgoktól (pl. adjuk el a bolhapiacon)! A kevesebb tárgy nem jelent nélkülözést, sőt, felszabadítja az embert, sokan javuló életminőséget tapasztalnak, amikor megválnak felesleges dolgaiktól.
5. Sosemhasznált ajándékok
Porosodik a három éve kapott gyümölcscentrifuga a konyhaszekrény tetején? Rendezzünk ajándék csereberét családtagokkal, barátokkal! Így hasznosulnak az eddig mellőzött termékek és megkíméljük magunkat az újabb beszerzésektől is.
6. Televízió
A hazai háztartások egyre növekvő számban mondanak le a TV-nézésről, és nem csak az internettel is rendelkező lakásokban. Van, akinek anyagi megfontolásból nem kell a TV, és van, akinek egyszerűen nem hiányzik az állandó rosszhír- és reklámözön. A tévé nélküli életben több idő jut olvasásra, barátokkal való találkozásra és a villanyszámla is alacsonyabb lesz.
7. Félkész ételek
A friss alapanyagokból, otthon készített ételek sokkal egészségesebbek és sok esetben olcsóbbak is, mint a hűtő- és fagyasztópultok előfőzött-sütött kínálata.
8. Újságok és magazinok
Az internet nem csak a TV-t, hanem a papíralapú olvasnivalót – elsősorban a hírújságokat és havonta megjelenő magazinokat – is sok háztartásból száműzte. Az újság zizegéséhez ragaszkodóknak és magazinfüggőknek jó megoldást jelenthet a könyvtár vagy az is, ha többen összefogva rendelik meg a kedvenc újságot, amely aztán körbejár.
9. Komfortérzet
Mondjunk le a téli 22-23 fokról és 15 perces zuhany alatti melegedésről! Nem kell spártaian élni ahhoz, hogy kevesebb energiát fogyasszunk: elég 1-2 fokkal lejjebb venni a fűtést télen (pl. 22-ről 20 fokra), melegebben felöltözni és rászokni a rövid (max. 5 perces) zuhanyzásra... Eltart egy ideig, amíg hozzászokik az ember, de a családi kassza és a környezet is fellélegzik, ha csökken a fogyasztás.
10. Régi világítótestek
Nézzük át otthonunkban a világítótesteket és amennyit tudunk, cseréljünk le energiatakarékosra!
  • A takarékos égők akár 80%-kal kevesebb energiát is fogyaszthatnak, mint a hagyományosak.
  • Szinte minden izzóméretből van energiatakarékos változat is.
  • A csomagoláson szereplő értékek közül a Watt azt mutatja meg, hogy mennyit fogyaszt a világítótest, a Lumen (fényerő) pedig azt, hogy mekkora fényt ad. A csomagoláson szerepel, hogy az adott termék fényereje hány W-os hagyományos izzóénak felel meg.
  • A LED-égők használatát is érdemes megfontolni! Nagyon keveset fogyasztanak és az élettartamuk meglepően hosszú, akár 50 évig is működhetnek.
  • A kompakt fénycsövek higanytartalma sokakat aggaszt – a törött fénycső eltakarításáról és az óvintézkedésekről
Forrás: http://www.harmonet.hu/csalad_otthon/62737-valsagmenedzsment-10-dolog,-amirol-ideje-lenne-lemondanunk.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése