2012. március 2., péntek

Sose számoltak fel egy hónap alatt annyi céget, mint februárban

“Februárban 3.321 cégnél kezdődött végelszámolás, 47 százalékkal többnél, mint 2011 azonos időszakában, az idei februári adat egyben történelmi csúcsnak számít, hiszen csaknem 50 százalékkal haladja meg az eddigi rekordot adó 2011 márciusi értéket, és mintegy két és félszerese a két évvel ezelőtti februári végelszámolási adatnak – közölte az Opten céginformációs szolgáltató pénteken az MTI-vel.
Februárban 1.878 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, ami 18,5 százalékkal több, mint 2011 azonos időszakában, és 47 százalékkal több, mint két évvel korábban volt – derül ki az Opten adataiból.
A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, a felszámolások trendjében komoly változások indultak el, s cégbedőlések az év végéig akár 30 százalékot meghaladó növekedést is elérhetnek.
Az utóbbi egy évben a végelszámolások száma 25.624 volt, ami 66 százalékkal több, mint a megelőző egy évben regisztrált végelszámolások összege.”
Adta hírül az MTI.
Azon persze érdemes elgondolkodni, hogy mi okozta a végelszámolás ilyen drasztikus megnövekedését.
Bár mint tudjuk, a Cégbíróság ezerszámra szórja ki a fiktív cégeket (mint hajléktalan-cégtulajdonlókat és egyéb fantomcég-trükkökkel élőket, tavaly 11 ezer, idén máris 14 ezer céget számolt fel, s akit kiszórnak, öt évig nem alapíthat céget. Mégis úgy tűnik  hiába tiltottak el a bíróságok  a cégvezetéstől tavaly óta 140 menedzsert, az érintettek más cégeket vígan vezetnek, és adósság szédelgőként működnek.
Meglátásunk szerint nem feltétlen és kizárólag a cégvilág megtisztulásáról van szó. A tomboló gazdasági válság, a folyamatos présként működő pénzügyi szabályzók (adó- és járulékterhek, jogszabályi előírások, stb.) valamint a körbetartozások számlájára írható sok bedőlés. Mindez azonban a kormányzat számára nemcsak előre látható, hanem tervezhető is volt.
A dominó elv itt is működik.
Ám mindezeken túl úgy véljük, a felszámolások, csődeljárások sok esetben menekülő útvonalként is szolgálnak a vállalatok, vállalkozások számára. Ez a megoldás a magánszemélyek, családok számára viszont nem elérhető, így nekik a tartozáscsapda élethosszig, sőt azon túl is tartó rabigát jelent akár „heted íziglen”.
Akár tudomásul vesszük, akár nem, ez is az összeomlás jele. Ahogy a nagyüzemek bezárása, ipari és mezőgazdasági ellehetetlenítésünk, az egészségügy leépítése, és a nyugdíjkassza kifosztásával együtt járó, időskori létbizonytalanság.
Szász Gerda – Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése