2014. május 18., vasárnap

Őrlődnek a svájciak

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel 8 órakor Svájcban, ahol a polgárok véleményt mondhatnak a 22 svájci frankos (5500 forint) minimális órabérről és 22 harci repülőgép vásárlásáról.
A szavazásra jogosultak többsége már szombaton leadta voksát, vagy azért, mert Zürichben egyes helyeken már szombaton az urnákhoz járulhatott, vagy úgy, hogy levélben szavazott. Genfben például a jogosultak 95 százaléka már voksolt. A szavazóhelyiségek délben zárnak, és az első tájékoztató részeredmények már kora délutánra várhatók. Az utolsó felmérések szerint a svájciak többsége – munkahelyek elvesztésétől félve – el fogja utasítani a szakszervezetek követelését, az óránként 22 frankos minimálbért 42 órás munkahétre. Ez lenne a legmagasabb órabér a világon, 900 ezer forintot is elérné a havi juttatás.
A kezdeményezés ellen fellépett a jobboldal, az agrárium, a parlament és a kormány is. A lakosság egy jelentős része attól tart, hogy a minimálbér ilyen “világbajnoki” szintje növelné a munkanélküliséget, ami csaknem ismeretlen dolog Svájcban (áprilisban a munkanélküliségi ráta 3,2 százalékos volt). A 22 svéd harci gép vásárlása körüli feszült várakozás viszont fokozódott az utóbbi hetekben. Az utolsó felmérések azt mutatták, hogy a Gripenekre mondott nemnek – a baloldali pártok és a zöldek támogatta kezdeményezésnek – többsége volt, de veszített előnyéből.
A kormány és a parlament elavultnak ítélte a svájci fegyveres erők repülőgépeinek egy részét, ezért döntött “22, Gripen típusú korszerű harci gép” megvásárlása mellett. Az ellenző szerint a számla túlságosan súlyos, Svájcot baráti országok veszik körül, és a gép – amelynek megrendelt E változata még csak papíron létezik – nem elég jó teljesítményű, később pedig még mindig lehet tanulmányozni egy másik rendelés lehetőségét.
Van még egy harmadik kezdeményezés is, amelyre a svájciak bizonyára igent mondanak vasárnap: az, hogy a gyermekek vagy függő helyzetben lévő személyek elleni nemi visszaélés miatt elítélteket egész életükre fosszák meg a gyermekekkel vagy függő helyzetű személyekkel kapcsolatos szakmai vagy jótékonysági tevékenységtől. Svájcban a népszavazási kezdeményezések elfogadásához a lakosság és a kantonok többségének beleegyezése kell.

(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése