2014. április 3., csütörtök

Büntetőhadjárat kezdődött a Berkut tagjai ellen

Az ukrán hatóságok letartóztatták a Berkut rendőri különleges alakulat 12 tagját, akiket a Majdanon kezdődő tüntetések idején civilek meggyilkolásával gyanúsítanak. A Belügyminisztérium közleménye szerint azonosították a tüntetések elleni fellépések résztvevőit, de a "tömegbe lövetések" során érvényes különböző rangok felelősségeit még nem állapították meg.
A puccsal hatalomra jutott, külföldről pénzelt ellenzéknek rengeteg megvezetett tagja van, akik a Berkut tagjait teszik felelőssé ártatlan civilek haláláért. Pedig korábban már előkerültek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a civilek és rendőrök halálát okozó lőszer egy és ugyanazon fegyverből származik. Moszkva bizonyítékot szolgáltatott az ukrán hatóságok számára arra vonatkozóan, hogy a több rendőr és civil haláláért felelős mesterlövész a Jobboldali Szektor tagja volt, amit a kijevi hatóságok semmibe vettek. Az utcai harcok kezdetekor az orosz média helyszíni tudósítóit is célba vette ugyanaz a mesterlövész, mert meg akarták akadályozni, hogy a "békés tüntetők" éles lőfegyvereiről kép- és videoanyag készüljön.
A hatóságok ennek ellenére a Berkut korábbi tagjait gyanúsították meg. A Berkut különleges alakulat tagjainak többsége beállt a krími védelmi erőkhöz, illetve Oroszországban kapott munkát. Akik úgy döntöttek, hogy a Berkut felszámolása és a kaotikus helyzet ellenére Ukrajnában maradnak, kegyetlen megtorlással számolhatnak. A nyugatról pénzelt fegyveres lázadással hatalomra jutott új kijevi kormány megkezdte a felelősség hárítását, és most bűnbakot keresnek saját bűneik nyilvános megtorlására. A kijevi kormány a korábbi karhatalom tagjait teszi felelőssé a nyugati zsoldosok által elkövetett összes gaztettért, amit az általuk okozott helyzet miatt akár háborús bűnnek is lehetne nyilvánítani.
Alexander Vaszijukov, a Berkut egy volt tisztje márciusban sajtótájékoztatót tartott Szimferopolban (Krím-félsziget), ahol elmondta, hogy a Berkut ellen felhozott összes vád alaptalan és egyszerű hazugság. A különleges alakulat tagjait parancsnokaik fegyver nélkül küldték a felfegyverzett tüntetők közé. Gumilövedék használatára pedig akkor kaptak engedélyt, amikor az első rendőr már meghalt a "békés tüntetők" fegyverei által.


http://www.hidfo.net/2014/04/03/buntetohadjarat-kezdodott-berkut-tagjai-ellen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése