2014. április 3., csütörtök

A NASA beszünteti az együttműködést Oroszországgal


Az Egyesült Államok felfüggesztette a NASA és Oroszország közti valamennyi együttműködést az ukrán helyzetre hivatkozva. Egyedül a Nemzetközi Űrállomással kapcsolatos együttműködések maradnak érvényben, mivel Amerika évekkel ezelőtt pénzhiány miatt leállította az űrsikló-programot és az orosz űreszközök nélkül amerikai asztronauta nem juthatna fel többet a Nemzetközi Űrállomásra. A Roszkozmosszal érvényben lévő együttműködések minden más téren határozatlan ideig szünetelnek.
A tiltás a NASA tagjainak oroszországi útjaira és az orosz kormány képviselőinek a NASA központjába látogatására is vonatkoznak, de beszüntették a korábban rendszeres találkozókat, az e-mailben történő üzenetküldést, ezen felül a telefon- és videokonferenciákat is (kivéve a Nemzetközi Űrállomás kérdésében).
Jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán asztronauta tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson. Múlt héten a NASA még úgy értesült, Oroszország egyelőre nem korlátozza a Nemzetközi Űrállomáshoz történő amerikai hozzáférést. Az amerikai asztronautákat is orosz űrrepülőgépek szállítják, mióta a NASA leállította az űrsikló programot.
Amerika önerőből nem tud hozzáférni - az agresszió a Földön marad
A NASA felkérte az amerikai kongresszust, hogy különítsen el pénzeket az űrsikló-program újraindítására. Ha ez megtörténik, a NASA szerint 2017-re újra fel tudnák juttatni az amerikai asztronautákat az űrbe. Azonban az amerikai költségvetés nem tudja kigazdálkodni a saját űrsikló-programot, - éppen emiatt állították le a finanszírozását évekkel ezelőtt, és azóta az amerikai gazdaság állapota tovább romlott.
Látható; Oroszország jóindulatán és az orosz diplomácián múlik, hogy az amerikaiak továbbra is képesek-e embert juttatni az űrbe. Ha Moszkva szimmetrikus reakciót adna a NATO kardcsörtetésére, az űrállomás a keleti tömb kizárólagos használatába kerülne, - ami rendkívüli helyzetben akármelyik pillanatban megtörténhet.

http://www.hidfo.net/2014/04/03/nasa-beszunteti-az-egyuttmukodest-oroszorszaggal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése