2014. április 3., csütörtök

Obama rossz időpontban kuncsorgott Szaúd-Arábiában


Az amerikai elnök március 28-án érkezett Szaúd-Arábiába, ahol találkozott Abdullah királlyal és megpróbálta tető alá hozni a szaúdi olajárak csökkentését, hogy ezzel az intézkedéssel az oroszok is haszonló lépésre kényszerüljenek. A terv szerint három területen készítettek volna elő bosszút az oroszok ellen:
1, Szíriában fokozzák a nyomást, persze szaúdi pénzen,
2, Szaúd-Arábia támogatja anyagiakkal a kijevi illegitim kormányt,
3, Szaúd-Arábia jelentős szerepet kellene játszon az olaj- és gázárak csökkentésében, hogy ezzel csapást mérhessenek az orosz költségvetésre.
A probléma ezzel ott van, hogy ha jól megnézzük a listát, amerika nem óhajt ebben ötletgazda pozíción kívül más szerepet vállalni. Vajon meddig hagyja még magát Szaúd-Arábia az állítólagos amerikai katonai védelemért cserébe zsigerelni?
Azonban amivel Obama nem számolt, az az, hogy Abdullah kirány beteg, méghozzá igen súlyosan. A találkozóról igen kevés kép készült a nyilvánosság számára, mert a király folyamatosan használta az oxigén maszkot, mert már olyan nehezen lélegzik. Emiatt jelenleg a szaúdi vezetés éppen arról vitatkozik zárt ajtók mögött, hogy ki legyen az új király, és nem igazán tekintik Obama és a Krím problémáját kiemelt fontosságúnak. Természetesen ez a helyzet azzal járt, hogy Obama nem maradhatott kettesben a királlyal, hiszen bármikor súlyos baja lehet, és emiatt állandó volt az orvosi jelenlét. Ha már az orvosi jelenlét állandó, akkor ugye a rokonok is beleférnek egy ilyen tárgyalásba, nemde? Ha meg már a rokonok ott vannak, akkor engedjünk be egy-két fotóst és kamerást is. Meglátásunk szerint diplomáciailag ez a helyzet pöttyet megalázó lehetett.
Hídfő.net | Obama rossz időpontban kuncsorgott Szaúd-ArábiábanA találkozóról készült kevés kép egyike. Látható, hogy a királyt egy pillanatra se hagyták magára, így a négyszemközti nyomásgyakorlás elmaradt. Jobb felső sarokban láthatóak a kamerások, akik a királyi család olyan tagjai számára örökítik meg a találkozót, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak jelen lenni.
Mielőtt szemünk csordultig telne könnyel az uralkodó betegségének hírére, ne felejtsük el, hogy Abdullah király, Szaúd-Arábia uralkodója felelős ~150.000 szír ember haláláért. Ő volt az, aki pénzt és erőforrásokat nem kímélve amerikai barátai kérésére fegyverrel és kiképzőtáborokkal támogatta a szír terroristákat, természetesen busás haszon reményében. Nem csodáljuk, hogy az egészsége is ráment a szír terrorháborúra, mert a több milliárd fegyverbe és emberbe fektetett olajdollár nem fog már soha sem megtérülni. A szíriai háború eldőlni látszik, ahogy a krími helyzet már eldőlt, és Kelet-ukrajna még csak most jön.


http://www.hidfo.net/2014/04/03/obama-rossz-idopontban-kuncsorgott-szaud-arabiaban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése