2014. április 3., csütörtök

Bolívia törvénybe iktatta a földanya ( emberi) jogait.

A Földanya Törvénnyel Bolívia elsőként egy, a természet tiszteletére és védelmére épülő, új gazdasági és társadalmi modellt vezet be.

Bolívia a világ első országa, amely a természetet átfogó törvényes jogokkal ruházza fel, annak érdekében, hogy megállítsa a klímaváltozást és a természeti világ kizsákmányolását, valamint, hogy a bolíviai nép életminőségét javítsa.

A helyi társadalmi csoportok a politikusokkal egyeztetve megalkották a Földanya Törvényt, amely elismeri minden élőlény jogait, és amely a természeti világot az emberi lényekkel egyenlő jogokkal ruházza fel.

A teljes mértékben jóváhagyott jogszabály biztosítani fogja a Föld jogait: az élethez és a regenerációhoz való jogát, garantálja a biodiverzitás, az élet sokféleségének és a genetikai módosítástól való mentesség jogát, a tiszta vizet, a tiszta levegőt, a rendszerek ökológiai egyensúlyát, az emberi tevékenységből fakadó károk helyreállításának és a szennyezéstől való mentesség jogait.

A jogszabály célja, hogy létrejöhessen a harmónia a Földdel. Központi elemét képezi annak felismerése, hogy a Föld szent, ez a gondolat az őshonos andoki népek világképből ered, amely “Pachamama”-t (azaz a Földanyát) élőlénynek tekinti.

Az eredeti törvény – amelyet 2010 decemberében fogadtak el Bolívia nemzeti kongresszusán, és előkészíti a teljes körű szabályozás menetét –a Földanyát valamennyi élő rendszer és élő organizmus egymással kapcsolatban álló, egymástól kölcsönösen függő és egymást kiegészítő dinamikus és oszthatatlan közösségeként határozza meg; melyek közös sorson osztoznak.

Tudnod Kell

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése