2014. április 3., csütörtök

Törökország feloldja a Twitter blokkolását

Törökország telekommunikációs hatóságai visszavonják a Twitter blokkolását, miután a Legfelsőbb Bíróság előírta a tiltás feloldását. Az Erdogan-kormány bejelentése szerint a Twitter nemsokára elérhető lesz a török felhasználók számára, aminek jelenleg zajlik a technikai előkészítése.
Hídfő.net | Törökország feloldja a Twitter blokkolását
Törökországban két hete nem elérhető a Twitter, mert a bíróság felszólításaira a Twitter üzemeltetői nem távolítottak el olyan tartalmakat, melyek a választás eredményeit is befolyásolhatják. Az Erdogan elnökkel kapcsolatos kompromittáló anyagok nyilvánosságra jutása és a közösségi médiában terjedése felvetette a külföldi beavatkozás lehetőségét, emiatt azonnal elrendelték a szolgáltatás elérhetetlenné tételét.
Korábban a helyi választásokat megelőzően kormánypolitikusok közti beszélgetések szivárogtak ki és kezdtek terjedni a közösségi médiában, amit Erdogan szerint előzetesen manipuláltak, és céljuk a választási eredmények módosítása volt. Mivel a választási eredmények manipulálása nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a Twitter mellett a Youtube fájlmegosztót is elérhetetlenné tették, szintén ezen oknál fogva.
A kiszivárogtatott beszélgetések közt volt egy felvétel, amiben Erdogan családi körben illegálisan szerzett dollármilliókról beszél, egy másik felvételből pedig kiderült, hogy Törökország fedett akcióra készült, egy szíriai török emlékmű elleni támadással akartak volna ürügyet kovácsolni a Szíria elleni katonai beavatkozásra. A helyi választásokon továbbra is Erdogan pártja szerezte meg a többséget, amit az ellenzék egyszerű választási családnak nevez.
Az Erdogan-kormány elleni kiszivárogtatásoknak szintén egy folyamatban lévő felforgatási művelet a háttere: a nyugat polgárháborút és rendszerváltást akar keresztülvinni Törökországban, hogy az ország egy részének leszakításával függetlenedő Kurdisztánban kitermelt gázzal újraindíthassák a Nabucco projekt megvalósítását.

http://www.hidfo.net/2014/04/03/torokorszag-feloldja-twitter-blokkolasat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése