2012. december 6., csütörtök

Megújuló energiaforrások Kínában

A globális felmelegedés okozta környezeti károk miatt több ország vezetői, így a kínaiak is úgy határoztak, hogy növelni kell a megújuló energiák felhasználását a gazdaságban. A cél érdekében 2020-ra 7 százalékról 15 százalékra emelik ezek felhasználási arányát.
A kontinensnyi ország eddig le volt maradva a környezetvédelem, és a megújuló energiaforrások alkalmazása terén. Az iparosított északkeleti régiókban még többnyire szénerőművek biztosítják a szükséges energiát, melyek rengeteg szén-dioxidot bocsátnak ki a levegőbe.

Törvény tervek
Az energia ipar eléggé elhanyagolt terület volt az ország gazdaságában, még csak most készül el Kína első energia törvénye, illetve az a szabályozás is, amelyik elősegíti a megújuló energiaforrások ipari szintű felhasználását. A törvény elsősorban a mezőgazdasági területek elektromos áram ellátásában nyújthat majd segítséget, a városi és ipari területek áramhiányának enyhítésében a belátható jövőben nem lesz szerepe. Jelenleg Kína összes energiatermelésének kevesebb, mint 1 százaléka származik a nap-, a szél- és vízenergiából. A törvénynek fontos eleme lehet az, hogy kötelezővé tenné az áramszolgáltatók számára a nap- és szélenergiával megtermelt energia megvásárlását. A törvénnyel megteremtődnek a hosszú távú energetikai fejlesztés jogi keretei is, ami lényeges változást jelentene, mert Kína eddig a könnyen elérhető és tömegében rendelkezésre álló szénnel megvalósítható hőerőmű-projekteket részesítette előnyben. A megújuló energia térnyerését a tervek szerint azzal érnék el, hogy jelentős adó- és más jellegű kedvezményeket adnának az azt használó vállalatok részére, ami valóban ösztönözheti a gazdaságot, és elősegítheti a nyugati, hazai viszonylatban elmaradottnak mondható térség felzárkózását.

Vízenergia
Jelenleg Kína villamos energiájának egynegyede származik vízenergiából, melynek növelésére több jelenleg is futó program van. Elsődleges cél a környezet védelme. A felmérések szerint a rendelkezésre álló vízenergiával akár 700 GW évi villamos energiát lehetne előállítani, ami a hagyományos energia erőforrás 40 százalékát jelenti. Most ebből csupán 100 GW-ot tudnak hasznosítani. A vízenergia hasznosítására több program is készült. Ettől az évtől tovább fejlesztik a falvakban a kisméretű vízierőműveket, amely egyrészt a földművesek életkörülményeinek javításához járul hozzá, hiszen megoldott lesz a villamosság az elszigetelt településeken, másrészt pedig az erdőket is védik a kivágástól. A program hatásosságát a régi erőművek igazolják: az ilyen kisméretű erőművek 870 millió kW-ot termelnek, ez az arány 60 millióval bővülhet a következő években.
Az ország legjelentősebb erőmű beruházása is a víz energiájának hasznosítására épül. Már 1993-ban elkezdték megépíteni az ország, sőt a világ legnagyobb vízi erőművét, a Jangce-folyón, amely a „Három szoros” projekt nevet kapta. A nemzetközi szervezetek által környezetvédelmileg aggályosnak tartott projekt előreláthatóan 2009-ben fejeződik be, amikor is az 18.200 megawatt termelésére lesz képes, amely jelentősen enyhíti az ország energia gondjait. A költségek a hivatalos becslések szerint 25 milliárd dollárra rúgnak.

Szél
A felmérések szerint Kínában van a világ legnagyobb szélenergia potenciálja. A kínai meteorológiai szolgálat adatai alapján a kínai szárazföldi területeken 235 GW évi kapacitás rejlik a szél erejében, ebből is csak mintegy 20 GW-ot tudnak felhasználni 2020-ra.
Az előnyök ellenére eddig főként külföldi cégek importáltak szélturbinákat. 2006. óta azonban a hazai vállalatok is nekifogtak a gyártásnak. 2005-ig a szélerőművek kapacitása 750 kW volt, ezzel szemben a jóval kisebb alapterületű Németországban 5000 kW volt. A 11. ötéves terv keretében (2006-2010) országszerte felállítanak harminc nagy szélerőmű projektet, melyek 100 MW energiát termelnek a keleti, tengerparti régiókban, továbbá Hebei tartományban, és Belső-Mongóliában. Egyelőre országszerte 320 ezer kisméretű szél turbina működik, 65 ezer kW évi kapacitással, mely elsősorban az északi Hszincsiang, Guanggong, Liaoning, és Belső-Mongólia tartományokban enyhíti az energia gondokat. Külön érdekesség, hogy a kínaiak mini szélerőművekkel a jurtában élő pásztorok energia ellátását is meg akarják oldani. Ma már nem gyakori, hogy a nomád sátraknál napkollektorok és szélturbinák sorakoznak egymás mellett. A tervek szerint 2020-ra ezt 30 gigawattra kell fejleszteni a szélturbinák által gerjesztett energiát. A kormányzati tervek megvalósulását elősegíti az, hogy a legnagyobb hazai gyártó, a Gold Wind gyárt szélturbinákat, melynek ára jelentősen lecsökkent, jelenleg harmadával olcsóbban tudják elkészíteni, mint a külföldi import esetében.

Napenergia
A kínai kormány különösen az ország északi, északnyugati területein valósítana meg napenergia beruházásokat, ami segíthet a még gazdaságilag eléggé elmaradott területek felzárkóztatásában. A sivatagos, vagy a magas hegységi térségekben hatalmas méretű a napsütéses órák száma, de a többi országrészben is. Kína területének kétharmadában ez a szám elérheti a kétezer órát, melynek hasznosítása révén annyi energia nyerhető, mint 1,7 milliárd tonna szén elégetése által. A napkollektoros rendszerek gyártására a kormányzat Sanghajban egy napelemeket gyártó vállalatot alapított, amely ez év végére 320 megawatt éves energia termelésére elegendő kollektort fog gyártani. Így a jövő évi pekingi olimpiára már 2-3 megawatt solár generátor fogja működtetni a sportlétesítményeket. Jelenleg 20-30 kínai állami tulajdonú nehézipari vállalat használja ezt a fajta energetikai megoldást. De a kormányzat a nagy létszámú lakossági fogyasztókra is gondol, hiszen az ő fogyasztásuk is számottevő. Éppen ezért Pekingben létrehoztak egy „Nap utcát”, amelynek közvilágítását, valamint az ott lévő lakások energia szükségletét többségében napenergia felhasználásból oldják meg, ez a körülbelül 2,5 milliárd jüanba (2,5 milliárd dollár) került, viszont megtérülési ideje viszonylag rövid lehet.

(Ordosz Műhely)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése