2012. június 27., szerda

.Karaktergyilkosság?

Karaktergyilkosság. Hogy meg ne szakadjanak az érző szívek a sajnálattól. Mert ugyebár a gyilkosságok áldozatait sajnálni illik, akármilyen gyilkosságról is lenne szó. Na, de a karaktergyilkosság az valami különleges formája a gyilkosságnak, talán a kéjgyilkossággal lehet összehasonlítani. Mármint az elkövető szemszögéből. Ezért a sajnálatot is illik meghatványozni, hogy az egyensúllyal se legyenek gondok.
Nézzük meg mi is az a karakter (a gyilkosság tárgyán kívül). Az értelmező szótár szerint: jellegzetesség, jellemző vonás, jellem, lelkierő. A karaktergyilkosság pedig - ezek szerint - nem más, mint a karakter megsemmisítése. Vannak, akik a modern propaganda egyik leghatásosabb eszközének tartják, mások sötét és bűnös eszköznek, mert nem a tetteket, hanem a jellemet veszi célba. Ez általában a bűnöző jelleműek véleménye.
A politika világában azonban nem ilyen egyszerűek a dolgok. Mivel ebben a világban semmi nem olyan, mint amilyennek látszik, a karakter és a karaktergyilkosság is más értelmezést kap. A politikusok döntő többsége jellemtelen, szemét ember, aki lop, csal, hazudik, reggeltől estig. A legtöbb politikus formailag (külsőleg) egy torzszülötthöz hasonlítható, külön munkacsoport dolgozik azon, hogy emberi formában tudjon megjelenni a nagyérdemű előtt. Alapjellemzője a kisebbrendűségi érzés mellett a határtalan hiúság. Ha egy ilyen politikus a rossz emberi tulajdonságait levetkőzné, nem maradna belőle semmi. Eltűnne - mint a szürke szamár a ködben.
Ebből a szennyhalmazból igyekeznek a piár szakemberek jellemes, okos, jóképű és rokonszenves személyt varázsolni. A piár arculatépítés, jellegzetesség formálás, álcázás, felruházás, reklám és sztárolás. Egyszóval: megtévesztés. Két szóval: karakter építés. Nem olcsó mulatság, és minél erkölcstelenebb, butább és rondább az adott politikus, annál többe kerül. A pénz ugyan nem számít (mert részben lopott, részben adományozott, vagy az adófizetők pénze), de mert a karakterizált személy összenő a ráruházott karakterrel - elhiszi magáról azt, amit -, ezért ha veszélybe kerül ez a mű, úgy érzi, életveszélybe került. És jól is érzi, mert ez a hazugság az élete.
Legnagyobb veszélyt az igazság bemutatása jelenti a felépített karakterűek számára. Igazi karaktergyilkosságnak számít az, ha egy agyonkozmetikázott, kifestett, parókás, fűzőbe szorított világsztár színésznőről megjelenik egy gyűrött arcú, csipás, lompos, reggel készült fénykép a nyilvánosság előtt. Megjelenik az igazi képe! Politikusok esetében a valóság bemutatása még tragikusabb. Nem a szavahihetősége, vagy az erkölcsössége vonatkozásaiban (minden politikus hazudik és romlott erkölcsű), hanem az arculatának a leleplezése, az igazi jellemének és a valódi arculatának a bemutatása. A tartalom és a forma valódiságának a nyilvánosság elé tárása.
Ha egy tartalmilag és formailag nemzetidegen elemből piár szakemberek nemzeti hőst faragnak, szájába hazafias szöveget adnak, és a propaganda minden eszközével sztárolják (nincs jobb kifejezés erre a disznóságra), akkor egy "igazi népi-nemzeti karakterű" politikust állítottak a bamba nép elé, akiknek ez elég a Való Világ mellé, kiegészítőnek. Még rá is szavaznak, ha eljön annak az ideje. De ha a könnyen manipulálható tömegembert szembesítik a manipuláltság tényével, rettenetesen megzavarodik, és kiszámíthatatlanná válik. Ha a magyaros népviseletre ráhelyezik a személyre legjellemzőbb és a sajátjának tekinthető kaftánt, a képére a pajeszt és a szakállt, kiguvadnak a bamba szemek. Karaktergyilkosság! - üvölti a propagandista, és a piár-brigád tépi le a kaftánt, a pajeszt és a kipát. Világszám! Lehet tapsolni! Vastaps. A szellemi alvilág újra egymásra talált, el lehet tanyázni a langyos posványban, addig, amíg az Ég Úra óriási felhőszakadást zúdít erre a posványos világra, elmosva minden mocskot, szennyet, hazugságot.
Kassai Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése