2013. október 11., péntek

Orosz retorzió a legnagyobb hazai húsipari cég ellen

Fokozott laborellenőrzést vezettek be az orosz hatóságok a legnagyobb hazai húsipari vállalkozásnak számító, kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft.-vel szemben. Az olasz tulajdonú cégnek intézkedési tervet kell kidolgoznia a felmerült kifogások megszüntetése érdekében.

Az orosz hatóságok tavaly júniusban a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Pick Szeged Zrt. exporttevékenységét függesztették fel, most viszont a Pick a retorziókat megúszta.

Időről-időre ellenőrzik az orosz hatóságok az exportjogosítványokkal rendelkező magyar húsipari cégek termékeit - közölte az agrarszektor.hu érdeklődésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A vizsgálatok egy-egy vállalatra eseti jelleggel külön is kiterjednek.

Az egyik legutóbbi ellenőrzés után az oroszok a Hungary Meat termékével kapcsolatban éltek kifogással, majd fokozott laborellenőrzést vezettek be a kiskunfélegyházi vállalat termékeivel szemben - erősítette meg értesüléseinket a VM. Az intézkedés azonban nem jelenti azt, hogy megvonták volna a társaság exportengedélyét. A lépés megfelel az orosz fél ilyen esetekben követett eddigi gyakorlatának - fogalmazott a tárca.

Már itt is van a hivatalos értesítés

Az orosz hatóságoktól már meg is érkezett a döntésről szóló hivatalos értesítés, amelyet a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal szakigazgatási szerve (élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága) vizsgál meg. A cégnek intézkedési tervet kell készítenie, amely biztosítja, hogy a felmerült - közelebbről nem részletezett - kifogást képes kiküszöbölni.

A vállalat intézkedési tervét a magyar hatóság megküldi az orosz társhatóságnak, amely az értékelés után dönt arról, hogy továbbra is fenn kívánja-e tartani a fokozott laborvizsgálatot.

Ma az árbevételt tekintve a Hungary Meat számít a legnagyobb hazai húsipari vállalkozásnak a Csányi-tulajdonú Pick Szeged Zrt. mögött. Az olasz Piero Pini érdekeltségébe tartozó kiskunfélegyházi cég tavaly 92,7 milliárd forintos árbevételt ért el, míg a Pick csak 57,8 milliárdot.

Tavaly a Picket ugráltatták

Az orosz hatóságok legutóbb tavaly június 14-én éppen a Pick ellen éltek retorzióval, és akkor a szegedi társaság exportjogosítványait fel is függesztették. Azóta ez az intézkedés - közölte a VM - már nincs érvényben, bár a felfüggesztésről szóló bejegyzés a Pick központi telephelyének neve mellett ma is szerepel az orosz exportjogosítvánnyal bíró hazai cégekről készített kormányzati tájékoztató listán.

Az orosz hivatalos adatok szerint egyébként ma összesen tizenegy hazai húsipari vállalat szállíthatna termékeket Oroszországba. Az összesítés a nagyobb vállalatok között - a Hungary Meat és a Pick mellett - tartalmazza a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft.-t és az olasz tulajdonú, kaposvári Kométa 99 Zrt.-t is. Ugyanakkor az orosz lista sem naprakész, mert például szerepel rajta a ma már nem termelő Kapuvári Hús Zrt. és Debreceni Hús Zrt. is.

Most már újra fontos az orosz piac

Mint ismert, a kormány az utóbbi időszakban kiemelt figyelmet fordít a magyar-orosz élelmiszergazdasági kapcsolatok fejlesztésének. Oroszország volt a díszvendége a nemrégiben megtartott 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárnak (OMÉK), Magyarország pedig az októberi moszkvai Arany Ősz élelmiszeripari kiállításon kap kitüntetett figyelmet.

Tavaly a két ország közötti, 11,6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalomból 3,3 milliárd dollár volt a magyar export, és 8,3 milliárd dollár az import. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szeptemberben, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság budapesti ülését követően arról számolt be, hogy az év első öt hónapjában 11 százalékkal nőtt a magyar export, és csökkent a magyar szempontból negatív szaldó. Közlése szerint az élelmiszeripari és mezőgazdasági export több mint 20 százalékkal nőtt, és meghaladta a 125 millió dollárt.
Agrár Hírek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése