2013. december 25., szerda

Devizás perek: Nem biztos, hogy azonnal aktuálissá válik az egész tartozás

Banki Adósok-devizaadósok

- A Kúria 2013.12.16-i döntése III. -


Az ECHO TV mai karácsonyi Bírósági Történetek műsorában elhangzott és bevágott vélemény szerint vigyázni kell a szerződés teljes semmisségének a kérdésével, mert azonnal aktuálissá válik az egész tartozás.

Véleményünk szerint, nem teljesen ilyen fenyegető ez a helyzet.

Ha a szerződés teljesen semmis, a helyzet véleményünk szerint a következő. Ilyenkor nem az eredeti állapotot kell visszaállítani, hanem el kell számolni a feleknek egymással, mivel az adós a legtöbb esetben már tulajdont szerzett, benne lakik.

Az elszámolás során viszont a semmisség miatt az utólagos bármilyen című tőke és törlesztőrészlet emelés olyan befizetéssé válik, amely túlfizetésként beszámítható a tartozásba.

Így az eredeti tőketartozás és tisztességes mértékű kamat mellett kell elszámolni, amely azt jelenti, hogy az eredeti tőkéből lejön a teljes eddig befizetett bármilyen című összeg. A különbözet a tartozás és nem a bank által felturbósított és mindenfajta kamattal, költséggel stb.-vel többszörösen megemelt összeg

Amennyiben a semmis szerződős szerkesztésével a szerződés teljes érvénytelenséget okozó bank még bizonyítható kárt is okozott, úgy még a kár összege is betudható a tartozásba. Tovább menve mivel ez egy külön bírósági eljárás is lehet, a lecsökkentett tartozásra kérni lehet a hosszú távú részletfizetést is.

Bp. 2013.12.25.
Czirmes György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése