2013. november 17., vasárnap

Óriási veszélyben van az Egyesült Államok?

Négy alapvető területen kell megoldani az Egyesült Államok problémáit annak a széles külpolitikai konszenzusnak az elérése érdekében, melynek célja, hogy az ország a 21. század viszonyai között is megőrizze vezető szerepét a világban – állítja egy amerikai külpolitikai szakértő. Kathleen H. Hicks szerint csak így lehet megállítani az USA térvesztését.

Vízválasztóhoz érkezett az amerikai külpolitika, mivel az ország egyszerre komoly pénzügyi problémákkal kénytelen szembenézni, politikailag megosztott, egy tíz éve tartó katonai konfliktus is beárnyékolja, és mindezt tetőzi a látható térvesztés a világban – olvasható Kathleen H. Hicks külpolitikai szakértő tanulmányában. Ilyen környezetben kell az amerikai érdekeket sikeresen érvényesíteni, s mikéntjéről mindenképpen széles körű konszenzusra van szükség – tette hozzá.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a biztonságpolitika körüli megosztottság egyebek között a tervezett szíriai beavatkozás idején vált világossá, hasonlóan a vietnami háború idején tapasztalt stratégiai sodródáshoz. Úgy látja, a nemzetbiztonsági konszenzus megteremtése, mint amilyen a második világháború után jellemző volt, azért is szükséges, mivel az segít a szövetségeseknek eligazodni, valamint megfelelő elrettentő erővel is bír.
Négy feltétel

Hicks elemzésében rámutatott arra, hogy a külpolitikai konszenzus csak négy egymásba fonódó probléma megoldása esetén teremthető meg az Egyesült Államokban. „Első, hogy a belső gondok megoldását – ilyen például az oktatási rendszer és az egészségügy rendbetétele – kell a legfontosabb célnak tekinteni a tengeren túli kalandok helyett.” Ezt bizonyítja egy 2012-es felmérés is, miszerint a megkérdezettek 83 százaléka szerint kevesebb figyelmet kell fordítani az országon kívüli gondokra.

Második probléma, hogy a rendelkezésre álló erőforrások szűkülnek, ráadásul a szövetségi költségvetés egyre nagyobb hányadát teszik ki a jóléti juttatások, így kevesebb pénz jut a védelemre, a diplomáciára és a fejlesztésekre – vélekedik az elemző. Hicks szerint nagy kérdés, hogy mit tesz az USA a jövőben: növeli az adókat, esetleg csökkenti a jóléti juttatásokat vagy pedig megvágja a katonai költségvetést. A szakember erre a helyzetre Churchill csípős megjegyzését tartja időszerűnek: „Uraim kifogytunk a pénzből, most kell gondolkozni.”
Ami a legfontosabb az Egyesült Államoknak

„Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a magánélet és a biztonság között.” A szakember írásában rámutat arra, hogy ez régóta húzódó ügy, a bizalmatlanság folyamatosan nő az emberek és a kormány között, így meg kell találni a megfelelő megoldást ezen a területen, hogy a kabinet lehetőségei pontosan körül legyenek határolva.

Hicks szerint mindezeken túl a legfontosabb, hogy a demokraták és a republikánusok között létrejöjjön a minimális konszenzus arról, hogy mi is az Egyesült Államok szerepe a világban. Úgy látja, egyes kérdésekben minél jobban mélyül a szakadék a rivalizáló politikai erők között, annál nagyobbak az ellentétek a nemzetbiztonsági kérdések kapcsán is.
Nem a kulisszák mögött kell egyeztetni

Két évvel a következő elnökválasztás előtt, 2014-ben alapvető kérdésekről kell párbeszédet folytatni a közvéleménynek. A szerző ezek közé sorolta, hogy vajon mik az Egyesült Államok legfőbb érdekei a világban, a belső szükségletek és a külső viszonyok, hogyan rendezhetők össze, hogyan lehet a szövetségesekkel jobban együttműködni, érdemes-e beavatkozni a különböző kontinenseken, vagy éppen folytatni az Al-Kaida elleni harcot.

„Éppen ezek azok a felvetések, amelyekben széles körű nemzeti konszenzusra van szükség, és nem csak a washingtoni kulisszák mögött kell megállapodni, hanem közvélemény bizonyos szintű beleegyezése is szükséges a követendő stratégiáról.” A célok és az elvek koherens egyezése hozhat létre olyan nemzetbiztonsági konszenzust, amely esetén az USA megtarthatja aktív vezető szerepét a világban, amit egyébként az amerikaiak is szeretnének – zárul az elemzés.

MNO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése