2013. október 28., hétfő

Három szoba, négy kerék? Kitántorgás családalapítás helyett

Bár hazánkban lassult a népességfogyás üteme, somogyi szakértők szerint súlyos társadalmi következményei lehetnek a csökkenő családalapítási- és gyermekvállalási kedvnek. Öregedő lakosság, romló gazdasági versenyképesség, fokozatosan növekvő szociális terhek: kormányokon átívelő, kiszámíthatóságra épülő családpolitika hozhat megoldást. Az előzetes adatok szerint 2013. első nyolc hónapjában 57 895 gyermek született, ez 3,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 88 441 halálozás 4,1 százalékos csökkenést jelent a 2012. január-augusztusi időszakhoz képest, állítja legfrissebb felmérésében a Központi Statisztikai Hivatal. A természetes fogyás 26 546 volt, ami 1478-cal kevesebb az egy évvel korábbinál. Somogyban az első félévben 1214 gyermek látta meg a napvilágot, tavaly ilyenkor 1212. Ugyanebben az időszakban az idén 2277-en hunytak el, 2012-ben 2334-en.
Az előzetes adatok szerint 2013. első nyolc hónapjában 57 895 gyermek született, ez 3,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 88 441 halálozás 4,1 százalékos csökkenést jelent a 2012. január-augusztusi időszakhoz képest, állítja legfrissebb felmérésében a Központi Statisztikai Hivatal. A természetes fogyás 26 546 volt, ami 1478-cal kevesebb az egy évvel korábbinál. Somogyban az első félévben 1214 gyermek látta meg a napvilágot, tavaly ilyenkor 1212. Ugyanebben az időszakban az idén 2277-en hunytak el, 2012-ben 2334-en.
A cikk a hirdetés után folytatódik
– Helyben alig találni munkát, alacsonyak a somogyi bérek, sokan ezért nem is álmodhatnak a családalapításról – fejtette ki Orbán István, a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Szövetség elnöke. – A nehéz gazdasági helyzetet súlyosbítja a kilátástalanság. Fiatalok tömege képtelen előre tervezni, a néhány hónapos közmunka szerintem nem tekinthető igazán munkának, erre bajosan lehet tartós megélhetést építeni. Ha nincs előrelépés ezen a téren, akkor senki se várjon jelentős mérvű, pozitív demográfiai változást.
Illyés András kaposvári demográfus szerint alapvető társadalmi érdek a népességcsökkenés mérséklése. Azt mondta: bár mindegyik kormány zászlajára tűzte ezt, számos tervet készített, ám alapvetően a kedvező szociális-gazdasági körülmények segíthetik elő a változást. Döntőnek tartja, hogy ezen a téren hosszú távú stratégiát készítsenek elő a döntéshozók.
Stikel János, a nyugdíjasok szervezeteinek megyei szövetségének elnöke – a demográfiai folyamatokra utalva – rámutatott: az pozitívum, ha Magyarországon nő az átlagéletkor, az viszont akár 15-20 éven belül gondot okozhat, ha egyre kevesebben termelik meg a nyugdíjak fedezetét. Fontos, hogy a fiatalok körében is minél inkább előtérbe kerüljön az öngondoskodás.
– Csakhogy a mai 20-30 éves korosztály nehezen él meg, sokaknak jobbára addig van munkájuk, amíg diákok – húzta alá Gálosi Gergő, a kaposvári Ifjúsági-Sport-Kultúra Egyesület elnöke. – Külföldön vagy az ország másik részében állást, megélhetést keresnek, ezért tolódik ki a családalapítás időpontja.

Szabó János kaposvári szociológus is állítja: kormányokon átívelő, kiszámítható családpolitikára van szükség, ahol a célok és programok egy-egy kabinetváltás után is folytatódnak. Bár kormányzati intézkedésekből az utóbbi időben ezen a téren se volt hiány, ám ez jobbára a gazdagabb családoknak kedvezett.
– Katasztrofális következményei lehetnek az erőteljes népességfogyásnak – folytatta a szociológus. – Elöregszik a társadalom, veszélybe kerülhetnek a nagy ellátó rendszerek és szociális juttatások, csökkenhet a gazdaság teljesítménye, romlik a versenyképesség. A nehézségek és a következmények amúgy közismertek: a gazdasági, munkaügyi problémák miatt egyre többen külföldre vándorolnak. A statisztika közel 360 ezer főt tart számon.

A csaknem 3400 lelkes Nagybajomban csaknem 100-an vállaltak munkát Németországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában. Czeferner Józsefné polgármester szerint sokan úgy érzik, hogy nem kiszámítható a jövő. A gondokat tükrözik a helyi népességi adatok is: évente 35-40 gyermek születik a kisvárosban, s 65-70 embert temetnek el. A ’60-as, ’70-es években jóval kedvezőbbek voltak a születési mutatók.
– Manapság a legalapvetőbb gyermekholmik megvásárlása, így a babakocsi, a kiságy is nagyon sokba kerül, pedig nem luxusfelszerelésről van szó – jegyezte meg. – Az anyagiak hiánya miatt sokan nem tudnak, nem mernek gyermeket vállalni.

A KSH szerint tovább csökkent a megyében a házasságkötési hajlandóság. Az első hat hónapban közel 400 pár járult az anyakönyvvezető elé, tízzel kevesebb, mint 2012. első félévében. Akik pedig mégis családot alapítottak, azok jelentős része egyik hónapról a másikra él, hangoztatják szakemberek. Hat somogyi településen 23 mélyszegénységben élő családot támogat a kaposvári Mélyben és Reményben Alapítvány. Élelmiszercsomagot, ruhát adnak a rászorulóknak, pedagógusok segítik a diákok felzárkóztatását. Mohayné Farkas Ibolya, a csapat vezetője nap mint nap látja, hogy egyes családok milyen körülmények között tengődnek.
– A környezetünkben olyan öt tagú családról is tudunk, ahol havonta 75 ezer forint az összjövedelem – mondta. – Az apa és az anya munkanélküli, három gyermeket nevelnek. Hónap végén már a kenyér megvásárlása is komoly teher számukra.

Megújuló babakötvény
Megkezdődött a Babakötvényről rendelkező törvény parlamenti tárgyalása.
– A javaslat szerint a kormány arra ösztönözné a szülőket, hogy nyissanak Start-számlát és vegyenek Babakötvényt a minden újszülöttnek járó 42 500 forintos egyszeri állami támogatáson felül – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatójában. A 19 éves futamidejű állampapír, a megújuló Babakötvény a tervek szerint infláció feletti kamatprémiumot is biztosít – mondta Orbán Gábor államtitkár a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvényjavaslatot ismertető expozéjában.
Az állam eddig több mint 700 000 gyermek részére írta jóvá a kezdő 42 500 forint állami támogatást a Kincstár által vezetett letéti számlákon. A számlák többsége, mintegy 500 000 gyakorlatilag passzív nyilvántartási számla maradt, amelyekre további befizetés nem érkezhetett, a sülők sokszor meg is feledkeztek a létezéséről.

Béremelést a fiataloknak
A közszolgálatban legalább 20 százalékos béremelésre volna szükség, s persze más területeken is indokolt ez, hangoztatta Utasi Tamás, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének somogyi-tolnai titkára. Egy keresetből nehezen élnek meg a párok, ezért a hosszas álláskeresés után aki végre munkát talál, dolgozik, bizonyítani akar a munkahelyén, s emiatt sok nő 30-35 évesen szül. Az anyagiakból fakadó késői családalapítás egyik következménye, hogy a családok zöme egy-, legfeljebb két gyermeket nevel.
Utasi szerint a gazdasági-társadalmi problémák gyökere a munkahely hiánya.

(sonline)
A módszerváltással odaveszett legalább 1,5 millió munkahely!
FELSZÁMOLTA POLITIKAI ELITÜNK A MAGYAR-ÉRTÉKTEREMTŐ-GAZDASÁGOT!
FELSZÁMOLTA POLITIKAI ELITÜNK A MAGYAR GAZDASÁG FELVEVŐPIACAIT!

POLITIKAI ELITÜNK MAGYARORSZÁG JÖVŐJÉT, ÖNÁLLÓSÁGÁT SZÁMOLTA FEL!

MAGYARORSZÁGOT BÉKEIDŐBEN ILYEN MÉRTÉKŰ KÁR SOHA NEM ÉRTE!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése