2012. szeptember 3., hétfő

Egyre több néger vallja magát zsidónak és alijázna Izraelbe. Összenő, ami összetartozik ?

Az utóbbi 15 évben számos afrikai törzs újra felfedezte zsidó gyökereit, mondja egy izraeli kutatónő. Shalva Weil antropológus, az etiópiai zsidó közösségek szakértője szerint ezen afrikai csoportok mindegyikének megvan a maga sajátos története.
Példaként a lemba etnikumot említi. Ennek a Zimbabwéban, Mozambikban és Malawiban élő 70 ezer fős keresztény törzsnek a vezetői azt állítják, hogy jemeni zsidók leszármazottjai. Azt várják, hogy elismerjék a zsidóságukat, és anyagi segítséget kértek dél-afrikai hitsorsosaiktól zsinagógák építésére.
Ami a nigériai ibó zsidókat illeti, ők azt mondják magukról, hogy évszázadokkal korábban Afrikába érkezett szíriai és portugál zsidóktól származnak. Rituális módon vágják le az állataikat, betartják a családi "tisztasági" törvényeket és fiúgyermekeiket körülmetélik a nyolcadik napon (akárcsak egykor Jézus Krisztust).
"Fontos, hogy az izraeliek megértsék, több milliónyi afrikai zsidónak tekinti magát, egyesek közülük még a halakha (a zsidó vallási törvény) szerint is zsidónak minősülnek. Az ő szempontjukból az elveszett törzsektől származnak, és biztosak benne, hogy az Ígéret földje várja őket", magyarázza Weil, azt is hozzátéve, hogy ott viszont egyáltalán nem látnák őket szívesen, amint azt az etiópiai zsidókat sújtó mindennapi rasszizmus is ékesen bizonyítja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése