2013. december 12., csütörtök

Madagaszkáron a pestis visszatért

Az emberi történelem legpusztítóbb járványaiért felelős betegség, a pestis, ami több mint 25 millió ember halálát okozta 1348 és 1350 között Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában, ismét felbukkant Madagaszkáron.
2012-ben 60 ember halt meg bubópestisben, azonban 2013 decemberében egyetlen hét alatt 20 ember veszítette életét a betegség miatt egy kis faluban.
A Pasteur Intézet madagaszkári kirendeltsége megerősítette, hogy a haláleseteket a pestis okozta és aggodalmát fejezte ki, hogy a járvány más városokra is átterjedhet, a térségben uralkodó rossz higiéniás körülmények miatt.
A Yersinia pestis baktérium által okozott bubópestist a patkánybolhák viszik át az emberre. A Nemzetközi Vöröskereszt Bizottság tavaly októberben figyelmeztetett a fokozott járványveszélyre Madagaszkáron. A helyzetet nehezíti, hogy az országban a 2009-es puccs óta, amely során Andry Rajoelina, egy 39 éves volt DJ vette át a hatalmat, folyamatos zavargások vannak.
Úgy tűnik, hogy a helyzet az idő előrehaladtával egyre romlik, mert 2013. december 12-én a pestis súlyosabb típusának, a tüdőpestisnek két esetét is azonosították. A bubópestissel ellentétben, ez a típus emberről emberre is terjed.
A bubópestisben szenvedőkön a nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmas csomók alakulnak ki, melyek akár tíz centiméter átmérőjűek is lehetnek, emellett magas láztól, fejfájástól, hidegrázástól és általános gyengeségtől szenvednek. A tüdőpestis a tüdőt támadja meg, így komoly légzési nehézségekkel jár és a halál akár 24 órán belül is beállhat.
A pestis általában antibiotikummal gyógyítható, főleg ha időben diagnosztizálják, azonban az ilyen jellegű járványok veszélye abban rejlik, hogy a kórokozó esetleges mutációk miatt fertőzőbbé és kevésbé kezelhetővé válhat. A pestis antibiotikum rezisztens válfaját már 1990-ben azonosították a természetben, de a hidegháború évei alatt az amerikaiak és az oroszok is kifejlesztették a betegség antibiotikum rezisztens, biológiai fegyverként bevethető változatát.
Ez nem csupán Madagaszkár problémája, mert a rendkívül szennyezett szigeten burjánzó baktériumok az egész világra nézve veszélyt jelenthetnek.
Forrás: theweek.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése