2014. február 6., csütörtök

Martonyi belegabalyodott saját köpönyegébe

Martonyi János külügyminiszteri pozícióban tartásával éppen úgy tesz a magyar külügy, mint a mostanra bukott Azarov-kormány próbált tenni. Csakhogy épp az ukrán példa kellene egyértelművé tegye: nincs olyan, hogy "híd a Kelet és Nyugat közt". Vagy kelet, vagy nyugat. A keleti nyitást a nyugattól elfordulás kell kövesse.
Ennek ellenére a magyar külügy továbbra is próbál egyfajta kétkulacsos politikát kiépíteni. Az Oroszországgal kötött stratégiai megállapodások mellett továbbra is a nyugathoz dörgölőznének, és miközben egy-egy nagyobb orosz beruházást követően Brüsszelbe szaladnak magyarázkodni, az orosz külügyet hallgatólagosan hülyének nézik.
Martonyi szerdán a német külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket Berlinben, ahol azt próbálta elhitetni, hogy a paksi atomerőmű-bővítésnek nincs semmilyen geopolitikai jelentősége. "Szó nincs arról, hogy ezzel a döntéssel Magyarország Oroszország felé fordul".
Pedig bizony szó van róla. Ezt a német külügyminiszter is tudja, Martonyi is tudja. Az orosz külügy is tudja, és az Oroszország Hangja már le is közölt egy cikket "Martonyi elfordult Oroszországtól" címmel. Talán jobb lenne mérlegelni, mielőtt a magyar külügy mindenkinek azt mondja, amit hallani akar - nem egy ország lett már darabokra szakítva az ilyen szánalmas külügyi manőverek miatt.
A nyugat területeket ígért Magyarországnak és Lengyelországnak az ukrán beavatkozásért cserébe. Vajon mit ígértek a szlovákoknak és románoknak arra az esetre, ha a kormány elárulja őket? Éppen ideje, hogy Magyarország végre elhatározza magát, és az Oroszországgal kötött megállapodások ne csak gazdasági, hanem katonai jellegűek legyenek. Ez az egyetlen garancia arra, hogy hazánk nem kerül olyan helyzetbe, mint amilyenbe Ukrajna került.

http://www.hidfo.net/2014/02/06/martonyi-belegabalyodott-sajat-koponyegebe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése