2014. február 6., csütörtök

Összecsaptak a tüntetők a kivezényelt rendfenntartókkal a Bosznia-Hercegovina északi részében fekvő Tuzlában szerdán, huszonkét ember, köztük tizennégy rendőr megsebesült - közölték rendőrségi források.

A demonstrálók helyi gyárak és üzemek bezárása ellen tiltakoztak. A mintegy hatszáz fős tömeg tagjai megpróbálták rohammal bevenni a helyi önkormányzat épületét, mert szerintük a városvezetés szemet huny a privatizált állami vállalatok későbbi összeomlása felett.
A futballszurkolókkal kiegészült tüntetők betörték az épület ablakait, gumiabroncsokat égettek és szándékosan akadályozták a forgalmat a városközpontban. Tizenegy autóban károk keletkeztek. A rendőrség visszaszorította a dühöngő tömeget és kordonnal körülzárta az épületet.
"Ez a boszniai tavasz kezdete" - mondta az egyik tüntető az állami rádiócsatornának adott interjújában, hozzátéve, hogy egyetlen politikai erő sem áll a tiltakozás mögött. Bosznia 27,5 százalékos munkanélküliségi rátája a legmagasabb a Balkánon.
A történtek rávilágítottak a nehéz gazdasági helyzet következtében kialakult társadalmi feszültségekre, valamint a politika tehetetlenségére Bosznia-Hercegovinában. Az 1992-1995 közötti boszniai háborúban egymással szemben álló felek közötti feszültségek nehezítik az ország gazdasági fejlődését és lassítják az európai integrációt.

MTI


A kifosztottak cunamija – Boszniában kormányépületek égnek
n05

…”A belügyminisztérium szerint a tüntetők sósavat és meszet vásárolnak, hogy azokat a rendőrökre dobják. A zavargásokban eddig több mint százan sérültek meg…

A tiltakozásokat a tuzlai nagyvállalatok munkásai robbantották ki… Az új tulajdonosok eladták a vállalatok vagyontárgyait, majd csődeljárásba menekültek. A munkások jó ideje nem kapnak fizetést…

A privatizációs rablás szörnyű… ha az ügyészség nem kezd harcot a korrupció ellen, akkor a „kifosztottak cunamija” árasztja el az országot…”

n03
- Hír és vélemény -
Hír: “A boszniai hatóságok egyelőre nem tudnak úrrá lenni a zavargásokon – írta az Origó, Makai József tudósításában. – “A Tuzlából indult tiltakozás más városokra is átterjedt, és a tüntetők több kormányépületet megostomoltak illetve felgyújtottak. A szarajevói biztonsági miniszter a tüntetőknek ad igazat.
Bosznia-szerte zavargások vannak, a tüntetők több városban megostromolták a katonok kormányainak épületeit, Szarajevóban pedig az elnökség épületét is megtámadták. Helyi források szerint mintegy harminc városban van tüntetés vagy rendbontás.
Szarajevóban a kormány bevetette a terrorelhárító alakulatokat, jelentette az al Jazeera. A városban már csak a legelszántabb és legerőszakosabb tüntetők maradtak az utcákon. A Bosznia-Hercegovina-i elnökség előtt letépték az állami lobogót, és megrongálták a főbejáratot. Egyesek állítólag már az épületbe is bejutottak. A tiltakozók kirakatokat törtek be, bodékat gyújtottak fel és megrongálták a villamosmegállókat is. Eddig több mint ötvenen sérültek meg Szarajevóban.
Korábban megrohamozták a szarajevói kanton kormányának központját, és felgyújtották az épületet.
-
1. Tuzlán kezdődött
Tuzlán a tüntetők a bíróság épületéhez indultak. A helyszíni hírek szerint a rendőrség kísérletet sem tesz arra, hogy visszaszorítsa a tüntetőket, akik korábban elfoglalták és felgyújtották a tuzlai kanton kormány épületét. A tűzoltók nehezen tudták megközelíteni az épületet, és az oltást a tüntetők is akadályozták. Az épületben rekedtek az első emeletről kiugorva próbáltak menekülni a tűztől, jelentette a boszniai Avaz tudósítója. Az egész kerületben lekapcsolták az áramot.
A rendőrség egy ideig védte a kormány épületét, majd elvonult a helyszínről. A tuzlai kanton miniszterelnöke délután lemondott. A tüntetők már a városházára is betörtek, és azt is felgyújtották. Ezt a tüzet sikerült eloltani, de a helyszíni jelentések szerint a városban nincs elég tűzoltó, a környező településekről várnak segítséget.
Az ország északkeleti részén lévő városban harmadik napja tartanak az erőszakos tiltakozások, és ezekben több mint tízezren vettek részt. A szarajevói belügyminisztérium szerint újabb rendőri erősítés indult Tuzlába – bár nem tudni, milyen erőkre számíthat a kormány, hiszen időközben más városokban is tüntetések kezdődtek.
A belügyminisztérium szerint a tüntetők sósavat és meszet vásárolnak, hogy azokat a rendőrökre dobják. A zavargásokban eddig több mint százan sérültek meg.
n04
2. Átterjedt máshova is
Bihacon a tüntetők szétverték a kantonális kormány szolgálati autóit. Zenicában is elfoglalták a katon kormányának épületét. A jelentések szerint a rendőrség letette a felszerelését. Az épületet felgyújtották.
A mostari tüntetés békésnek indult, de a legfrisebb jelentések szerint a tüntetők itt is behatoltak a kormány épületébe és felgyújtották. Ég a városháza is.
A rendőrség több helyen könnygázt és állítólag gumilövedéket is bevetett a tüntetők ellen, de erről egyelőre ellentmondásos hírek érkeznek.
A helyi lapok szerint Jajce, Brko, Prijedor, Travnik, Bugojno, Donji Vakuf, Kakanj, Visoko, Gracanica, Sanski Most, Cazin, Zivinice, Gorazde, Orasje, Srebrenik, Prozor, Tesanj településeken is voltak tüntetések.
n01
3. Csőd és zavargás
A tiltakozásokat a tuzlai nagyvállalatok munkásai robbantották ki. A korábbi állami tulajdonú cégek voltak a legnagyobb munkáltatók a kantonban, és a privatizációs szerződések szerint még működniük kellene. Ám az új tulajdonosok eladták a vállalatok vagyontárgyait, majd csődeljárásba menekültek. A munkások jó ideje nem kapnak fizetést.
A tiltakozók a kantonális kormányok lemondását követelik. Bosznia és Hercegovina két részből áll. Az egyik az úgynevezett boszniai Szerb Köztársaság, a másik pedig a bosnyák-horvát Bosznia-Hercegovina Föderáció, a zavargások jelenleg ennek területén vannak. A Föderáció kantonokból áll, és mindegyik kantonnak saját kormánya van – a tiltakozók ezeket a kormányokat támadták meg elsősorban.
Ez a bonyolult állami berendezkedés a háború következménye. A daytoni megállapodással kettéosztották az országot. A vita a bosnyák, a szerb és a horvát elit között arról folyik, milyen reformokkal tegyék működőképessé Boszniát. A bosnyákok központosítanának, a szerbek a jelenlegi rendszert favorizálják, a horvátok pedig saját entitást, egy harmadik föderális egységet követelnek.
A politikai vita láthatóan a döntéshozók minden intellektuális kapacitását lefoglalta: Bosznia gazdasági teljesítménye siralmas, és az országban rendkívül magas, közel harminc százalékos a munkanélküliség.
-
4. A kifosztottak cunamija
A privatizációs rablás szörnyű, mondta Fahrudin Radoncic. Bosznia és Hercegovina biztonsági minisztere szerint ő már hónapokkal ezelőtt figyelmeztetett: ha az ügyészség nem kezd harcot a korrupció ellen, akkor a „kifosztottak cunamija” árasztja el az országot.
Az országban 550-600 ezer munkanélküli van, a kantonok és a Föderáció kormányai pedig a szociális érzékenység leghalványabb jelét sem mutatják, mondta Radoncic, aki szerint Boszniában „rendőri rendszer van”, ahol a kantonok miniszterelnökei megparancsolták a rendőröknek, hogy verjék szét a tüntetéseket. A miniszter szerint ez politikailag, erkölcsileg és biztonsági szempontból is elfogadhatatlan” – írta Makai József tudósító.
n09
Véleményünk az egyre szaporodó események várható magyarországi hatásairól:
Kibontakozó polgárháború keleten, és most kemény zavargások dél-nyugaton. A Káosz közeleg. És ismét lángba borulhat a Balkán.
Ott lenn Boszniában már kitört a kifosztottak lázadása. – Nem kellene tehát tovább nyúzni és fosztogatni a magyar népet sem! – A társadalmi robbanással fenyegető devizahitelezés, valamint a mohó multi szolgáltatók által tönkre tett számlaadósok egyre több olyan példával szembesülnek, – hogy mit tesznek mások akkor, – mikor a kizsákmányoló kapitalizmus igazságtalansága a tetőfokára hág.
És ha valaki komoly döntéshozó körökből nem figyelmezteti a pénzügyi hiénákat, a bankokat, a behajtókat és a végrehajtókat, – hogy a jogszolgáltatással és a rendőrséggel közösen, ugyan már ne fosztogassák a népet tovább,- akkor itt bizony nagy baj lesz!
Mert közelednek határainkhoz az élő és égő példák, – hogy mit tesz a nép, – ha igazából elege van.
Figyelmeztettünk, évek óta figyelmeztettünk, hogy ennek az országos méretű fosztogatásnak nem lesz jó vége. Egyszer elszakad a cérna és akkor jaj lesz a hiénáknak. Az Apokalipszis lovai már vágtatnak Magyarország határai felé…
n08
n12
n10
n07
Fotók: AFP
Szabad Riport

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése