2014. április 16., szerda

Francia politikus: az EU-nak függetlenednie kell az amerikai külpolitikától

A francia szocialisták egy tagja elismerte, hogy az ukrán helyzet annak hatására mérgesedett el, hogy az Európai Unió legitim kormányváltásnak ismerte el az országban lezajló puccsot. Julien Dray egy rádiós interjú során kifejtette, a Kijevben február 21-én aláírt megállapodással az Európai Unió legitimálta az antidemokratikus hatalomátvételt. "Ennek eredményeként Európára saját cselekedeteinek következményei ütöttek vissza. Mostanra nyilvánvaló, Kelet-Ukrajna teljes lakossága elutasítja ezt a kormányt". Dray hozzátette, a problémákat tovább fokozta az orosz nyelv hivatalos használatának megszüntetése és a kelet-ukrajnai követelésekkel szembeni teljes elutasítás.
Julien Dray
"Miután hatalomra kerültek, az első dolguk az volt, hogy a megszüntették a nyelvtörvényt, ami másodlagos hivatalos nyelvként határozza meg az orosz nyelvet. Azt követően tudatniuk kellett volna az emberekkel, mi volt a nyelvtörvény eltörlésének célja, valamint hogy továbbra is elismerik jogaikat. Mindez nem történt meg."
Dray az Európai Unió retorikájáról annyit mondott, hogy teljességgel hatástalanok voltak az Oroszország elleni lépések és a verbális agresszió. Ehelyett az EU-nak inkább az Egyesült Államok külpolitikájától kellene függetlenítenie magát. "Meg kell húznunk a határvonalat az EU külpolitikája és Obama külpolitikája közt, mert az ő politikája ellentétes az európai érdekkel."
A szocialista politikus szerint az ukrán helyzet rendezésére egy háromoldalú tárgyalássorozatra van szükség, amin Oroszország, Franciaország és Németország venne részt, az Egyesült Államoknak nem lehetne beleszólása a kelet-európai kérdésekbe.

http://www.hidfo.net/2014/04/16/francia-politikus-az-eu-nak-fuggetlenednie-kell-az-amerikai-kulpolitikatol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése