2014. április 16., szerda

Szabadság az önellátás

Mit jelent az önellátás? Komposzt wc, komposzt kazán, tömegkàlyha, napelem, napkollektor, szalmabála szigetelés, kerékpáros közlekedés, veteményes, használt ruhàzat, napcső, esővìz gyűjtés-hasznosìtàs, szürkevìz használat, mosószóda, ecet, fahamu, lokàlis kereskedés, stb stb.. Kiszállni a látszat-luxus (értsd, értéktelen kacatok és allűrök világából) világ kínálta mókuskerékből!
Kinek mit jelent a szabadság?
Sokáig úgy gondoltam, hogy a szabadság azt jelenti, hogy kiköltözök egy tanyára és önellátó leszek. Ma egy hirtelen jött ötlettől vezérelve autóba ültünk a fiammal és elutaztunk a jurtában élő barátom családjához. Nagyon szép helyen élnek, gyönyörűek a gyerekeik és látszik, hogy BOLDOGOK! Mindig szívesen fogadnak, kínálnak megtermelt javaikból, beszélgettünk az élet nagy dolgairól és a mókuskerék életről, sajnos most nem volt sok idő beszélgetni, mert sietnem kellett az állatokat megetetni, ugyanis jómagam is gazdálkodom. Hazafelé elgondolkodtam mit jelent nekem a szabadság, nem attól leszek szabad hogy tanyára vagy jurtába költözök, szabad lehetek a faluban is ahol most élünk. Nem kell más csak le kell ülni és végig gondolni hogy mi az ami fontos számunkra. Fontos az áram? Fontos a tévé? Mi az ami nélkülözhetetlen? A víz az étel és egy otthon! A többi csak felesleges dolog.
Szabadság... amikor azokkal töltöm az időm, akiket szeretek. Amikor azzal töltöm a napjaimat, ami örömet okoz számomra. Amikor nem függök senkitől és semmitől. Amikor annak szentelem az életem, hogy ÉLJek. Amikor önzetlenül segítek másoknak, mert ez tesz boldoggá. Amikor ez mind megvalósul egyszerre, nekem ezt jelenti, ezért mindent megteszek. Nagyon egyszerű, mindaddig amíg kényszereid vannak addig nem leszel szabad. Az külső-belső érték a szabadság! Ha bármit kell! - akkor az is. Abban az esetben, ha nagyon szeretném... már ha túl lennék azon... vagy megnyugtatna ha már... - akkor más a motiváció. Az ember azt hiszi jó lesz, jobb lesz, ha... De ezek nem az igazi belső lelki motivációi. A megfelelő önismerethez istenesnek kell lenned. Csakis Ő tudja mi az ami téged boldoggá és szabaddá tesz.
Egyik barátom így kezdte... meséli nekem. Sokat gondolkozom hogyan lehetne minél kevésbé függeni a flancos multiktól és a lelketlen szolgáltatóktól. Mi kicsi léptekkel kezdünk neki az új életünknek. Elsőként a kábeltévét mondtuk le, ami havi 5800 forint megtakarítást jelent, a következő lépésként a villany használatát minimalizáljuk, esténként jókat lehet beszélgetni gyertyafény mellett is, és még hangulata is van, összetartja a családot. A következő lépésként a gáztűzhely használatát mellőzzük helyette inkább a tea tűzhelyet használjuk. Bármerre megyek rengeteg pékséget találok, de mi ezentúl csak a saját kenyerünket fogjuk fogyasztani, amit a tűzhely sütőjében isteni finoman el lehet készíteni. Természetesen a kertünkben megtermelünk mindent amit csak tudunk. Egy kicsi föld vagy telek vételén/bérlésén gondolkodunk és állatokat is szeretnék a portámra...

Várhegyi Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése