2014. április 16., szerda

Gerilla-gyógyászat: A csalán - A friss vérkeringés


Minden természetben jártas egyénnek és egyszerű harcosnak ildomos ismernie környezetét és annak jótékony hatásait szervezetére - ez a népi gyógyászat és hadviselés alapja.
Talán azzal is kezdhetném, hogy a tavasz ménkűje az összetéveszthetetlen nagy csalán (Urtica Dioica). Bizonyosan mindenki "botlott" már bele úton-útfélen, kiskertben és ha nem figyelt oda, az élmény elsőre "egy JAJ-kiáltással" kezdődött. Ez az élmény márpedig maga a tavasz frissessége, jótékonysága. Bátrabbaknak máris ajánlok egy jó kis hempergőzést "csalánföldön" csak egy szál gatyában, vagy félmeztelenül néhány szál csalánnal egymás alapos elkendőzését, ha van vállalkozó társ erre az egészségkorbácsra. Én személy szerint minden tavasszal a hempergést választom, ami egy felélénkülés, egy pezsgőfürdő. Hogy érzed, hogy jól esne egy belső testi-lelki méregtelenítés? Szeretnéd így felfrissíteni a szervezeted? Böjtölsz, esetleg tisztítókúrán vagy?
Röviden összefoglalom, hogy mit is érdemes tudni erről a mindent tudó “csodaszerről”. Itt elsősorban a "szőrös" csalánról ejtek szót és nem az árva fajtáról. Kezdeném azzal, hogy napjainkban ismét népszerűek a tisztítókúrák, a böjtök amelyeket apáink is tartottak sokszor kombinálva gyógynövényekkel, gyógyteákkal. A tisztítókúrák szinte elképzelhetetlenek a nagylevelű csalán nélkül. Népies nevei: csollán, csovány, csalány, csanál, csohán.
Nézzük mi mindenre is jó!
 - Az egyik leghatékonyabb vértisztító növény. A leveléből készült tea eltávolítja a szervezetedből az anyagcsere során keletkező méreganyagokat, de nem terheli ezzel a vesét, mivel azt is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Ezáltal érelmeszesedés esetén érdemes rendszeres csalánkúrát tartani.
- Magas vastartalma gyógyír a vérszegénységre.
- Ha hajlamos vagy vese- és hólyagkőképződésre, akkor érdemes rendszeresen csalánkúrát tartanod, mivel így még időben kiválasztódhat a homok. Fontos, hogy vizelethajtó hatása miatt pótolni kell a káliumot. A vese- és szívprobléma miatti ödémát nem orvosolja. Ebben az esetben orvosi segítséget kell kérni.
- Gyomor- és bélhurut esetén is kihasználható tisztító hatása.
- Köszvény, ízületi gyulladás és reumatikus panaszok esetén is sikerrel alkalmazhatod.
- Vértisztító hatásának köszönhetően csökkenti a pattanásokat, az allergiás tüneteket (ekcémát, csalánkiütést, szénanáthát).
- Mivel vízhajtó, így csökkentheti a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket, amiket a fokozott vízvisszatartás okoz. A menstruációs görcsök esetén alkalmazható teákról még fogok írni egy későbbi bejegyzésemben.
- Szépségápolásnál sem hagyhatod ki, mivel pórusösszehúzó hatása van. Ezt használd ki arcgőzölésnél, tisztító hatását pedig akkor is áldhatod, ha a zsíros bőrűek táborába tartozol.
- Még a hajad is gyorsabban nő és szebb erősebb lesz, ha rendszeresen rendszeresen leöblíted a hajad csalánfőzettel.
- Nagymamáink a mai napig használják teáját, köhögés, fájó török, megfázás esetén.
- A természetes állattenyésztésben főleg a sertéstartás területén használják emésztést javító, féregtelenítő hatása miatt...gyakran féregűző varádiccsal kombinálva.
Tudod, hogy mi minden készülhet belőle és hogyan készítsd el?
1. Csalántea: 1 púpozott evőkanál csalánt önts le 2,5-3 dl forrásban lévő vízzel. 3-4 percig hagyd ázni, majd szűrd le. Napi 2-3 bögrénél (6-7 dl teánál, amiben 8-12 g növény van), ne fogyassz többet! Akár fél éves kúrát is tarthatsz.
2. Csalánfőzelék: Hetente csak egyszer fogyasztható, mivel vesegörcsöt okozhat. Csak tavasszal szedj, mikor még a leveli nem csípnek vagy bioboltból szerezz! Receptet itt találsz. A leveleiből akár köretet is készíthetsz. Csak meg kell párolnod azokat.
3. Friss csalánnal csapkodás segítség a reumás, isiászos, lumbágós fájdalmakra.
4. Hajmosáshoz egy ötliteres fazékba dobj 10 maréknyi csalánt, majd lassú tűzön forrásig melegítsd. Ezután megfelelő hőmérsékletre hűtsd!
5. Csalánfürdő: Egy kád forró vízbe 3-4 hosszú szárú csalánt levelekkel áztass le, s ha megfelelő hőfokra lehűlt, akkor feküdj bele. Garantált a felfrissülés. Magas vérnyomás esetén nem ajánlott!!!
Ha túladagolod, akkor gyomorpanaszok, bőrégés jelentkezhet.
Remélem sikerült egy kis ízelítőt adnom a csalán sokoldalú felhasználásáról és jótékony hatásairól.
Ha netalántán valamit kihagytam volna és van további tapasztalatod a csalánnal kapcsolatban, akkor ne tartsd magadban, oszd meg velünk!
Kellemes csipkelődést kívánok külsőleg és elmélyült teázgatást belsőleg!

Tóth János - Hernád Völgye Háztáji Közösség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése