2008. október 26., vasárnap

A pénzügyi válság a baloldalt erősíti

Die Welt
Az utóbbi évtizedek legnagyobb pénzügyi válsága nemcsak a pénzintézetek gyakorlatát módosítja majd jelentős mértékben, hanem a politikai paletta összetételét is felforgathatja, - állítja Willi Sträuchele, Baden-Württenberg tartomány pénzügyminisztere. Sträuchele szerint a válság a baloldali pártok befolyásának óriási növekedését eredményezheti a következő években.
Azt mindenesetre meg kell akadályozni, mondja a tartományi pénzügyminiszter, hogy a pénzügyi válság a szociális piacgazdaság elveinek megrendüléséhez, és az állami irányítás újabb erősödéséhez vezessen. A jobboldali CDU által delegált politikus attól tart, hogy a baloldali pártok népszerűsége lényegesen növekedhet, és a szociális biztonság jelenlegi rendszere nem lesz elegendő e „veszély" elhárításához.
Sträuchele freiburgi sajtókonferenciáján azt is követelte, hogy a szociális piacgazdaság sikeres német modelljének megismertetése váljon a német külpolitika és a külföldi német kulturális offenziva részévé. A miniszter továbbá azt szeretné, hogy a személyes anyagi felelősség keretében a bankmenedzsereket a jövőben pénzügyileg is el lehessen számoltatni. „Ha a menedzserek részesülnek a bankok nyereségből, akkor úgy lenne méltányos, ha a veszteségből is kivennék részüket."
Sträuchele sürgeti továbbá, hogy a pénzpiacokat átláthatóbbá kell tenni, és ezzel is alkalmazni kell rájuk a tőkepiac és a bankfelügyelet előírásait, továbbá erősíteni kell a pénzintézetek és a felügyeleti hatóságok nemzetközi együttműködését. A pénzgazdaság nem a piac alapelvei miatt omlott össze, hanem az elégtelen jogszabályok és a hiányzó transzparencia miatt - véli a baden-württenbergi pénzügyminiszter.

http://www.welt.de/politik/article2642661/Nach-Finanzkrise-droht-ein-politischer-Linksruck.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése