2008. október 26., vasárnap

A válság a kormányt erősíti

The Telegraph
A nyári történelmi mélypont után az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a brit Munkáspárt népszerűsége. Bár a kormány támogatottsága emelkedett a pénzügyi válságban, a kialakult helyzetért sokan a miniszterelnököt okolják - ismerteti a londoni lap legfrissebb közvélemény-kutatását.
A pénzügyi válság kirobbanása előtt az ellenzéki toryk 24 százalékkal is vezettek, a munkáspárti kormány és a miniszterelnök megítélése történelmi mélypontra zuhant: a második világháború óta egyetlen kormányfő sem volt olyan népszerűtlen, mint Gordon Brown. A trend a múlt hónapban azonban megfordult: a konzervatívok előnye 20 százalékra csökkent. Október elején már csak 14 százalékkal vezettek, és a legfrissebb mérések szerint mindössze 9 százalékkal többen szavaznának a torykra, mint a kormánypártra. A megkérdezettek 42 százaléka a Konzervatív Pártot, 33 százaléka a Munkáspártot támogatná. A kormány és az ellenzék megítélése között nyolc hónapja nem volt ilyen kicsi a különbség.
„A pénzügyi válság a kormányt erősíti, legalábbis politikai értelemben." A közvélemény-kutatásban megkérdezettek szerint inkább a Munkáspárttól lehet remélni a válság megfékezését. 33 százalék úgy vélte, hogy a Munkáspárt viseli inkább a szívén az egyszerű emberek gondjait, míg az ellenzéki konzervatívokról 28 százalék gondolta ugyanezt.
A miniszterelnököt azonban felelősnek tartják a kialakult helyzetért. A megkérdezettek háromnegyede Gordon Brownt okolja a nyaklótlan hitelezésért, amely a válságot kirobbantotta.

http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/3288080/Credit-crunch-slashes-Tory-poll-lead.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése