2008. október 25., szombat

Spanyolországban is komoly kihívásokkal számolnak

El País
A jelenlegi gazdasági problémák Spanyolország számára nem valaminek a kezdetét jelentik, hanem a folytatását egy tizenkét hónapja folyamatosnak mondható válságnak – írja a Madridban megjelenő El País. Két és félmillió a munkanélküliek száma, vagyis 11,33 százalék, aminek durván egyharmada (800 000 személy) az elmúlt hónapokban veszítette el munkáját. Tizennégy éve ez a legrosszabb adat.
A jelenséget Brüsszelben kommentáló spanyol gazdasági államtitkár, David Vegara elmondta: a negatív folyamatok még középtávon sem mutatkoznak orvosolhatónak, nem hogy rövidtávon. A pénzügyi és hitelválság tovább rontja majd a képet, 2009-ben a munkanélküliek száma minden bizonnyal eléri a 12,5 százalékot.
A visszaesés ugyanakkor nem egyformán sújtja a különböző gazdasági szektorokat. A szolgáltatói ágazatokban az elmúlt évben 260 000 alkalmazott talált állásra, de az is igaz, hogy ez a bővülés nem volt elég ahhoz, hogy kompenzálja a teljesen padlóra került építőiparban és a mezőgazdaságban végbement leépítéseket. Ez alól egyedül Madrid jelentett kivételt, ahol több mint 26 000 új munkahely jött létre az elmúlt hónapokban, ennek megfelelően a munkanélküliek száma is jelentősen csökkent.
Mindeközben a Pekingben vendégeskedő José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök szorgalmazza, hogy a november 15-én, Washingtonban megtartandó – a válság következményeivel foglalkozó – nemzetközi csúcson Spanyolország is jelen lehessen, írja egy másik cikkében az El País. Az úgynevezett G20-as találkozóra ugyanis Madrid nem kapott meghívót, aminek oka a Zapatero és a George W. Bush közötti rendkívül feszült, már-már ellenséges viszony.


http://www.abc.es/20081025/economia-laboral/numero-parados-aumenta-ultimo-20081025.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése