2008. október 25., szombat

Abu Nidál, a hírhedt palesztin terrorista amerikai ügynök volt

Pont a történet végén
Robert Fisk a londoni The Independent című napilap október 25-i számában azt állítja, hogy a rettegett gyilkost az Egyesült Államok, valamint Egyiptom és Kuvait azzal bízta meg, találjon kapcsolatot Szaddám Huszein és az al-Kaida között. Ezt az információt az iraki titkosrendőrség szedte ki belőle bagdadi kihallgatásakor, nem sokkal Irak angol-amerikai inváziója előtt. A szigorúan titkos iratok nemrég kerültek a The Independent birtokába.
Bush elnök a 2003-i támadást többek között éppen azzal indokolta, hogy az iraki rezsim szoros kapcsolatokat ápol az al-Kaidával. A nyugati sajtó kétkedve fogadta 2002 augusztusában a hírt, hogy Abu Nidál Bagdadban öngyilkosságot követett el, s azt sugallta, Szaddám Huszein titkosszolgálata végzett a számára már teherré vált terroristával. A titkos dokumentumok alapján viszont tényleg úgy tűnik, hogy öngyilkos lett, miután fény derült az „árulására".
Abu Nidál húsz országban követett el gyilkosságokat és véres merényleteket, amelyek során több mint 900 civil halt vagy sebesült meg. Az egykori iraki elnök asztalára került jelentésekben az szerepel, hogy egyiptomi és kuvaiti ügynökök „az amerikai partnerek tudtával" arra kérték Abu Nidált, eredeti nevén Szabri Halíl el-Bannát, hogy kémkedjen a számukra. A halála után öt nappal az iraki titkosszolgálat vezetője sajtókonferencián jelentette be, hogy Abu Nidál öngyilkos lett, amikor bagdadi lakásán ügynökök jelentek meg, ezt megelőzően azonban több alkalommal is kihallgatták. A kihallgatási jegyzőkönyvek név szerint említenek egy kuvaiti őrnagyot, az uralkodó család, az esz-Szabáh família tagját, aki a „tartótisztje" volt, s aki „terrorista akciók végrehajtására utasította Irakon belül és kívül". Az országban való jelenléte „elhiteti az amerikaiakkal azt, hogy Irak befogadja a terrorista szervezeteket", írja a jelentés.
Abu Nidál nem volt idegen Irak számára. Korábban Bagdadból, Damaszkuszból és a líbiai Tripoliból kiindulva hajtotta végre különböző közel-keleti rezsimek megrendelésére a merényleteit, fegyveres támadásait. Bebizonyosodott, hogy Irak bérelte fel a Slómó Argov londoni izraeli nagykövet elleni 1982-i merényletre, amellyel Tel-Aviv Jasszer Arafatot vádolta, s ürügyként használta fel a katasztrofális libanoni invázió megindításához. Később Kadhafi ezredes épített ki Abu Nidállal szoros kapcsolatokat. Emberei 1985-ben a római és a bécsi repülőtéren izraeli utasokat támadtak meg, összesen 18-an vesztették életüket.
Az iraki jelentés többek között azzal vádolja, hogy 14 álcázott bombát akart felrobbantani az amerikaiak által támogatott iraki Kurdisztán területén, és újabb tagokat akart toborozni szervezete, a Fatah Forradalmi Tanács soraiba. A szövegben számos érdekesség és megválaszolatlan kérdés található. Úgy tűnik például, hogy Abu Nidál Iránból hamis jemeni útlevéllel lépett Irak területére. Abu Nidál a kihallgatása során azt állította, hogy Kuvaittal kódolt üzenetek formájában kommunikált, amelyek Libanonon és Dubajon keresztül jutottak célba. A papírokból kitűnik, hogy 1984-ben Líbiában tartózkodott, de „a líbiai hatóságokhoz semmi köze sem volt". Azt is vallotta, hogy egy alkalommal az egyiptomi titkosszolgálat két hónapra bebörtönözte.
Fisk felteszi a kérdést: vajon valóban Irán területéről lépett be Abu Nidál Irakba, s ha igen, az irániak kihallgatták-e? Élhetett-e titokban a baaszista Irakban a titkosszolgálatok tudta nélkül? Mennyi ideig tartott a kihallgatása? A dokumentumok ezekre a kérdésekre nem adnak választ. De azt legalább megtudjuk, mi lett a holttestével: „El-Banna holttestét 2002. augusztus 29-én a bagdadi iszlám temetőben elhamvasztották. Az eseményt videóra rögzítették." A hamvak végső nyughelyét azonban máig nem ismerjük.

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/abu-nidal-notorious-palestinian-mercenary-was-a-us-spy-972812.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése