2008. október 25., szombat

Alkotmányossági panasz a német bankok megsegítése miatt

Die Tageszeitung
Egy német vállalkozó panasszal élt az Alkotmánybíróságnál, a kormány által a bankok és biztosítók megsegítésére létrehozott alap miatt. A támogatás törvénybe iktatásához még két hétre sem volt szükség, és – mint a berlini lap egy másik cikkéből is megtudhatjuk – az érintettek némi habozás után most kezdik igénybe venni a lehetséges juttatásokat.
A 21 éves jénai kisvállalkozó hatalmas igazságtalanságnak tartja a támogatási csomagot. „Miért csak a bankok és a biztosítók markolhatnak bele a pénzeszsákba, miért nem minden vállalat?” – fakadt ki telefonon a Die Tageszeitung érdeklődésére. Szerinte ez ellentmond az egyenlőség alapelvének, de szemben áll magával az alkotmánnyal is, amennyiben torzítja a versenyt, és ezen keresztül megsérti a költségvetési fegyelem elvét. Mégsem járja, hogy a költségvetés többszörösét csak úgy egyszerűen a gazdaság rendelkezésére bocsássák.
A fiatalembert saját bevallása szerint meglepte, milyen gyorsan ismertté vált a beadványa miatt. Állandóan cseng a mobilja, mindenki kitartást kíván neki – mondja. Hevesen elhárítja a feltevést, hogy valójában csak PR-célokat szolgálna az akciója.
Az, hogy az alkotmánybírák egyáltalán napirendre tűzik-e a beadványát, a hét folyamán derül ki. Ő maga mindenesetre bizakodik, és jó esélyt lát a győzelemre. Ebben az esetben a törvényt felül kellene vizsgálnia a szövetségi törvényhozásnak.

http://www.taz.de/1/politik/deutschland/artikel/1/unternehmer-gegen-finanzspritze/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése