2014. május 30., péntek

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnökének segítségkérése

Ma ismét segítségért fordult Putyin orosz elnökhöz a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke, Oroszországhoz.
Utalt arra, hogy a nyugati külvilág teljes politikai, anyagi, erkölcsi támogatásával a kijevi junta népirtásba kezdett - a legkorszerűbb USA-NATO tűzfegyvereket vetve be a civil lakosság ellen is. Az áldozatok száma MÁR EZREKRE rúg, mondta (ez új adat). A hadsereg, a szélsőségesek fegyveres alakulatai, a nemzeti gárda immár válogatás nélkül tüzel mindenkire. A kormányfő (most először) feltárta: a junta csapatai elfoglalták immár az új állam területének jelentős részét - az ellenállást folytató városokat pedig szoros ostromgyűrűbe fogták, a lakosság szükséget szenved a legalapvetőbb közszükségleti cikkekben is.
Pusilin kifejtette: az új ország hozzálátott ahhoz, hogy ellássa közfunkcióit - így a lakosság biztonságával való törődést. A hadműveletek miatt azonban egyelőre nem tudja folytatni az állami struktúra kiépítését. A kormányfő egyben (részben ellentmondva az utóbbi napok történéseiből levonható következtetéseknek) MEGERŐSÍTETTE: A DONYECKI NÉPKÖZTÁRSASÁG OROSZORSZÁG RÉSZE KÍVÁN LENNI.
A nyilatkozat ismertetése céljából összehívott sajtótájékoztatón - újságírói kérdésre - megerősítette: egy 50 teherautóból álló (újabb) konvojnak sikerült áttörnie a határon. A teherautókon főként önkéntesek (méghozzá a hadsereg különleges egységeinek tapasztalataival rendelkező fegyveresek) érkeztek. Létszámot nem közölt, de azt elmondta: önkéntesek valamennyi volt szovjetköztársaságból, SŐT EURÓPÁBÓL IS érkeztek.
A nap ehhez kapcsolódó híre: Porosenko megválasztott illegitim "államfő" a Bild Zeitungnak adott interjújában elégedettséggel szólt arról, hogy A HADMŰVELETEK VÉGRE ISTENIGAZÁBÓL MEGINDULTAK. Kijelentette: a katonai-büntető expedíció egyik célja, hogy kézre kerítsék és bíróság elé állítsák a népi ellenállási mozgalom katonai (és nyilván egyéb) vezetőit.
Az ENSZ főtitkára eközben pedig (még mindig) a békés párbeszédről, az elfoglalt közhivatalok tárgyalásos úton való visszaszolgáltatásáról beszél...
Hírfigyelő Szolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése