2014. május 30., péntek

Minden eddiginél nagyobb veszteséget szenvedett az ukrán hadsereg

Mostanra láttak napvilágot az eddig talán legnagyobb ukrán veszteséget okozó összecsapás körülményei. - Május 22-én egy megerősített konvoj indult el Luganszk régióban Lisicsanszki felé. Induláskor Rubezsnoje lakói megpróbálták feltartóztatni a konvojt, és beszéltek a konvoj parancsnokával is. Kérték, hogy saját és katonái érdekében ne induljanak útnak, mert a Donyecki Népi Milícia készen áll a harca, nem csak a városokban, de mostanra terepen is. Nem kellenek a felesleges áldozatok. A parancsnok úgy ítélte meg, hogy ez csak egy trükk, hogy távol tartsák őket az ütközetpontoktól, gyengíteni az ukrán erőket. Így - félreállítva a fegyvertelen embereket - útnak indultak.
Nem sokkal később a településen már hallani lehetett az összecsapás hangjait. A népi milícia katonái rajtaütöttek a konvojon, - egy szűk erdei szorost választottak az akció végrehajtására. Az összecsapást a milícia kiválóan hajtotta végre. Kilőtték az elő és az utolsó harckocsit. Az elöl haladó BMP lángba borult. A mögötte haladó URAL megpróbálta félretolni, de az is találatot kapott. Majd a tolatásban visszavonuló utolsó előtti BMP is találatot kapott. A konvojt kísérő Mi-24 es helikopter felmentési - támadási manőverbe kezdett, és tűz alá vette az út széli erdőt. Az első manővert sem tudta befejezni, - a milícia légvédelme lelőtte, A konvojt tűz alá vették, mire a katonák tömegesen tették fel a kezüket. 8 ukrán katona halt meg a helyszínen, 16 súlyos életveszélyes sérültet szállítottak el, 60 hadifoglyot ejtettek. Az ütközetben megsemmisült 4 darab BMP (2db-BMP2, 2db-BMP1) egy Ural teherautó, és egy Mi-24 helikopter.
hidfo.net/ukrajna
A milícia zsákmányolt 5 darab BMP-t, amelyből egy annyira megrongálódott, hogy később felrobbantották (beleszámítva a veszteségek közé). Rengeteg lőszert és kézifegyvert koboztak el.
hidfo.net/BMP
Az egyik zsákmányolt BMP2
A május 22-én történt ütközetet azóta több hasonló gerillaakció követte. A másik nagy siker volt a szintén 22-én végrehajtott, Volnovaha melletti akció, amelyben 16 katona esett el és számos haditechnika elpusztult. Összességében azonban a Rubezsnoje melletti akció nagyobb jelentőségű volt, a sok technika és a 60 hadifogoly együttes elvesztése miatt. 
A volhovanai akció maradványai
http://www.hidfo.net/2014/05/30/minden-eddiginel-nagyobb-veszteseget-szenvedett-az-ukran-hadsereg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése