2014. április 25., péntek

Csurkin: Moszkva békefenntartókat küldhet Kelet-Ukrajnába

Oroszország ENSZ nagykövete, Vitalij Csurkin az állami televízióban beszélve elmondta, ha Kijev nem állítja le a tüntetések elleni katonai műveleteket Kelet-Ukrajnában, Oroszország összehívja az ENSZ biztonsági tanácsát és végső esetben katonai erőt fog bevetni a vérontás megakadályozására. Csurkin elmondta, hogy Moszkva az ENSZ BT-ben egyáltalán nincs elszigetelve, az ukrán helyzet kapcsán beadott nyugati javaslatokat az országok több mint fele elutasította. Ezek az országok mind a béke fenntartásában érdekeltek, vagyis megvan az esély rá, hogy az ENSZ BT megszavazza az orosz békefenntartók beküldését Kelet-Ukrajnába.
Ha az ENSZ BT határozatképtelen marad, Csurkin elmondása szerint Moszkva akkor is fenntartja magának a katonai beavatkozás jogát. "Legrosszabb esetben a Föderációs Tanács döntése alapján járunk el".
Korábban Oroszország Föderációs Tanácsa felhatalmazta Vlagyimir Putyint, hogy katonai erőt vessen be Kelet-Ukrajnában, ha az orosz civilek élete veszélyben van. Viktor Janukovics, az atlantista puccs által eltávolított ukrán államfő szintén felhatalmazta Vlagyimir Putyint, hogy a rend helyreállítása érdekében bevesse az orosz csapatokat Ukrajna teljes területén. Így az orosz katonai beavatkozás az ukrán alkotmánnyal sem lenne ellentétes.
Csurkin elmondta, jelenleg az ENSZ főtitkárának nyilatkozatára várnak, hogy elítélje a civilek ellen katonai erő bevetését. Ha Ban Ki-moon ENSZ főtitkár megteszi ezt a nyilatkozatot, nagy valószínűséggel azonnal indulnak az orosz békefenntartók.
Csurkin ugyanakkor hangsúlyozta; a jelenlegi helyzetért elsősorban az Egyesült Államok a felelős. "Az USA válaszúthoz érkezett. Azt már megértették, hogy nem uralhatják a világot, de még mindig nem tudnak megtanulni másként viselkedni. Kellemetlenül érzik magukat, ha nem nálunk gyengébbekkel, hanem egy másik hatalmi pólussal találják szembe magukat. Ilyen nagyhatalom például Kína vagy Oroszország."

http://www.hidfo.net/2014/04/25/csurkin-moszkva-bekefenntartokat-kuldhet-kelet-ukrajnaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése