2014. április 25., péntek

Az USA külügyminisztériuma hibát hibára halmoz

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának lakáj-médiuma, a New York Times vezércikkben hozta, hogy bizonyítékok vannak az orosz hadsereg beavatkozására Kelet-Ukrajnában. Bizonyítékként a következő képet hozták, amire úgy hivatkoztak, mint "Oroszországban készült csoportképre, amit mi sem bizonyít jobban, mint az egyenruha".
Hídfő.net | Az USA külügyminisztériuma hibát hibára halmozA "bizonyíték".
Az USA külügyminisztériuma még hétfőn közölte a hivatalos álláspontot, miszerint "Bizonyítékok mutatják, hogy az egyenruhás emberek közül sokan orosz katonák vagy orosz titkosszolgálati tisztek." Bizonyíték szintén a fenti kép. A gond ezzel az, hogy a jelenleg használatban levő orosz egyenruhával a fenti képen látható köszönő viszonyban sincs. Az orosz egyenruha a lenti képen látható, teljesen eltérő színű. Kérdés, hogy miért ment ki ez az információ az USA hírszerzésének a fejéből, hiszen a krími események kapcsán elég sok felvétel látott napvilágot, amin az ominózus "udvarias emberek", azaz az orosz katonák szerepeltek, jellegzetes zöld egyenruhájukban. Ezek a képek bejárták a világsajtót, tehát nehezen hihető, hogy pont az USA külügyminisztériuma nem látta őket.
Hídfő.net | Orosz katonák, Krím-félszigetEmlékeztetőül: a jelenlegi orosz katonai "divat".
Az USA és a New York Times hibáját még tetőzi, hogy egy fiatalember, bizonyos Maxim Dondjuk, szabadúszó fotós, felhívta a New York Times-t, hogy bizony a "csoportképet" az ő engedélye nélkül közölték le, azt ugyanis ő készítette és publikálta, méghozzá a saját Instagram oldalán. Emelett közölte még, hogy a fényképet Kelet-Ukrajnában készítette, Szlavjanszk városban.
A rideg tények hatására az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvívője, Jen Psaki elismerte, hogy tévedtek a fényképről, és voltaképpen az csak egy olyan csomag része volt, amit John Kerry külügyminiszter egyik prezentációjában akartak felhasználni. Értjük, tehát a képek ugyanazzal a megfogalmazással, mint az amerikai külügyminisztérium hivatalos álláspontja, valami csodás módon a New York Timeshez kerültek.
Persze Jen Psaki szóvívő jól megmondta a sajtótájékoztató végén, hogy "Ezzel még nincs vége, vannak más bizonyítékaink!", amiket azóta se látott senki.
Ami itt történt, hogy az USA szervein (és médiumain) jelenleg hatalmas a nyomás minden irányból, hogy mutassanak valami komoly eredményt, ami a felkészültségükre utal, mert a krími eseményekkel kapcsolatban minden előrejelzésük csődöt mondott. Hát ez is.
Nagy Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése