2014. január 4., szombat

Az MTA áldását adja Anakinra és Gandalfra

Lassanként megszokottá válik kis hazánkban, hogy nevezhetnek egy magyar gyereket hivatalosan Brájennek vagy Brendonnak, Dzsenifernek vagy akár Szavannának. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által nemrégiben kibővített utónév-jegyzékben, az anyakönyvezhető nevek listáján azonban már szinte meg sem találjuk a rendes magyar neveket a sok mesehős, mitologikus alak és híresség magyarosított megnevezése között.
 Az "együgyű" mind fölött! Az "együgyű" mind fölött!
A fantasy-világ rajongói örülhetnek a legjobban, hiszen a Gyűrűk Ura karakterei szép számmal vannak jelen a listán. Végre teljesül a kívánságuk, s a hobbitlaknak berendezett gyerekszobában nem egy szimpla Ferinek kell majd a közös nyelven Gondorról mesélni, hanem egy igazi Frodó kerülhet a mithhril-rácsos ágyba. A kis Gandalf pedig hányszor elsütheti majd az oviban fogócska közben, hogy „fussatok bolondok!” Ha fiunk születik, megfelelő választás lehet még a Boromir is (ő legalább ember volt). Leányunk megkaphatja akár a gyönyörű Árven nevet, hogy aztán lázadó tinédzser korában a legújabb „testszépítésnek” hódolva méltóképp igazíthassa küllemét nevéhez. (A fiatalok ugyanis egyre gyakrabban operáltatnak maguknak hegyes tünde-füleket.) Hiába, Nomen est omen – tartja a mondás. 
 
A Star Wars szereplői kissé alulmaradtak Középfölde népével szemben. De mindenki megnyugodhat, mert Anakin és Amidala is érvényes születési anyakönyvi kivonat birtokosaként nézhet szembe világunk gonosz erőivel. Milyen helyes lesz, mikor a kis Anakin kibontja a karácsonyra kapott fénykardot. Azért arra ne bíztassák a szülők, hogy beteljesítve sorsát átálljon a sötét oldalra! Disney is büszke lehet ránk, az Ariel ugyan nálunk fiúnév lett, de megtalálható Aladdin, Hófehérke és Fióna is. Dagobertet – ha túl lesz élete delén – joggal hívhatják majd Dagobert bácsinak, s ha fia születik, ő lehet majd Donald, ugyanis mindkettő hivatalosan anyakönyvezhető férfinév. 
 
A heteroszexuális népesség körében nem hinném, hogy valaki is Eltonnak nevezné el a gyerekét. Abban már nem vagyok olyan biztos, hogy a Tarantino filmek kedvelői ne keresztelnék Kventinre a kis drágát. A Tavasz hivatalos lánynév becézett alakjaként pedig már Tavaszka is lehet az apróság, de az amerikai módi naptármodellek után szabadon hónapneveket is adhatunk csemeténknek, így születhet meg Január és Március is (ők kisfiúk).
Megaagy még nem lehet, de Krisna igen!Megaagy még nem lehet, de Krisna igen!
A hobbikertészek is örülhetnek, hiszen lépten-nyomon zöldségekbe és gyümölcsökbe botlunk a lista olvasása közben. Van itt Áfonya, Barack, Bodza, Búzavirág, Cseresznye, Dió, Eper, Gesztenye, Kökény, Szamóca, Szeder. Találni fűszernövényeket is, mint Gyömbér, Majoranna vagy Rozmaring.Cézár, Dante, Fausztosz, Platón, Ramszesz, Herkules, Gilgames (Enkidu nincs), Hermész, Leonídász, Romolusz, Afrodité, Ariadné, Ciceró. Képviselteti magát az irodalom, a történelem és a mitológia színe-java. Csak a felsorolás szintjén:
 
Kérdően állok azok előtt a szülők előtt is, akik olyan nyakatekert és kimondhatatlan nevet adnakKajetán, Krizosztom, Melkisédek, Modesztusz, Polikárp, Vilibald, Adeodáta, Immakuláta vagy Ingeborg nevet kapja újszülöttként, jobb problémamegoldó lesz felnőtt korára, mivel a kognitív képességeit már idejekorán, a neve kimondásakor is igen erőteljesen igénybe kell vennie.  szegény gyereknek, hogy az óvó néni az első bemutatkozás után küldi a logopédushoz, mert azt hiszi beszédhibás szerencsétlen. Bár ki tudja, ha a
 
A No.1 – legalábbis nálam – a Krisna. Magyarországi hinduk így akár a legfelsőbb istenségük után is elnevezhetik a gyereket. Nem kellett sokáig kutatni, hogy a keresztény mitológiából is megtaláljak pár szereplőt: van Angyal és Szeráf is. Már csak egy hajszál választ el attól, hogy kis Jézuskák is játszhassanak a Krisnákkal és Zeuszokkal. A „no comment” kategória nyertesei pedig: Harmatka, Gyémánt, Életke, Üdvöske, Zöldike és végül, de nem utolsósorban, Délibáb. Egy pozitívum azért van: kevesebb lesz a Rómeó és a Kevinke.
 
A férfi nevek teljes listáját itt, a női nevekét pedig itt olvashatják!


PolgárPortál - Zana Diána

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése