2013. december 10., kedd

Így készülnek a jövő háborújára

A prériről Afrikába
Az amerikaiak és az európaiak számára Afrika egyre nagyobb jelentőséggel bír. Nem csupán rohamosan növekvő népessége, de a fel-felbukkanó terrorizmus is arra sarkallja az Irakból kivonult amerikai erőket, hogy növeljék jelenlétüket a kontinensen. A kansasi Fort Riley támaszponton különleges, Afrikára "szakosodott" alakulatokat képeznek ki - írja a The New York Times.

A katonák még az amerikai támaszponton egy hatnapos kulturális kiképzésen vesznek részt, hogy jobban tudjanak majd alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz. Ezen felül a Kansasi Egyetem végzett, afrikai születésű hallgatóitól kapnak tanácsokat. Egyes szakértők szerint azonban ez kevés, nyelvi képzés is szükséges lenne ahhoz, hogy ezek a csapatok megkönnyítsék az afrikaiakkal való együttműködést és szövetségek kialakulását.

A mostani tervek alapján a legendás hírű, Első Gyalogoshadosztály elnevezésű egységből egy nagyjából 3500 fős csapatot küldenek majd az Atlanti-óceán másik oldalára. A következő év folyamán több mint száz, különböző típusú akciót terveznek végrehajtani. Minden terület más-más veszélyekkel néz szembe, ezekhez kell igazítani az alakulatok méretét és jellegét is. A több száz főt igénylő humanitárius feladatok is nagy szerepet kapnak a jövő évi tervekben.

Az USA líbiai követségét ért tavalyi támadás áldozatai közé tartozott a nagykövet is. Épp ezért az Egyesült Államok megelőző jelleggel képviseleteinek egész sorát zárta be a nyár végén. Az Afrika szarván található Dzsibutiba már küldtek egy 150 fős alakulatot, melynek feladata, hogy szükség esetén védelmet nyújtson a szorult helyzetbe került külképviseleteknek. "A célunk az, hogy az afrikaiak amerikai jelenlét hiányában is képesek legyenek megvédeni magukat" - nyilatkozta Robert E. Lee Magee alezredes, akinek zászlóalja már Burundiban, Nigerben és Dél-Afrikában is teljesített már szolgálatot. Kenyában és Tanzániában az al-Shabaab szomáliai militáns csoport támadásai ellen készítik fel a helyieket.


A nyár folyamán egy különítmény már megkezdte munkáját Nigerben. A feladatuk az ország csapatainak felkészítése a szomszédos Maliban végzendő békefenntartó tevékenységre. A három hónapos kiképzés során homokviharral és hőséggel dacolva lövészetre és hatékonyabb őrjáratozásra oktatták a helyi erőket.

Az Egyesült Államok vigyázó szemét most Afrikára veti. A közeljövőben figyelmének egy részét minden bizonnyal leköti majd az afrikai országok stabilitásának biztosítása, valamint az amerikai érdekek képviselete, mivel Kína egy ideje már lépéselőnybe került a kontinensen.
Kitekintő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése