2013. december 10., kedd

Obama Bush nyomában? – “manipulálta a szír vegyi fegyverekről szóló értesüléseket”

Seymour Hersh újságíró azzal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt, hogy “nem mondott el mindent” a szíriai vegyi fegyverekkel kapcsolatban, és “szándékosan manipulálta” az arra vonatkozó hírszerzési értesüléseket.


Egy amerikai újságíró állítása szerint az Egyesült Államok tudott arról, hogy az al-Kaida terrorszervezettel szövetséges an-Nuszra Front nevű szíriai lázadócsoport harcosai képesek szaringázt előállítani, de nem foglalkozott ezzel az értesüléssel annak érdekében, hogy a damaszkuszi kormányt tudja megvádolni az augusztus 21-én elkövetett vegyi támadással. Seymour Hersh újságíró azzal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt a London Review of Books című lap hét végi számában, hogy “nem mondott el mindent” a szíriai vegyi fegyverekkel kapcsolatban, és “szándékosan manipulálta” az arra vonatkozó hírszerzési értesüléseket.
Az ismert oknyomozó újságíró szerint az Obama-adminisztráció figyelmen kívül hagyott bizonyos információkat annak érdekében, hogy alátámassza a Szíria elleni katonai csapás szükségességét. Eltitkolták például az arra utaló jeleket, hogy az an-Nuszra Front lázadócsoportnak is megvoltak az eszközei arra, hogy nagy mennyiségű szaringázt állítson elő. A The Wire amerikai hírportál szerint Hersh először a The New Yorker és a The Washington Post című lapnak akarta eladni az anyagát, de azok visszadobták a sztorit, állítólag a források bizonytalanságára hivatkozva.
A Fehér Ház határozottan tagadta Hersh állításait. Shawn Turner, nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) szóvivője azt mondta: “a hírszerzési értesülések egyértelműen azt mutatták, hogy csak és kizárólag Bassár el-Aszad rezsimje a felelős az augusztus 21-én vegyi fegyverekkel elkövetett támadásért”. A szóvivő szerint “egyszerűen valótlan” az az állítás, hogy az elnök bizonyos információk elkendőzésére törekedett volna. Seymour Hersh hétfőn a Democracy Now! portálnak úgy nyilatkozott a cikkel kapcsolatban, hogy a “sajtó főárama” már eleve elfogadta az Obama-adminisztráció verzióját a szíriai vegyi fegyverekről. Ő maga nem is lepődött meg azon, hogy a The Washington Post – “a főáramot követő napilapként” – nem akarta közölni a sztoriját – írta a The Wire. A Pulitzer-díjas Hersh elismertségét többek között a vietnami My Lai községben elkövetett vérengzésről és az iraki Abu Graib börtön botrányáról készült tudósításainak köszönheti.
Az utóbbi időben viszont egyes kijelentései meghökkenést keltettek: tavaly szeptemberben például arról beszélt a The Guardian című brit lapnak adott interjúban, hogy “egyetlen szó sem igaz” az Oszama bin Laden elleni amerikai rajtaütésből.
(ma.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése