2013. december 10., kedd

Ha kell, "népforradalmat" robbantanak ki a kamionosok

A Torino belvárosában hétfő reggel óta tartó tüntetés résztvevői meg akarták rohamozni Piemont tartományi székházát. Az épületet védő rendőröket kövekkel dobálták meg, a rendőrség könnygázzal válaszolt. Több összecsapás követte egymást tüntetők és rendőrség között. A tiltakozás szervezői szerint nem a kamionosok, hanem a hozzájuk csatlakozott szélsőjobboldali csoportok akarnak káoszt kelteni. Torino lakosai nem mernek kilépni az utcára.

A fuvarozók demonstrációi már Olaszország több pontján akadályozzák a közlekedést. Az északkelet-olasz Veneto tartományban az autópálya kapuinál a sávokat elfoglaló kamionok lassítják a forgalmat. Hasonló helyzet alakult ki a déli Pugliában.

Nehézséget egyelőre csak Torino városában teremt a kamionossztrájk, a demonstrálók elfoglalták a város központi tereit. Az áruszállítás felfüggesztése miatt a torinói üzletek nem nyitottak ki, s a város piacai is zárva tartanak.

"Megállítjuk Olaszországot!" - szól a demonstrálók jelszava. A tüntetők a torinói polgármester és az összes többi olasz politikus azonnali lemondását követelik.

600 helyszín

A fuvarozó-szakszervezetek által vasárnap késő este elindított munkabeszüntetés az ágazatot sújtó kormányzati megszorítások ellen tiltakozik. "Nem tudunk megélni, a kormánynak segítenie kell!" - mondták az utcán éjszakázó kamionsofőrök. Hangoztatták, hogy békés a szándékuk, de ha kell, "népforradalmat" robbantanak ki.

A tüntetők egész Olaszországban több mint száz helyszínen gyülekeznek. Kereskedők, kisiparosok és diákok is csatlakoztak hozzájuk. A Rómába bevezető egyik országutat traktorokkal foglalták el. Máshol a rendőrség távolította el az utakat blokáddal megbénító kamionosokat.

Szicíliában a lakosság már a hét végén megrohamozta a benzinkutakat, attól tartva, hogy a kamionossztrájk miatt leáll az üzemanyag-ellátás. Nápoly környékén több településen az iskolákat sem nyitották ki, forgalmi káosztól tartva.

Nem tudni, meddig tart a sztrájk. Az olasz fuvarozók tavaly is karácsony előtt tüntettek, több napon át. A demonstrációkat a terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság, a DIGOS is figyelemmel követi szélsőséges elemek csatlakozásától tartva.

Forrás: MNO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése