2014. március 14., péntek

Nincs több hitel Németországnak

A tervek szerint 2015-ben már nem vesz fel hitelt Németország, ilyen majdnem 50 éve nem volt.
Közel fél évszázad óta először nem vesz fel majd új hitelt Németország 2015-ben, ha sikerül tartani a kormány öt évre szóló költségvetési tervezetében foglaltakat. Az új nettó hitelfelvételek összege idén is csak 6,5 milliárd euró lesz, ennyi hiányozhat a 298,5 milliárd euróra tervezett kiadások fedezéséhez. A jövő évtől kezdve azonban a pénzügyminisztérium egyáltalán nem számol új hitelekkel – erre 1969 óta nem volt példa –, noha az éves kiadások szintje 2018-ban 327,3 milliárd eurót ér majd el. Nincs trükk, ez a 2010 óta tartó költségvetési konszolidáció eredménye – jelentette ki újságírók előtt Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter.
Az eurózóna alapkamata középtávon túl alacsony német szempontból – jelentette ki sajtótájékoztatóján a német pénzügyminiszter. Schäuble ezzel azt jelezte – emelte ki a Reuters –, hogy Németország keményen ellenezné, ha az Európai Központi Bank csökkenteni akarná a 0,25 százalékos kamatot vagy másfajta stimulusra készülne.
A német költségvetés egyensúlyba hozása, az adósság csökkentése volt Angela Merkel kancellár tavalyi választási kampányának egyik kulcseleme; a mostani tervek alapján idén 3 százalékponttal, 75 százalékra csökken az adósság/GDP-arány, 2017-re pedig 70 százalék alá kerülhet. A gazdasági növekedés a pénzügyminisztérium szerint idén 1,8 százalékra gyorsulhat a tavalyi 0,4 százalékról, így az adóbevételek is emelkedhetnek – ez elősegítheti a nullszaldó elérését, amit az ellenzék túl optimista célnak tart. A büdzsé célszámai egy sor kedvező feltételezésre alapoznak – fogalmazott a Bloomberg szerint a Zöldek szóvivője –, figyelmen kívül hagyva a lehetséges külső sokkok, például az ukrán helyzet vagy természeti katasztrófák hatását (a tavalyi kiadásokat az árvizek dobták meg). Schäuble szerint azonban az ukrán hatást nem kell túlbecsülni, ezt a kockázatot menedzselni tudja Németország.
Napi Gazdaság


37 tonna aranyat vittek haza a németek


A Bundesbank aranytartalékának csak egy kis részét tartja odahaza, de egy múlt év elején hozott döntés szerint hat év alatt a teljes nemesfém-tartalék közel a fele Németországba kerül. A Bundesbank tavaly 1,1 milliárd euró értékben 37 tonna aranyat szállíttatott Németországba New Yorkból és Párizsból. A szállítási költség mintegy 600 ezer euró (kb. 190 millió forint) volt, írta az MTI.
A Bundesbank tervei szerint 2020-ra összesen 674 tonna német tulajdonú aranyat szállítanak Németországba külföldről, azaz hat év múlva a német aranytartalék csaknem a felét tárolják majd. A teljes német aranytartalék mintegy 3,4 ezer tonna, ami a második legnagyobb a világon az Egyesült Államoké után.
Legutóbb 2012-ben látott napvilágot hivatalos kimutatás arról, hogy a Bundesbank hol tárolja aranytartalékát, amelynek az akkori együttes értéke elérte a 150 milliárd eurót. A 2012. évi kimutatás szerint a teljes német aranytartalék 45 százalékát (1536 tonna) az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed trezorjaiban, 13 százalékát (450 tonna) a Bank of England (BoE), további 11 százalékát (374 tonna) a francia központi bank széfjeiben tárolták.
Ekkor a teljes német aranytartalék 31 százaléka (1036 tonna) volt a Bundesbank frankfurti titkos tárlóiban. Németország 1951-ben kezdte létrehozni aranytartalékát. A hidegháborús időkben New Yorkban, Londonban és Párizsban lehetett beszerezni az aranyat, ahonnan Németország nem is szállította el, ott tároltatta a geopolitikai bizonytalanságok miatt. A világ legnagyobb aranykészletével, 8133 tonnával az Egyesült Államok rendelkezik az Arany Világtanács (WGC) február végén közölt adata szerint.
A jegybankok aranytartalékainak az alakulása iránti figyelem azóta nőtt meg, hogy a központi bankok 2010-ben nettó aranyvásárlókká váltak, miután csaknem két évtizeden át nettó eladók voltak. A jegybankok aranyvásárlásai vagy éppen eladásai jelentősen befolyásolják a nemesfém világpiaci árát. Tavaly áprilisban arra a hírre, hogy a komoly pénzügyi válságban lévő Ciprus eladja kevesebb mint 15 tonna aranytartalékát, a nemesfém ára 30 éve nem látott eséssel reagált.

http://hunnio.com/news.php?readmore=696

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése