2013. július 22., hétfő

A Monsanto visszavonja az új magok engedélykérelmeit Európában és inkább a behozatalra összpontosít

A Daily Telegraph információi szerint a világ legnagyobb biotechnológiai cége leállítja bizonyos ágazatait Európában.
A hír komoly vereséget jelent a brit GM iparnak is, amit az ország egyes miniszterei éppen népszerűsíteni próbálnak az egyre növekvő lakossági visszautasítás közepette.
A Monsanto megerősítette, hogy az Európai Unióban beadott valamennyi, GM terményre vonatkozó engedélykérelmét visszavonta.
Az engedélyek megszerzésének lassúsága és a cég által leküzdendő sokasodó akadályok vezettek a 10 kérelmet érintő döntéshez. Ez azonban nem érinti a Portugáliában és Spanyolországban jelenleg is termesztett növények engedélyeit.
Európában a Monsanto jelenleg egyetlen GM terményt, a Kukoricamoly ellenálló kukoricát (MON 810) értékesíti, ami az EU-ban termelt kukoricatermés 1 százalékát teszi ki.
A cég egyik munkatársa rámutatott, hogy az EU 1998 óta egyetlen új GM termény termesztésére sem adott engedélyt, hozzátéve, hogy a cég „politikai okokból felfüggesztette a kultiválás előmozdítását célzó anyagok készítését”.
„Az EU jelenleg a hagyományos magok piacának tekinthető, így fokozatosan egyre kevesebb hangsúlyt fektettünk a biotech terményekre Európában,” mondta a forrás.
„Ez többek között azt jelenti, hogy nincs szándékunkban engedélykérelmet beadni a biotech magok kereskedelmi forgalmazására. A jelenleg folyamatban lévő kérelmeket is szándékunkban áll visszavonni.”
A Monsanto szóvivője pedig a következőképpen nyilatkozott a Daily Telegraph számára:
„A Monsanto európai üzletága rendkívül erős és folyamatosan növekszik. Annak érdekében, hogy jobban kiszolgálhassuk az európai gazdák igényeit, több százmillió dollárt fogunk befektetni az elkövetkezendő tíz év során a hagyományos magok gyártásába és nemesítésébe.
„Eközben a biotech termények rendkívül sikeresek a világ többi részében. [IJ: Az emberek mérgezésében elért sikerekre céloz vajon?] Ahhoz, hogy minél jobb támogatást nyújthassunk mindkét sikertörténethez, felhagyunk a biotech termények engedélyeinek beszerzésével Európában.
Ehelyett megpróbálunk a biotech termények behozatalára összpontosítani és növelni forgalmunkat az Európai Unióban.
A Monsanto több százmillió dollárt készül befektetni Európában az évtized végéig, beleértve a kukoricatermelő egységeinek Franciaországban, Magyarországon, Romániában és Törökországban már jelenleg is folyó kiterjesztésére szánt 225 millió eurót, ami 150 új, teljes idejű és további szezonális munkahelyeket jelent [IJ: Megtaláltuk az európai gazdaság megmentőjét? :) ].
Forrás: Telegraph.co.uk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése