2012. június 19., kedd

Kezdetét vette a G20 találkozó

Kezdetét vette a 20 legnagyobb gazdaságot tömörítő G20 csoport találkozója Mexikóban (Los Cabos). A BRICS tagországok képviselői már napokkal az értekezlet előtt az országban voltak, ugyanis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika a találkozón minden felvetett témában egységes álláspontot fog képviselni, amit megjelent képviselőik előtte részletesen egyeztettek. A BRIC csoportot 2006-ban Vlagyimir Putyin egy kezdeményezésére alapozva hozták létre Brazília, Oroszország, India és Kína szövetségeként, Dél-Afrika 2011-ben csatlakozott. A BRICS tagországok magukba foglalják a Föld lakosságának 45%-át, a teljes terület 30%-át, részesedésük a globális gazdaságból pedig 25%-os. Megalapítása óta a BRICS csoport termelése 320%-al nőtt.
A G20 találkozó főbb témái közt szerepel az eurozóna eladósodottsága, annak a globális gazdaságra gyakorolt hatásai, a szíriai helyzet, az iráni atomprogram kérdése, és az Európába telepített amerikai rakétarendszer.
Figyelembe véve azt a tényt, hogy a találkozót megelőzően az orosz haditengerészet jelentős átcsoportosításokat hajtott végre Szíria irányába, látható, hogy Oroszország egy már régóta formálódó paktumhoz erősíti meg tárgyalási pozícióit ezzel a lépéssel. Ebben a kérdésben az amerikai fél még nem foglalt egyértelműen állást, és semmi kétségünk afelől, hogy semelyik felvetett kérdésben nem fog mutatkozni jelentős változás, ameddig az amerikai vezetés nem alkalmazkodik, mert ebben a tekintetben Oroszország van erősebb tárgyalópozícióban. A patthelyzet valószínűleg az amerikai választásokig fennmarad, függetlenül a G20 találkozó kihirdetett eredményeitől. Azt követően viszont a kialakult helyzet hazánk sorsára is döntő befolyással lesz.
Molnár István


Putyin: Az amerikai elnök használhatatlan

 

"A rakétarendszer probléma megoldatlan marad, akár újraválasztják Obamát, akár nem." - ezzel a kijelentéssel összegezte Putyin a G20 találkozó alkalmából az amerikai elnökkel tartott megbeszélését. Putyin és Obama megbeszélése két órán át tartott, majd az orosz vezető azt a kommentárt fűzte hozzá a kialakult helyzethez, hogy az USA továbbra is folytatni fogja az eddigi tevékenységét, hogy rakétákat irányít Moszkvára és körbeveszi Oroszországot katonai bázisokkal.
A megbeszélést követően Putyin arca arról árulkodott, hogy szembesítette az amerikai elnököt néhány különösen fontos ténnyel, amivel eddig az nem volt tisztában - Obama beszédstílusáról is ez látszódik. Mintha kifejezetten megfélemlítették volna. Aki látta már beszélni, annak feltűnő lehet, hogy a korábbi, a tárgyalópartner lehengerlését célzó felsőbbrendűségi tébolynak szinten nyoma veszett, helyét a megtörtséggel vegyes "látszatra ügyelés" vette át. Az amerikai elnök arca kifejezetten arról árulkodik, hogy ezúttal nem ő volt erősebb tárgyalópozícióban, és Oroszország ezen a tárgyalóasztalon már nyílt lapokkal játszott.
Putyin a sajtónak azt a kijelentést tette, hogy "az Egyesült Államok folytatja a rakétarendszer kiépítését, és nem látok semmi esélyt arra, hogy ezen bármi is változtatna". Az orosz elnök - mivel tisztában van vele, hogy a NATO terjeszkedésének már csak megelőző csapással lehet gátat szabni - a korábbiaknak megfelelően arra tett javaslatot, hogy Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió együtt építse meg a rakétarendszert, amiben mindkét félnek hozzáférése lenne a rendszer irányításához és dönteni a használata felől.
Mindkét fél tudja, hogy ez soha nem fog megtörténni - mert az a rakétarendszer Oroszország ellen épül. Obama és Putyin arca is arról árulkodik, hogy a tárgyalás ennek tudatában történt. Az amerikai és az orosz fél tárgyalásairól készült felvételeket mindig hang (és felirat) nélkül érdemes nézni - mert szavak szintjén a felszínes diplomácia megmarad, de az arcjáték mindent elárul a dolgok alakulásáról.
Molnár István


Putyin szankciókkal fenyeget válaszul a „Magnitszkij törvényre”

Amennyiben az USA Kongresszusa jóváhagyja a „Magnitszkij törvényt”, egyes amerikaiak számára korlátozzák a beutazás lehetőségét Oroszországba – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a G20 csúcstalálkozón Mexikóban.
Korábban Jurij Usakov, az elnök tanácsadója arról beszélt, hogy elképzelhető annak a feketelistának kibővítése, amelyen azok az amerikaiak szerepelnek, akik számára tilos a beutazás Oroszországba.
Az USA kongresszusa szenátusának nemzetközi bizottsága június 26-ára halasztotta a törvénytervezettel kapcsolatos szavazást.
A „Magnitszkij törvényben” vízumra vonatkozó szankciók bevezetését javasolják azokkal az orosz állampolgárokkal kapcsolatban, akiket az emberi jogok megsértésével gyanúsítanak.
ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése